Strupene rastline v Sloveniji in znaki zastrupitve z njimi

  strupene rastline v sloveniji in znaki zastrupitve
  Deli naprej

  V našem okolju je veliko rastlin, ki jih zaradi svojih koristnih učinkovin uporabljamo v ljudskem zdravilstvu, zaradi svoje privlačnosti pa tudi za okrasitev vrtov in dvorišč, vendar pa se mnogokrat ne zavedamo, da so lahko prav te rastline strupene in celo smrtno nevarne. Predstavili vam bomo nekaj najpogostejših strupenih rastlin v Sloveniji in vam jih pomagali prepoznati.

  Angelska troba (Brugmansia x candida)

  Strupene rastline v Sloveniji in znaki zastrupitve z njimi

  Foto: Jlantzy

  Angelska troba, sorodnica navadnega kristavca izvira iz Kolumbije in Ekvadorja, vendar pa je pogosta okrasna rastlina mnogih vrtov pri nas. V Kolumbiji so izvleček listov uporabljali za prerokbe in zdravljenje. Indijski vladar Kamsa je to rastlino povezoval z jaguarjem, najmočnejšo šamansko živaljo in tako angelski tvorbi pripisal lastnosti izjemno močnega šamanskega pripomočka. V Mehiki so to rastlino prav tako uporabljali za prerokbe in diagnosticiranje bolezni. Posušene liste in cvetove so dajali psom za izbojlšanje njihovih sposobnostih.  Angelska troba je strupena rastlina, skoraj tako kot volčja češnja. Vsi rastlinski deli so strupeni. Rastlina vsebuje alkaloide, od katerih je največ hiosciamina, atropina in skopolamina. Vsebuje tudi eterično olje, čreslovine in v semenih maščobe.

  Znaki zastrupitve z angelsko trobo

  Če zaužijemo semena angelske trobe, pride do bruhanja in driske, zariplosti obraza, suhosti ustne sluznice, težav pri požiranju, motenj v vidu, srčnih težav, nezavesti, kome in celo smrti. Največkrat se zastrupijo otroci, ki so vedno radovedni in dajo mimogrede kaj v usta. S to rastlino so ljudje tudi morili in delali samomore. Tudi eksperimentiranje s to rastlino ni redkost. Predvsem najstniki želijo preizkusiti najrazličnejše substance, da bi doživeli tisti “high” efekt.

  Bela Čmerika (Veratrum album)

  Strupene rastline v Sloveniji in znaki zastrupitve z njimi

  Foto: Σ64 

  Bela čmerika je trajnica z ovalnimi listi in mogočno koreniko.  Listi so do 30 cm dolgi. Cvetovi čmerike so združeni v velika mnogocvetna socvetja, so beli ali malo zelenkasti in imajo omamen, močan vonj.  Korenika čmerike je kratka, zunaj sivo rjava, na prelomu znotraj pa bela. Uporablja se le za zunanjo uporabo saj je pri notranji uporabi lahko strupena. Cveti od junija do avgusta. Pri nas jo lahko najdemo po vlažnih travnikih, močvirnatih tleh po višjih predelih po vsej Sloveniji. Strupena je vsa rastlina in vsebuje številne alkaloide. Korenike bele čmerike lahko zlahka zamenjamo s korenikami rumenega svišča ali encijanom ), zato je treba nanjo še posebej opozoriti.

  Znaki zastrupitve z belo čmeriko

  Res da so zastrupitve s to rastlino pri ljudeh redke, bolj pogoste so pri živini na paši, vendar poznamo tudi zastrupitve pri nas, saj ljudje belo čmeriko zamenjajo za encijan ali košutnik in jo dodajo v žganje. Smrtna količina je že pri 1-2 g korenine. Alkaloidi dražijo oči, nos in usta. Alkaloidi se hitro resorbirajo skozi kožo in sluznice. Če liste bele čmerike slučajno damo v usta in jih žvečimo, to povzroči pekoč jezk, bolečine v ustih, vneto grlo. Nastopi slinjenje, slabost, bruhanje, močna driska in občutek neskočne žeje. Po zaužitju te rastline lahko v trebuhu začutimo bolečine, bruhamo, krvni tlak se nam zniža, opazimo motnje srčnega ritma, najhujša posledica je lahko celo smrt. Simptomi se sicer pojavijo od pol do štiri ure po zaužitju.

