S šentjanževko nad depresijo

  S šentjanževko nad depresijo 1
  Deli naprej
  • 94
   Shares

  Šentjanževka, Hypericum perforatum, je lahko v veliko pomoč pri zdravljenju in lajšanju simptomov blažje in zmerne depresije.

  S šentjanževko nad depresijo

  Depresija je bolezen, ki vpliva tako na fizično kot psihično stanje osebe in prizadene posameznika kot celoto. Gre za motnjo v delovanju možganov, ki spremeni naše misli, čustva in tudi telo. Prizadene celega človeka in bistveno spremeni in vpliva delovanje obolelega. Tako znotraj družine, kot širše (služba, okolica).  Statistika pravi, da depresijo vsaj enkrat v življenju preboli kar 25% žensk in 15% moških.

  Brez primernega zdravljenja lahko simptomi depresije postanejo celo kronični in s časoma še bolj izraziti. Zato je nujen obisk strokovnjaka, ki bo predpisal primerno zdravljenje.

  Vseeno pa si lahko zoper depresijo pomagamo tudi na naraven način in sicer s šentjanževko. Še prej pa si poglejmo kateri so nekateri simptomi oziroma znaki depresije:

  • občutek tesnobe, praznine,
  • žalost,
  • občutek manjvrednosti,
  • obup, pesimizem,
  • občutki krivde,
  • nemir,
  • zmanjšano zanimanje za najrazličnejše aktivnosti, ki so sicer prijetne,
  • razdražljivost,
  • motnja koncentracije, tudi spomina,
  • impotenca oz. frigidnost,
  • prebavne motnje, glavoboli, …
  • različne motne spanja,
  • razmišljanje o samomoru, poskusi samomora …

  Šentjanževka

  Šentjanževka, ki jo poznamo tudi kot zel Janeza Krstnika, je do 70 centimetrov visoka trajnica, katero najdemo predvsem na suhih travnatih pobočjih, ob gozdovih. Ima značilne rumene cvetove, ki pa, če jih zmečkamo med prsti pustijo na koži rdečo sled.

  Šentjanževka vsebuje mnoge zdravilne učinkovine, med njimi tudi: fenolne kisline, flavonoide, psevdohipericin ter hipericin in hiperforin, ki sta še posebej pomembna pri zdravljenju depresije.

  V zdravilne namene uporabljamo predvsem cvetove (šentjanževka cveti od junija do septembra), pa tudi preostali del rastline, brez korenin.

  Iz šentjanževke lahko pripravimo različne zdravilne pripravke, med drugim si lahko pripravimo čaj, ki bo deloval pomirjevalno, sproščujoče. Pomaga tudi zoper glavobol. Zato si po napornem in stresnem dnevu ali ob glavobolu brez slabe vesti privoščite skodelico čaja iz šentjanževke. Čaj iz šentjanževke pa ni edini, ki pomaga zoper depresijo. Tudi tinktura iz šentjanževke se dobro obnese pri zdravljenju simptomov te bolezni.

  Opozorilo!

  Ker šentjanževka lahko vpliva tudi na raven učinkovanja najrazličnejših zdravil, se je pred uporabo vedno potrebno posvetovati z zdravnikom. Pri svetlolasih ljudeh, je ob uporabi šentjanževke možna povišana občutljivost na svetlobo (zaradi hipericina) – zato se morajo izogibati sončenju v času terapije s šentjanževko. Uporaba šentjanževke se odsvetuje tudi nosečnicam in doječim materam.

  Uporaba šentjanževke zoper depresijo

  Ker ima šentjanževka podobe učinke kot nekatere vrste antidepresivov in deluje na raven serotonina v možganih, tako pozitivno vpliva na zmanjšanje občutka nelagodja, tesnobe, depresije in na splošno deluje pomirjevalno. Velika prednost šentjanževke, poleg tega, da gre za zelišče in naravno zdravilo je tudi ta, da ne povzroča zasvojenosti in utrujenosti.

  Seveda učinek pri zdravljenju oz. lajšanju resnejše depresije ni takojšen, ampak zahteva svoj čas.  Prvi učinki naj bi se pokazali po približno dveh tednih rednega pitja čaja/tinkture iz šentjanževke. Če se znaki izboljšanja ne pokažejo po 5-6 tednih z zdravljenem s šentjanževko prekinemo. Vsekakor je obisk strokovnjaka ob znakih depresije nujen.

  Uživanje

  Za zdravljenje depresije uživamo čaj iz listov in cvetov šentjanževke ali pa tinkturo. Poglejmo kakšni so priporočeni odmerki.

  Tinktura

  Za zdravljenje depresije uživamo 20-30 kapljic tinkture iz šentjanževke katero kanemo v kozarec vode. Uživamo 2-3 dnevno. Če se stanje po 5-6 tednih ne izboljša, prenehajte z uživanjem in obiščite zdravnika.

  Čaj

  Čaj, ki ga lahko sladkate z medom, pijte redno vsak dan, do dve skodelici čaja na dan. Če se stanje po 5-6 tednih ne izboljša, prenehajte z uživanjem  in obiščite zdravnika.

  S šentjanževko nad depresijo
  5 (100%) 1

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.