Zdravilni pripravki iz češenj

  Zdravilni pripravki iz češenj 1
  Deli naprej

  Tako kot iz vseh rastlin, ki imajo zdravilne lastnosti, tudi iz češenj lahko pripravimo različne zdravilne pripravke, ki bodo blagodejno vplivali tako na posamezno tegobo kot na naše celostno počutje in organizem.

  Danes bomo spoznali kako si v zdravilne namene lahko pomagamo s svežimi češnjami, z njihovimi pečkami in peclji, pa tudi za kaj je dobra in pri čem pomaga drevesna smola češnje.

  Uporaba svežih češenj v zdravilne namene

  Uživanje češenj ni prijetno le za naše brbončice ampak je koristno za celo telo. Preženejo utrujenost in poživijo preobremenjeno telo in nas napolnijo z energijo in celo odženejo potrtost.

  Zoper revmo

  S češnjami si lahko pomagate tudi zoper težave, ki jih prinaša revma. V ta namen si vsak dan iztisnite svež sok češenj in ga pijte trikrat dnevno po 2 dl.

  Očiščevalna kura s češnjami

  Očistite telo, kri in črevesje.

  Za razstrupljanje črevesja in organizma in izboljšanje prebave v času, ko zorijo češnje, naredite kuro s češnjami, ki traja dva dni.

  Očiščevalna kura s češnjami poteka tako, da jeste lahko le češnje (1,5-2 kilograma češenj na dan), pijete pa lahko vodo ali zeliščne čaje, ki naj bodo seveda nesladkani. Za povečanje učinka razstrupljanja si tako lahko skuhate čaj iz zelišč, ki razstrupljanje telesa spodbujajo (npr. čaj iz trobentice). V kolikor bi bila lakota prehuda, lahko pojeste nekaj koščkov prepečenca, a z njim ne pretiravajte.

  Proti vnetju dihalnih poti

  Za lajšanje vnetja zgornjih dihalnih poti se priporoča pijte sveže iztisnjenega češnjevega soka katerega sladkamo z medom. Pijemo tako dolgo, kot traja vnetje.

  Uporaba češnjevih pecljev v zdravilne namene

  Ko boste naslednjič jedli sladke češnje, nikar ne zavrzite njihovih pecljev. Uporabite jih lahko z zdravile namene. Poglejmo kako.

  Proti boleznim ledvic

  Zoper bolezni ledvic, pa tudi ob težavah s sečili in sečnimi potmi si pripravite čaj iz češnjevih pecljev.

  Potrebujete:

  • pest češnjevih pecljev,
  • 1 l vode.

  Priprava

  Vodo pristavimo na štedilnik in počakamo, da zavre. Ko zavre, vanjo stresemo peclje in vse skupaj v pokriti posodi kuhamo 2 minuti. Odstavimo s štedilnika in pustimo nekaj časa (posoda naj bo še vedno pokrita) nato pa čaj iz češnjevih pecljev precedimo in nesladkan čaj pijemo skozi cel dan, počasi, po požirkih.

  Zoper mešičke pod očmi

  Po zgornjem receptu skuhamo čaj iz pecljev in z njim namočimo čisto gazo, ki jo položimo na očesne mešičke. Pustimo, da deluje skozi noč.

  Uporaba češnjevih pečk v zdravilne namene.

  Tudi pečk ne zavrzite, ko boste jedli češnje. Tudi z njimi si lahko pomagate na različne načine. Poglejmo.

  Proti sečnim kamnom in pesku

  S češnjevimi pečkami si pomagajte pri odvajanju peska in kamnov iz mehurja.

  Potrebujete:

  • 2 žlički prahu češnjevih pečk,
  • 100 g 70% alkohola (enostavno stehtajte na tehtnici).

  Priprava

  Ta pripravek pripravite tako, da v možnarju stolčete posušene pečke češenj. Prah, ki ga dobite zmešajte skupaj z 70% alkoholom, premešajte in v dobro zaprti steklenici hranite v suhem, temnem in hladnem prostoru.

  Za lajšanje težav s sečnimi kamni in peskom uživajte 6 kapljic pripravka dnevno, ki jih kanete v nekaj vode.

  Uporaba drevesne smole češnje v zdravilne namene

  Tudi smola, ki jo najdemo na drevesnem deblu češnje ima zdravilne lastnosti.Še posebej se obnese proti prhljaju in garjam.

  Smolo v ta namen sopimo v kisu in si z dobljeno tekočino mažemo prizadete dele lasišča.

  Če pa smolo raztopimo v vinu (vino segrejemo in vanj dodamo smolo), in ohlajen pripravek pijemo po požirkih skozi dan, bomo pozdravili zastaran kašelj.

  4.5/5 - (4 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.