S česnom do vitalnosti in dobrega počutja

  S česnom do vitalnosti in dobrega počutja 1
  Deli naprej

  Česen, Allium sativum, je prav zaradi svojih učinkovin, kot so jod, žveplo, kremenčeva kislina tako zelo zdravilen. Poleg omenjenih vsebuje tudi železo, magnezij, kalcij ter vitamine kot so: vitamin A, vitamina B6 in B12, C vitamin in vitamin D.

  Prepoznali bi ga tudi z zavezanimi očmi, saj ima značilen vonj in rahlo pekoč okus.

  Zdravilni učinki česna so mnogi, med drugim česen deluje tudi kot antibiotik in antiseptik.
  V času gripe in prehladov se le spomnite nanj, saj je nepogrešljiv. A o tem smo že pisali.

  Danes spoznajmo še nekatere druge pozitivne vplive, ki jih ima česen na naš organizem.
  Kako s česnom do vitalnosti in dobrega počutja, kako si lahko z njim pomagamo proti sladkorni bolezni in, ali s česnom res lahko premagamo nespečnost? Pa pojdimo po vrsti.

  S česnom do boljše kvalitete življenja

  Česen na naše telo deluje izjemno blagodejno, lahko bi rekli, da je rešitev za dolgo in zdravo življenje.

  Za pripravo napitka s česnom za daljše življenje potrebujete:

  • 5 dl navadnega tekočega jogurta,
  • 3-4 stroke česna.

  Stroke česna stisnemo ali stolčemo v možnarju in jih dodamo navadnemu jogurtu, pomešamo in popijemo. Napitek pijemo vsak dan.

  Ker česen pomlajuje, si ga v ta namen pripravite skupaj s peteršiljem in limono.

  Potrebujete:

  • 10 strokov česna,
  • 10 limon,
  • šopek peteršilja.

  Stroke česna olupimo in stolčemo, limone dobro ožamemo in shranimo njihov sok, kateremu dodamo strt česen. Peteršilj drobno nasekljamo in dodamo k česnu in limoninemu soku. Premešamo in shranimo v steklenem kozarčku, ki dobro tesni. Hranimo v hladilniku.
  pripravek iz česna, limon in peteršilja za pomladitev jemljemo vsak dan, pred vsakim glavnim obrokom (trikrat dnevno) po eno čajno žličko pripravka.

  Vitalno v tretje življenjsko obdobje? Seveda! Poleg gibanja in zdravega življenjskega sloga si vitalnost v tretjem življenjskem obdobju lahko zagotovite tudi s pomočjo česna.
  Potrebujete:

  • 2-3 stroke česna,
  • 2-3 dl belega vina.

  Olupljen česen stremo in ga dodamo k vinu, premešamo in hranimo v dobro zaprtem steklenem kozarčku v hladilniku največ 7 dni.
  Kura traja 5-7 dni. Vsak dan, zjutraj zaužijemo 1 čajno žličko napitka. Po 7 dneh s kuro za krajši čas prekinemo, na to pa jo lahko čez čas ponovimo.

  Česen blagodejno vpliva tudi proti sladkorni bolezni. V ta namen se priporoča uživanje solate iz česna, čebule z dodatkom materine dušice in peteršilja ob vsakem obroku.

  Imate težave s spancem? Premagajte nespečnost na naraven način s pomočjo česna.

  Potrebujete:

  • 2,5 dl mlačne vode,
  • 25 kapljic česnove tinkture,
  • 2 žlički medu.

  Vsak večer pred spanjem popijte pripravek iz omenjenih sestavin in se prepustite spancu vse tja do jutra, ko se boste čili in spočiti podali v nov dan.

  5/5 - (2 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.