Z zelišči proti okužbam sečil

  Z zelišči proti okužbam sečil
  Deli naprej

  Večina žensk je v življenju imela vsaj eno okužbo sečil. Seveda tovrstne težave doletijo tudi moške, a precej redkeje. Ženske imajo namreč krajšo sečnico kot moški, in bakterije lažje pridejo do mehurja in povzročijo vnetje. Vsi pa se strinjajo, da je to ena najbolj neprijetnih situacij, ki so jih doživeli. Bakterija E. Coli je sicer normalno prisotna v črevesju vsakega posameznika, če zaide v sečnico in v mehur, pa lahko povzroči vnetje. Najpogostejši okužbi sečil sta vnetje mehurja in vnetje ledvic. Pri vnetju mehurja je tipično nenadno pogosto in pekoče odvajanje majhnih količin motnega urina neprijetnega vonja. V predelu sečnega mehurja so prisotne bolečine. Za vnetje ledvic je značilno slabo počutje, topa bolečina v ledvenem predelu in povišana telesna temperatura. Včasih se pojavi tudi slabost in bruhanje. Običajno ti simptomi pomenijo obisk zdravnika in zdravljenje z antibiotiki, vendar imamo na srečo na voljo veliko zdravilnih zelišč za naravno zdravljenje okužb mehurja ali sečil kadar gre za blažje oblike.

  Naravno zdravljenje okužb sečil

  Redno pitje vode je bistvenega pomena pri preprečevanju okužbe sečil, pa tudi za dnevno hidratacijo naših celic in tkiv. Če za normalno hidracijo telesa ob normalnem psihofizičnem stanju potrebujemo vsaj 2 do 2,5 litra vode,je lahko ob okužbah sečil popijemo tudi več. Ko se razvije okužba, je ključnega pomena, da vnos vode povečamo za 3-5 dni. Na ta način pospešimo vnetje. Z večjim vnosom vode in posledično izdatnejšim uriniranjem bomo škodljive mikrobe, ki nam povzročajo težave, dobesedno splaknili iz sečil. Tako se bo telo lažje borilo proti preostalim bakterijam.

  Rastlinski svet nam ponuja širok izbor rešitev pri zdravljenju in preprečevanju tovrstnih okužb. Zelišča ponujajo širok nabor koristnega delovanja v sečnem traktu, ki presega celo delovanje antibiotikov.

  Zelišča, ki delujejo protimikrobno, odpravljajo bakterijske okužbe. Uničujejo mikroorganizme na sluznicah in preprečujejo njihovo razmnoževanje.

  Zelišča, ki delujejo protivnetno, lajšajo bolečine in zmanjšujejo nelagodje.

  Zelišča, ki delujejo adstringentno, pomagajo pri morebitnem nahajanju krvi v urinu. Zmanjšajo namreč prehodnost sluznice in kapilar, kar posledično  vodi do zmanjšanja vnetne reakcije in občutljivosti na zunanje vplive.

  Zelišča, ki delujejo diuretično, pospešujejo nastajanje urina, kar pomaga pri čiščenju izločal, saj ledvice prečistijo več tekočine.

  Zelišča, ki delujejo antispazmodično, povzročajo sprostitev gladkih mišic in tako blažijo krče.

  Brusnica (Vaccinum vitis-idaea)

  Z zelišči proti okužbam sečil

  Brusnice delujejo protivnetno. Vsebujejo manozo, ki se oprime sluznice sečil in prepreči, da bi se nanjo lahko pritrdila še E.coli, ki je ena najpogostejših povzročiteljic vnetja. Zato je pitje velikih količin brusničnega soka pri prvih znakih okužbe bolj koristno kot v kasnejših stopnjah okužbe. Če pijete velike količine nesladkanega brusničnega soka 5 dni, bo to verjetno za kratek čas povzročilo bolj kisel pH urina. Tisti, ki 100% soka zaradi grenkega okusa ne boste mogli uživati v velikih količinah, lahko kupite koncentrirani brusnični sirup. Koncentrat omogoča enak učinek pri manjšem doziranju. Običajno je tudi okus prijetnejši. Obstajajo tudi brusnične kapsule oziroma tablete. Borovnica deluje na enak način kot brusnica, zato je to dobra alternativa.

  Njivska preslica (Equisetum arvense)

  Z zelišči proti okužbam sečil

  Z zelišči proti okužbam sečil

  Pomladna stebla vsebujejo velike količine silicijevega dioksida, kalija, mangana, flavonoidov in saponinov. Njivska preslica se uporablja za izpiranje sečnih poti pri vnetjih sečil. Uporabimo jo, kadar je uriniranje oteženo, boleče, v urinu pa zaznamo kri. To diuretično in adstrigentno rastlino uporabljamo tudi za lajšanje bolečin, ko čutimo, da je mehur poln, urinirati pa ne moremo, saj žene na vodo. Dobro se obnese pri zdravljenju bolezni mehurja in sečil, zelo učinkovito pa krepi tudi naš imunski sistem.