  Črni zobnik (hyoscyamus niger)

  Strupene rastline v Sloveniji in znaki zastrupitve z njimi

  Črni zobnik je strupeno dvoletno zelišče, ki kot plevel raste na neobdelanih poljih, ob ograjah in poteh in na opuščenih mestih. Črni zobnik lahko zraste v višino do 1 metra in ima šobasto nazobčene liste. Umazano rumeni cvetovi poganjajo iz zalistja zgornjih listov. Plod je mnogosemenska glavica s 500 semeni. Cveti od junija do oktobra. Raste v pustih, neobdelanih tleh po nižinah vse Slovenije. Strupena je cela vsebina. Ker se črni zobnik uporablja tudi v zdravilne namene, je priporočljiva velika previdnost. Priporočamo, da otroci nikoli ne pridejo v stik s to rastlino, nabirajte jo sami in po končanem nabiranju si roke vedno dobro operite z milom in toplo vodo.

  Znaki zastrupitve s črnim zobnikom

  Zastrupijo se največkrat otroci zaradi uživanja plodov. Smrtna doza za človeka je 10 do 20 plodov. Že prej kot po 15 minutah se pojavijo znaki zastrupitve: suha, pordela in topla koža, suha usta, motnja srčnega ritma, razširjenost zenic, zastoj urina, nemir, težko požiranje sline, počasno bitje srca,prividi, prisluhi, zaspanost, epileptični krči, nezavest, koma, smrt.

  Jesenski podlesek (Colchicum autumnale)

  Strupene rastline v Sloveniji in znaki zastrupitve z njimi

  Jeseni na travnikih in na gozdnem robu najdemo cvetlice roza do svetlo vijolične barve, ki so zelo podobne spomladanskemu žafranu. To je Jesenski podlesek, ki je zelo strupena trajna rastlina. Semena in celotna vsebina vsebujejo močan alkaloid kolhicin. Smrtna doza pri odrasli osebi je 20 mg strupa, ki ga vsebuje približno  5 g semen. Rastlino so uporabljali tudi kot ljudsko zdravilo zoper akutne napade putike. Ob dajanju majhnih količin kolhicina bolečine kmalu prenehajo.Jesenski podlesek najdemo v slovenskem izrazoslovju tudi pod različnimi drugimi imeni (cmerika, divji luk, golobjak, jesenski materničnik … ). Cveti od avgusta do novembra. Jesenski podlesek raste na vlažnih travnikih in v logih po vsej Sloveniji do 2000 m visoko. Na nekaterih rastiščih se pojavlja skupaj s čemažem. Vsako leto se spomladi več ljudi zastrupi z jesenskim podleskom, ker so pri nabiranju čemaža neprevidni. Jesenski podlesek spomladi nima cvetov in je to pomemben znak, da ne pride do zamenjave.

  Znaki zastrupitve z jesenskim podleskom

  Vsi deli jesenskega podleska so strupeni, najbolj pa semena in gomolji.Pri zastrupitvi s podleskom, ni protistrupa. Prvi znaki zastrupitve se pojavijo šele po dveh do treh urah. Najprej začne peči v grlu, občutek imamo, da je suho, pojavijo se driska, slinjenje, slabost, bruhanje, pozneje pride do drisk v najhujši obliki. Ledvici sta poškodovani, urin je krvav. Potem pride do ohromitve okončin, smrt pa nastopi zaradi notranjih krvavitev in ohromitve dihalnega centra ter srca. Pri otrocih so zaužitve pogostejše, saj lahko pri igri zaužijo semena ali žvečijo cvetove ter pri tistih nabiralcih svežih čemaževih listov in čebulnic, ki jih zamenjajo z listi jesenskega podleska. Smrtna doza za človeka je 5 g semen. Ovce in koze lahko jesenski podlesek zaužijejo brez posledic, vendar pa se strup potem izloča v njihovem mleku. Zaužitje takšnega mleka vodi v zastrupitev.

