Zdravilni pripravki iz koruznih laskov

  Zdravilni pripravki iz koruznih laskov 1
  Deli naprej

  Koruza, Zea mays in koruzni laski, ki zrastejo na koruznih storžih so pomemben del ljudskega zdravilstva, saj se v njih (koruznih laskih) skriva pravo bogastvo zdravilnih učinkovin.
  Tokrat spoznajmo zdravilne pripravke iz koruznih laskov in njihovo uporabo.

  Koruzni laski

  Koruzni laski v sebi skrivajo mnogo zdravilnih učinkovin. Med njimi tako v njih najdemo: čreslovine, saponine, rudninske snovi, glikozno grančino, mastna olja, eterična olja, smolo.

  Koruzne laske porežemo pred oprašitvijo in jih hitro posušimo v senci, na zračnem prostoru lahko tudi na umetni toploti, a pri tem naj velja previdnost, prav tako naj temperatura sušenja ne bo previsoka. Nepravilno posušeni koruzni laski hitro izgubijo svoje zdravilne učinkovine. Dobro posušene tako shranimo v steklenem kozarcu, ki dobro tesni. Hranimo jih v temnem in suhem prostoru.

  Zdravilni pripravki iz koruznih laskov

  Tokrat bomo spoznali pripravo čaja in poparka iz koruznih laskov, ki odlično delujeta predvsem kot naravni diuretik in uspešno zdravita najrazličnejše bolezni mehurja in ledvic. Čaj se obnese tudi zoper revmo in protin in zoper kužne bolezni kot so: škrlatinka, ošpice, tifus … Pitje čaja iz koruznih laskov se priporoča tudi za lajšanje težav pri rahitisu …
  Spoznali bomo pa tudi pripravek iz koruzne moke, ki uspešno niža (pre)visok krvni tlak.

  Čaj iz koruznih laskov

  Potrebujemo:

  • 30 g posušenih koruznih laskov,
  • 1 liter vode.

  Priprava in uživanje

  Vodo zavremo in jo pustimo 5 minut, da se nekoliko ohladi, z vročo (ne vrelo) vodo nato poparimo koruzne laske. Pokrijemo in pustimo, da stoji 10-15 minut, nato čaj iz koruznih laskov precedimo. Čaj pijemo skozi cel dan (priporoča se pitje na vsake 2-3 ure), počasi po požirkih. Pijemo nesladkan čaj.

  Priprava čaja iz koruznih laskov kot poparek

  Potrebujemo:
  • pest posušenih koruznih laskov,
  • 1 liter vode.

  Priprava in uživanje

  koruzne laske damo v čajnih, prelijemo z vodo in postavimo na štedilnik. Počakamo da zavre, odstavimo in pustimo namočeno 5 minut, nato precedimo. Čaj pijemo trikrat dnevno po eno čajno skodelico. Pijemo nesladkan čaj.

  Pripravek iz koruzne moke za nižanje krvnega tlaka

  Visok krvni tlak je težava mnogih. Za zniževanje krvnega tlaka obstaja veliko naravnih pripravkov, eden izmed njih je tudi pripravek iz koruzne moke.

  Potrebujemo:

  • 1 žlico koruzne moke,
  • 2 – 2,5 dl vode.

  Priprava in uživanje

  Koruzno moko zvečer namočimo v kozarcu hladne vode. Premešamo in pustimo stati čez noč. Zjutraj pripravek popijemo. Kuro ponavljamo dlje časa.

  Velja pa opozoriti, da je povišan krvni tlak resno bolezensko stanje (povišan krvni tlak imenujemo tudi tihi ubijalec), ki ga mora nadzorovati izbrani zdravnik, zato si z domačimi pripravki seveda lahko pomagate, a naj potem bolezni redno spremlja tudi zdravnik.

  4.7/5 - (3 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.