Regratov čaj – priprava in zdravilni učinki

  Regratov čaj - priprava in zdravilni učinki 1
  Deli naprej

  Regrat, Taraxacum officinale, je eno izmed prvih pomladnih zelišč s katerim nas obdari mati narava. Uporabna je celotna rastlina. Liste običajno zaužijemo surove, v solati, lahko pa jih tudi posušimo in iz njih pripravimo čaj. Tudi cvetovi in korenine regrata imajo v sebi zdravilne učinkovine in iz njih lahko pripravimo čaj. Tokrat spoznajmo čaj iz listov in cvetov.

  Regratov čaj

  Čaj iz listov regrata

  Čaj iz regratovih listov je v ljudskem zdravilstvu dobro poznan. Zaviral naj bi celo staranje. Listi regrata so polni dobrega, tako v njih najdemo zdravilne učinkovine kot so: flavonoidi, fruktoza, grenčine, fenolna kislina, inulin, sterolik kalijeve soli … Listi vsebujejo tudi veliko kalija in železa, pa vitamin C, B1 in B2 ter vitamin E.

  Liste regrata vedno nabiramo v suhem vremenu, po tem, ko nekaj dni ni deževalo. Nabrane liste dobro očistimo in jih narežemo na manjše dele, da se bodo hitreje posušili. Liste razprostremo po površini na kateri jih bomo sušili, sušimo v suhem, zračnem prostoru, ne na direktni sončni svetlobi. Med sušenjem liste večkrat obrnemo, da se bodo lepo posušili. Suhe liste regrata shranimo v papirnate vrečke.

  Regratov čaj iz listov krepi delovanje jeter in jih tudi čisti, odpravlja žolčne kamne, pomaga čistiti kri in celo niža raven sladkorja v krvi, pomaga pri razstrupljanju telesa in pospešuje odvajanje vode iz telesa. Blagodejno vpliva tudi na ledvica in njihovo delovanje, deluje protivnetno in pripomore k urejeni prebavi in zdravemu črevesju. Deluje protivnetno in antibakterijsko. Uravnava tudi hormone, tudi PMS pri ženskah. Dobro se obnese pri lajšanju težav s slabokrvnostjo saj pomaga telesu do boljše absorbcije železa.

  Čaj lahko pijemo krajše časovno obdobje po 2-3 skodelice čaja na dan.

  Sestavine čaja iz regratovih listov:

  • 2 čajni žlički posušenih listov regrata,
  • 2,5-3 dl vode.

  Priprava

  Čaj pripravimo kot poparek. Liste regrata prelijemo z vrelo vodo, pokrijemo in pustimo stati 10-15 minut, nato precedimo. Čaj lahko sladimo z medom ali regratovim medom ali regratovim sirupom.

   Čaj iz regratovih cvetov

  Poleg regratovega medu in sirupa iz regratovih cvetov lahko pripravimo tudi čaj. Takšen čaj je bogat vir vitamina C. Tudi v cvetovih je veliko inulina. Čaj iz cvetov pomaga tudi pri blaženju menstrualnih težav.

  Cvetove regrata nabiramo v suhem in sončnem vremenu, po tem, ko vsaj tri dni ni deževalo. Nabrane cvetove doma še enkrat pregledamo in odstranimo morebitne žuželke, ki bi se utegnile skrivati v cvetu.
  Posušiti jih moramo hitro, sicer bi se lahko med sušenjem spremenili v regratove lučke. Priporoča se uporaba električnega sušilnika za zelišča ali električne pečice. Suhe cvetove regrata hranimo v steklenem kozarcu, ki dobro tesni, v temnem, hladnem in suhem prostoru.

  V pitje se priporoča zvečer, pred spanjem. Lahko pa tudi čez dan. Popijemo 1 skodelico dnevno.

  Sestavine za čaj iz regratovih cvetov:

  • 2 čajni žlički posušenih cvetov,
  • 2,5-3 dl vode.

  Priprava

  Tudi ta čaj pripravimo kot poparek; vvetove prelijemo z vrelo vodo, pokrijemo in pustimo stati 5-10 minut, nato precedimo. Pijemo topel čaj.

  4.8/5 - (164 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.