  Ricinus (Ricinus communis)

  Strupene rastline v Sloveniji in znaki zastrupitve z njimi

  Ricinus ali kloščevec je visok grm ali nizko drevo, ki je danes razširjen po vsem svetu, zelo pogosto pa ga najdemo kot okrasno rastlino. Zraste do 4 m v višino. Njegovi listi so veliki, zelene barve. Ricinus ima neznatne cvetove, ki so združeni v grozdastih socvetjih, ki so na koncu poganjkov.V Guinnessovi knjigi rekordov ricinus velja za najbolj strupeno rastlino na svetu. Ricin je lektin (protein) pridobljen iz ricinusovih semen. Je zelo strupen, saj je že nekaj zrn usodnih za odraslega človeka. Smrtonosen je, če ga zaužijete, inhalirate, prav tako pa je nevarno tudi, če se dotakne kože, še posebej, če je ta poškodovana.

  Znaki zastrupitve z ricinusom

  Alkaloid ricin je tako strupen, da sta že dve zaužiti semeni dovolj za smrt odraslega človeka. Ker so semena pisana, so zelo zanimiva za otroke, zato je nevarnost, da ga zaužijejo zelo nevarna. Smrtna količina je že eno seme. Znaki zastrupitve so pekoča bolečina v ustih in žrelu, slabost, bljuvanje, vnetje želodca in črevesja z občasnimi krvavimi driskami in krči. Zastrupljena oseba toži za vrtoglavico, kasneje nastopi vnetje ledvic in pride do tromboze. Zaradi odpovedi krvnega obtoka pride do smrti čez približno dva dni. Protistrup zaenkrat še ni znan.

  Navadni bršljan (Hedera helix)

  Strupene rastline v Sloveniji in znaki zastrupitve z njimi

  Stari Grki so bršljan posvetili bogu vina in dobrega razpoloženja Dionizu. Po neki legendi so Dioniza kot fanta vzeli mornarji, da bi ga prodali v Egipt. Ker se je njihova ladja zapletla v bršljan, niso mogli izpluti in do tega ni prišlo. Druga legenda pa pravi, da je neka nimfa plesala pred Dionizem do onemoglosti in jo je zato iz milosti spremenil v bršljan. Stari Rimljani so ga ovijali okoli hiš, v katerih so prodajali vino.

  Navadni bršljan je trajna zimzelena rastlina z lesenim steblom, ki zraste v dolžino celo do 30 m in doseže starost 100 let. Na koncu vej zrastejo majhni zeleno rumeni cvetovi. Iz njih se razvijejo zeleni plodovi, ki počrnijo. Črnomodra jagoda je velika kot grah. Mladi listi se uporabljajo v zdravilne namene. Jagod ne nabiramo, ker so strupene. Tudi listi so rahlo strupeni.

  Znaki zastrupitve z navadnim bršljanom

  Ker bršljan vsebuje močno delujoče snovi, moramo biti z njegovo uporabo previdni. Plodovi oz. jagode so zelo strupene. V literaturi so opisani celo smrtni primeri. Velike količine listov povzročijo krče, zvišanje temperature, izpuščaje, omotico. Če zaužijemo premočne pripravke ali če pojemo črne plodove, pride do zastrupitve, ki jo spremljajo driska, bruhanje, živčne motnje, prividi. Pri otrocih, ki so uživali črnomodre jagode, so znane smrtne zastrupitve.

  Navadni kristavec (Datura stramonium)

  Strupene rastline v Sloveniji in znaki zastrupitve z njimi

  Navadni kristavec je rastlina, katere liste in semena uporabljajo za zdravila. Kljub resnim varnostnim opozorilom se navadni kristavec uporablja za zdravljenje astme, kašlja, gripe, prašičje gripe in živčnih bolezni. Nekateri rastlino uporabljajo kot rekreativno drogo, da bi halucinirali in doživeli evforijo. Navadni kristavec cveti poleti do oktobra. Raste po grobljah in njivah kot plevel po vsej Sloveniji.

  Znaki zastrupitve z navadnim kristavcem

  Navadni kristavec vsebuje alkaloid hiosciamin in nekaj atropina in skoplamina. Vse te snovi delujejo enako kot pri volčji češnji in črnemu zobniku. Zastrupijo se zlasti mladi ljudje, ki iščejo omame zaradi uživanja semen. Znani so tudi primeri umorov in samomorov s to rastlino.

