Vsestransko zdravilen krompirjev sok

  Vsestransko zdravilen krompirjev sok 1
  Deli naprej

  Ste že slišali za krompirjev sok? Morda včasih kar malo pozabimo nanj, a je prav, da se spomnimo nanj in ga vključimo med pripravke iz domače lekarne. Krompirjev sok tako pomaga pri najrazličnejših težavah; med drugim pomaga pri zdravljenju vnete želodčne sluznice, znižuje krvi sladkor ter pomaga večati našo naravno obrambo – imunski sistem.

  Zdravilni učinki krompirjevega soka

  Krompirjev sok vsebuje mnogo koristnih učinkovin, med drugim veliko vitamina C (ki se kasneje, s kuhanjem krompirja izgubi, a v surovem krompirju ga je zelo veliko) in vitamin B6, pa kalij, magnezij, železo in cink.

  Koristni učinki in zdravilne lastnosti krompirjevega soka:

  • krepi imunski sistem,
  • niža visok krvni sladkor,
  • čisti telo,
  • pomaga pri zakisanosti telesa,
  • lajša težave z gastritisu,
  • pomaga pri vnetju želodčne sluznice,
  • pomaga pri želodčnih razjedah, tudi razjedah dvanajstnika,
  • pomaga pri boleznih ledvic,
  • pomaga pri bolezni jeter,
  • blagodejno deluje na kožo (tudi aknasto),
  • znižuje tveganje za nastanek rakavih obolenj,
  • ščiti pred boleznimi srca in ožilja …

  Priprava krompirjevega soka

  Krompirjev sok pripravimo povsem enostavno, za njegovo pripravo pa potrebujemo zgolj sveže gomolje krompirja.

  Potrebovali pa bomo še ročni strgalnik (ribežen) in gazo. Če strgalnika nimate, si lahko pomagate tudi z električnim sekljalnikom.

  Priprava krompirjevega soka

  Krompir dobro operemo pod tekočo vodo. Morebitna očesa odstranimo, saj vsebujejo snov, katera se imenuje solanin in je strupena (negativno vpliva predvsem na vid in prebavila). Prav tako smo pozorni, da ne uporabimo krompirja, ki je pozelenel. Tudi takšen krompir vsebuje solanin.
  Oprane gomolje krompirja sedaj naribamo, ali pa sesekljamo v električnem sekljalniku. Sesekljan krompir damo na čisto gazo in z njeno pomočjo iz krompirja iztisnemo sok.

  Uživanje krompirjevega soka

  Tako pripravljen krompirjev sok iz surovega krompirja uživamo v različnih odmerkih, glede na bolezensko stanje, ki ga zdravimo.

  Gastritis

  Za lajšanje težav z gastritisom si z cca. 0,5 dl vode razredčimo 1 jedilno žlico krompirjevega soka. Popijemo 30 minut pred vsakim obrokom.

  Vnetje želodčne sluznice

  Za lajšanje težav z vnetjem želodčne sluznice, sok iztisnemo iz 1-2 srednje velikih krompirjev in pijemo vsak dan, zjutraj na tešče.

  Razjede na želodcu in/ali dvanajstniku

  Za lajšanje težav z razjedami na želodcu ali dvanajstniku popijemo okoli 1 dl krompirjevega soka na tešče, pred vsakim obrokom (prej vsaj dve uri ne jemo).

  Krepitev imunskega sistema in zmanjševanje tveganja za raka

  Za zmanjševanje tveganja za nastanek rakavih obolenj in krepitev imunskega sistema vsak dan popijemo okoli 2 dl sveže pripravljenega krompirjevega soka.

  Bolezni jeter, ledvic, srca in visok krvni sladkor

  Za lajšanje  bolezni jeter, ledvic, srca in visokega krvnega sladkorja prav tako vsak dan popijemo 1,5-2 dl sveže iztisnjenega krompirjevega soka.

  4.2/5 - (4 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.