Vinska trta (Vitis vinifera)

  Vinska trta (Vitis vinifera) 1
  Deli naprej

  Vinska trta (Vitis vinifera) je poleg žitaric ena najstarejših kulturnih in zdravilnih rastlin. Na svetu je na tisoče različnih vrst vinske trte, njeni zdravilni deli pa so listi, cvetovi, vitice in grozdje. Že naši predniki so za zdravljenje uporabljali liste in vitice vinske trte, ki vsebujejo čreslovino, vinsko, jabolčno, jantarno kislino, vosek, sladkor, rudnine in vitamine A, B1, B2, C in antioksidante.

  Vinsko trto uporabljamo za zdravljenje revmatizma, protina, proti bruhanju in krvavemu izpljunku, za zdravljenje pekočih oči, glave, želodca, griže in krvavega bruhanje. S pitjem čaja iz listov in vitic vinske trte si lahko izboljšamo krvno sliko, iz cvetja pa tudi poživimo hrbtni mozeg in živčne vozle.

  Danes spoznajmo pripravke iz vinske trte.

  Čaji in ostali pripravki iz vinske trte

  Preliv iz svežih listov in vitic

  Čaj pripravimo tako, da zvrhano čajno žličko svežih listov in vitic prelijemo z 200 ml hladne vode, pustimo stati najmanj 2 uri, lahko tudi preko noči, nato čaj precedimo in ga pijemo po požirkih največ 2 do 3 skodelice na dan.

  S pitjem čaja si lajšamo revmatične bolečine, pomaga pri protinu, krvavemu izpljunku in bruhanju.

  Preliv iz svežih cvetov

  Zvrhano čajno žličko na drobno narezanih cvetov prelijemo z 200 ml hladne vode in pustimo stati najmanj 2 uri, lahko tudi preko noči, nato čaj precedimo in ga počasi po požirkih popijemo največ 1 do dve skodelice na dan.

  Tako pripravljen čaj nam pomaga pri poživitvi hrbtnega mozga in živčnih vozlov. Že v ljudskem zdravilstvu pa so čaj iz cvetov vinske trte uporabljali za zdravljenje ohromelih udov in revmatizma.

  Zavretek iz svežih listov

  Zavretek pripravimo za nožne in ročne kopeli ter ozebline. Prevretek pripravimo tako, da 1 žlico na drobno narezanih listov prelijemo z 500 ml mrzle vode in jo pustimo vreti 10 do 15 minut, nato ga precedimo in ga dodamo kopeli.

  Poparek iz svežih listov in vitic

  Tega pripravimo za izboljšanje krvne slike tako, da 1 žlico na drobno narezanih listov in vitic prelijemo z 250 ml vroče vode, skodelico pokrijemo in počakamo 10 minut, nato čaj precedimo in ga pijemo 3 krat na dan po eno skodelico.

  Poparek iz posušenih listov trte

  Takšen čaj uživamo pri žilnih obolenjih. Pripravimo pa tako, da 2 g zdrobljenih posušenih listov prelijemo z 250 ml vroče vode, skodelico pokrijemo in počakamo 10 minut, nato čaj precedimo in na dan popijemo 1 do 3 skodelice.

  Sok, ki spomladi priteče iz svežih rezov bele sorte  vinske trte, prestrežemo v posodice in ga uporabimo za zdravljenje vnetih in pordelih oči, temu soku pravimo tudi trtne solze.

  Nasvet

  Za pripravo čajev uporabljamo sveže liste, cvetove in vitice trte, ki ni škropljena v poletnem času ko vsebujejo največ koristnih snovi, liste, cvetove in vitice vinske trte lahko tudi posušimo, ampak pri sušenju izgubijo del koristnih snovi.

  5/5 - (1 vote)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.