  Navadna mahonija (Mahonia aquifolium)

  Z zelišči proti okužbam sečil 1

  Navadna mahonija vsebuje velike količine alkaloida berberin. Prav berberin je tisti, ki daje cvetom navadne mahonije zlato rumeno barvo. Ta alkaloid najdemo tudi v drugih rastlinah. Uporabljajo ga za barvanje volne, usnja in lesa. Preprečuje E. coli, in ji preprečuje oprijemanje na mehur.

  Koruzni laski (Zea mays)

  Koruzni laski, odstranjeni iz koruznega storža, delujejo protimikrobno in antiseptično. So diuretik. Uporabljamo jih pri vnetju mehurja in težavah s sečili. Koruzni laski hladijo in hidrirajo razdraženo membransko tkivo. Vsebujejo veliko kalija in zato pospešujejo izločanje seča. Umirjajo vnetja in pomagajo pri zastajanju vode zaradi motenega delovanje ledvic.

  Pri izbiri zeliščnih sredstev pri okužbi sečil je najbolje uporabiti kombinacijo zelišč, ki imajo različne zdravilne lastnosti, ki jih iščemo. Splošno olajšanje in odpravo okužbe je mogoče doseči v 3-5 dneh zdravljenja s pravilno formuliranim zeliščnim sredstvom. V lekarni ali z lokalnim zeliščarjem se posvetujte o varni uporabi zelišč. Svetovali vam bodo pravilno kombinacijo čajne mešanice, glede pravilne priprave zdravilnega čaja in o pravilnem odmerjanju. Če jemljete kakšna zdravila, se dobro informirajte tudi o uporabi zeliščnih pripravkov v kombinaciji z njimi. Tako boste preprečili možne negativne interakcije z zdravili, ki jih morda jemljete. Dobra informiranost pred uporabo katerega koli zelišča je posebej pomembna za nosečnice in doječe matere.

  Okužbe mehurja lahko potujejo tudi v ledvice, kar je lahko nevarno in zahteva zdravniško pomoč. Zdravljenje z zeliščnimi pripravki je primerno le pri blažjih oblikah bolezni. Informacije v tem članku so le za izobraževalne namene in ne nadomestijo obiska vašega zdravnika in njegovih navodil. Če v urinu opazite kri ali se med zdravljenjem z zeliščnimi zdravili vaši simptomi poslabšajo, se obrnite na svojega zdravnika.

  Z zelišči proti okužbam sečil 2

  Foto: Rasbak

  Listi breze blago odvajajo vodo, ob tem pa ne dražijo ledvic. Pospešujejo odvajanje seča.

  Plodove peteršilja uporabljamo za izpiranje pri kroničnih boleznih mehurja, saj močno pospešujejo izločanje seča.

  Brinove jagode so med najbolj znanimi zdravilnimi zelišči za odvajanje vode iz telesa. Močno pospešujejo izločanje tekočin, razkužujejo in spodbujajo presnovo.

  Regrat odlično pospešuje presnovo, še posebej učinkovit je pri težavah z ledvicami. Uporabna je tako korenina, kot list.

  Navadni beluš pospešuje odvajanje vode, vendar čaja ne priporočamo ob vnetnih boleznih ledvic.

  Zelena zelo učinkovito odvaja vodo. Za pripravo čaja uporabljamo gomolj ali liste.

  Zlata rozga iz ledvičnega tkiva odvaja vodo in pospešuje delovanje ledvic, in s tem povečuje izločanje seča. Deluje protivnetno in blaži krče.

  Vednozeleni gornik ima dokazano protibakterijsko delovanje. Za čaj iz te zdravilne rastline uporabljamo list.

  Bučna semena spodbujajo nastajanje urina in zavirajo vnetje.

  Česen naj bi zaradi vsebnosti alicina in drugih žveplovih sestavin deloval protimikrobno.

  Majaron je še eno odlično zelišče proti vnetju mehurja. Snovi v njem uničujejo bakterije in preprečujejo vnetja sečil.

  Korenina luštreka prav tako nežno spodbuja delovanje ledvic.

  Protivnetno delujejo tudi vodna kreša, vrtna kreša, hren, redkev in celo gorčica. Pri težavah s sečili so prav tako uporabni korenina navadnega gladeža, list koprive in bazilika.

  Pri blažjih težavah zaradi vnetja sečil in pri preprečevanju ponavljajočih se okužb lahko svetujemo tudi tradicionalno zdravilo, ki vsebuje zeli navadne tavžentrože, korenine luštreka in list navadnega rožmarina.

  5/5 - (12 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.