  Navadni nagnoj (Laburnum anagyroides)

  Strupene rastline v Sloveniji in znaki zastrupitve z njimi

  Nagnoj je grmovnica iz družine metuljnic, ki uspeva zlasti v listnatih gozdovih in na sončnih obronkih. Na primorskem raste sorodna rastlina brnirsta oz. žuka, prav tako strupena. Prepoznamo jo po rumenih metuljastih cvetovih, združenih v viseča socvetja.

  Strupena je cela rastlina, največ strupa (citizina), ki vpliva na centralni živčni sistem, pa je v semenih.

  Znaki zastrupitve z navadnim nagnojem

  Največkrat se z navadnim nagnojem zastrupijo otroci, ki po pomoti zaužijejo semena ali grizljajo nagnojeve vejice. Že po dveh zaužitih semenih nastopi zastrupitev, prav tako tudi po manjši količini zaužitih cvetov.

  Simptomi zastrupitve so slabost, bruhanje, vzburjenje, razširjene zenice, znojenje, epileptični krči, nezavest, paraliza mišic in pri smrtni količini odpoved dihanja in krvnega  obtoka.

  Navadni oleander (Nerium oleander)

  Strupene rastline v Sloveniji in znaki zastrupitve z njimi

  Navadni oleander je strupena rastlina, ki jo množično gojijo v Sredozemlju. Imenujejo ga tudi turška vrba. Poznana je že iz antičnih časov, saj je prisotna v mnogih rimskih poslikavah v Pompejih. Vsa rastlina je strupena, zato je lahko usodno zaužitje katerega koli dela. Glede na to, da je oleander ena najbolj strupenih rastlin, je zelo  grozljivo spoznanje, da ga najdemo ogromno v okolici šol in vrtcev. Užitje katerega koli dela te rastline, je lahko smrtonosno, še posebno za otroke. Celo dim gorečega oleandra je lahko usoden. V Sloveniji uspeva predvsem ob morju, kot okrasna lončnica  pa je razširjen tudi drugod po Sloveniji in Srednji Evropi.

  Znaki zastrupitve z navadnim oleandrom

  Navaden oleander v sebi skriva učinkovine, ki so grenkega okusa in ob čezmernem zaužitju povzročijo zastrupitev. Največ zastrupitev je zaradi žvečenja listov in vejic. Pri otrocih za zastrupitev zadostuje že žvečenje enega samega lista.  Poleg bruhanja simptomi zastrupitve vključujejo hude prebavne motnje s krči,  drisko, ki je včasih krvava, in čezmerno slinjenje. Ob hudi zastrupitvi se lahko pojavijo še nepravilen srčni utrip, nezavest zaradi motenj v delovanju srca in dihanja, smrt nastopi zaradi ohromitve srčne mišice.  Še bolj nevarna pa so semena rumenega oleandra, ki lahko že v manjših količinah (od 8 do 10 semen) povzročijo smrt odraslega človeka. Če pride do zastrupitve, je treba čim prej izzvati bruhanje, zatem pa obiskati zdravnika. Znane so zastrupitve pri domačih živalih in ljudeh. Strupen naj bi bil celo med, nabran na oleandru.

  Navadni pušpan (Buxus sempervirens)

  Strupene rastline v Sloveniji in znaki zastrupitve z njimi

  Navadni pušpan je gost zimzelen grm, počasne rasti s svetlečimi zelenimi ustnjatimi listi. Spomladi in pušpan skoraj neopazne  zeleno rumene cvetove, iz katerih se razvije svetlo rjavi plod s semeni. Značilni so moški in ženski cvetovi združeni v skupnem socvetju na isti rastlini. Vendar se med seboj ne oprašijo na isti rastlini. Pušpan dobro uspeva povsod, najraje pa ima vlažno in globoko zemljo. Pušpan cveti marca in aprila.

  Znaki zastrupitve z navadnim pušpanom

  Navadni pušpan je strupen zaradi alkaloidov, ki jih najdemo v vseh delih rastline. V ljudskem zdravilstvu ga uporabljajo za spodbujanje potenja in zbijanje vročine ter zniževanje krvnega tlaka, vendar pa se lahko z nepravilno pripravljenimi odmerki z njim zastrupimo. Simptomi zastrupitve so slabost, bruhanje, driska in krči.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.