Uporaba regratovih korenin v zdravilne namene

  Uporaba regratovih korenin v zdravilne namene 1
  Deli naprej

  Korenine regrata, Taraxacum officinale, so še posebej dragocene in so pravi zaklad. Poglejmo, kako in kdaj jih nabiramo, sušimo in seveda kako jih lahko uporabimo.

  Regratove korenine

  Regratove korenine vsebujejo zelo veliko vitamina A in kalija. Bogate so tudi z železom, magnezijem, folno kislino, kalcijem in so odličen vir učinkovin kot so inulin, tiamin, riboflavin … Vsebujejo še veliko vitamina K in B6, tudi vitamina C.

  Kdaj jih nabiramo?

  Korenine regrata nabiramo v zgodnji pomladi (pred cvetenjem regrata) ali pozno v jeseni.  Primernejši čas pa je jesen. V jeseni se namreč rastlina pripravlja na zimo in v sebi kopiči snovi, da bo v prezimila in v pomladnem času lahko ponovno pognala, zato je jeseni v koreninah še več učinkovin kot pomladi.

  Pri nabiranju smo previdni, da korenine ne ranimo, saj tako iz nje odteče mleček, ki je pri regratu zdravilen.
  Korenine očistimo in posušimo (korenin pri čiščenju ne spiramo, najbolje je, če si pri čiščenju pomagamo s krtačko). Sušimo jih pri temperaturi do največ 40 °C. Ko so korenine povsem posušene, jih zdrobimo (pozor, ne smemo jih mleti v električnem mešalniku, zaradi kovinskih nožev) in shranimo v steklenem kozarčku, ki dobro tesni.

  Zdravilni učinki

  Regratove korenine v sebi skrivajo mnoge zdravilne učinke, delujejo proti nastanku nekaterih vrst raka, krepijo imunski sistem, izboljšujejo prebavo in čistijo celotno telo, celo pomlajujejo. Spodbujajo tudi delovanje trebušne slinavke in tako vpliva na zniževanje sladkorja v krvi. Pomaga pa tudi pri hujšanju, znižuje kolesterol.

  Iz regratovih korenin lahko pripravimo mnoge pripravke, tudi tinkturo, mi pa si bomo danes pogledali kako pripraviti čaj iz regratovih korenin in pa 14 dnevno kuro s prahom regratovoh korenin.

  Čaj iz regratovih korenin

  Čaj iz regratovih korenin je prav tako cenjen kot čaj iz regratovih cvetov ali listov in bo za povrh pomagal tudi pri izgubi kakšnega odvečnega kilograma ali dveh, saj je v koreninah regrata veliko inulina.  Čaj iz koreninic regrata pospešuje potenje, krepi telo in pospešuje izločanje seča, vrača moč in poživlja telo. Krepi imunski sistem in pomaga pri težavah z nečisto koži, aknami in izpuščajih. Odlično se seveda obnese tudi pri pomladnih očiščevalnih kurah. Pomaga tudi pri prebavnih težavah, napenjanju in vetrovih.

  Za skodelico čaja potrebujemo:

  • 1 čajno žličko posušenih in zmletih korenin,
  • 150-200 ml vode.

  Priprava

  Korenine prelijemo s hladno vodo in segrejemo, do vretja. Na hitro prevremo in odstavimo, pokrijemo in pustimo stati 10-15 minut, nato precedimo. Pijemo lahko do 3 skodelice čaja, ki pa ga vsakič pripravimo svežega.

  14 dnevna kura s pripravkom iz regratovih korenin

  Za izboljšanje splošnega počutja, čiščenje telesa in predvsem za dvig imunskega sistema si 14 dni zaporedoma vsako jutro na tešče pripravite napitek iz:

  • 1/4 čajne žličke posušenih zmletih regratovih korenin,
  • 2 dl mlačne vode.
  3.9/5 - (42 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.