Zdravilni pripravki iz encijana

  Zdravilni pripravki iz encijana 1
  Deli naprej

  Poznamo kar 14 vrst encijana, celo 16, če jim prištejemo še dve podvrsti. Tokrat bomo nekoliko pobližje spoznali zdravilne pripravke, ki jih pripravimo iz encijana, izrazito gorske rastline, imenovane tudi rumeni košutnik ali rumeni svišč, ki ga prepoznamo po njegovih rumenih cvetovih in zraste do okoli 50 centimetrov visoko.

  Zdravilni pripravki iz encijana

  Encijan, Gentiana lutea, že vse od leta 1922 velja za zaščiteno rastlino, zato ga lahko kupite v lekarni ali pri zeliščarjih. Tisti, ki pa ga gojite doma (je zelo enostaven za vzgojo), pa njegove korenine lahko izkopljete v jesenskem času ali pa zgodaj spomladi.

  Njegove korenine očistimo (ne spiramo jih pod vodo), narežemo po dolgem in navežemo na niti in obešene na niti obesimo v suh in zračen prostor, da se posušijo. Uporabimo jih za pripravo čaja ali tinkture in encijanovega vina. Vsi trije pripravki so v ljudskem zdravilstvu kar dobro poznani. Pa poglejmo kako jih pripravimo in seveda tudi uporabljamo.

  Priprava čaja iz encijanove korenine

  Sestavine za čaj iz encijanove korenine:

  • 1/2 žličke posušene korenine encijana (v prahu ali nasekljane),
  • 3 dl vode.

  Priprava čaja iz encijanove korenine

  Čaj pripravimo kot poparek, korenino poparimo z vrelo vodo in čaj pijemo počasi, po požirkih dvakrat na dan, vsaj pol ure pred obrokom.

  Priprava tinkture iz encijana

  Tinktura iz encijana je najverjetneje najbolj poznan zdravilni pripravek iz encijana v domačih zeliščnih lekarnah. In kako ga pripravimo? Poglejmo.

  Sestavine za encijanovo tinkturo

  • 1/2-1 pest korenin encijana,
  • 1 l žganja.

  Priprava encijanove tinkture

  Očiščene korenine narežemo na manjše kose in jih za tri tedne namočimo v žganje (sadjevec). Stoji naj na sobni temperaturi, nato precedimo in tinkturo hranimo v suhem, temnem in hladnem prostoru.

  Uporaba encijanove tinkture

  Encijanova tinktura blagodejno vpliva na želodec, spodbuja len želodec in blaži črevesne krče. Uživamo 25-30 kapljiv encijanove tinkture, ki jo razredčimo v 5 velikih žlicah vode. Uživamo daljše časovno obdobje.

  Priprava encijanovega vina

  Za encijanovo vino potrebujemo posušene korenine encijana oz. rumenega košutnika, ki jih zdrobimo, da dobimo prah.

  Sestavine za encijanovo vino:

  • 1 liter vina,
  • 20 g suhe korenine encijana, zdrobljene v prah.

  Priprava encijanovega vina

  Korenine encijana dodamo v vino in premešamo, zapremo steklenico in vse skupaj pustimo stati 14 dni. Nato precedimo.

  Uporaba encijanovega vina

  Encijanovo vino je primerno za zdravljenje bolnih jeter (a le v primeru, da bolnik nima povišane telesne temperature). Encijanovo vino pomaga tudi odpravljati gliste, čisti jetra in želodec, žene pa tudi na vodo in pospešuje in pomaga urejati mesečni menstrualni ciklus.

  Kljub temu, da je encijan ali rumeni košutnik zdravilen, pa ni primeren za vse.

  Uporaba se odsvetuje osebam, ki:

  • imajo povišan krvni tlak,
  • imajo občutljiv želodec (ti naj se raje poslužujejo pripravkom (čaju) iz janeža, kamilice, komarčka, kumine in melise).
  • imajo preveč želodčne kisline,
  • nosečnicam v začetku nosečnosti.
  5/5 - (1 vote)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.