Recept za sirup iz bezgovih jagod, ki pomaga pri prehladu

    Deli naprej
    • 18
      Shares

    Ob vstopu v zimsko sezono je čas za pripravo domačih zdravil proti prehladu iz zdravilnih zelišč. Ta okusen sirup iz bezgovih jagod se dobro ohrani v hladilniku in je odlično zdravilo pri smrkanju, kašlju in povišani telesni temperaturi pri pogostih prehladih ali celo gripi. Sirup je preprost za pripravo. Vzamete ga lahko čajno žličko večkrat na dan.

    Sestavine

    • 1 skodelica suhih bezgovih jagod (ali 2 skodelici svežih bezgovih jagod)
    • 1 čajna žlička cimeta v prahu ali 2 paličici cimeta
    • 1 čajna žlička celih nageljnovih žbic
    • 1 čajna žlička ingverjeve koreninice v prahu ali 2 jedilni žlici naribanega svežega ingverja
    • 1-2 jedilni žlici suhe pomarančne lupine ali ¼ skodelice sveže pomarančne lupine
    • 1 jedilna žlica suhega lubja divje češnje
    • 1 jedilna žlica suhega šipka
    • 10 celih strokov kardamoma
    • 4-5- skodelic vode

    Navodila za pripravo

    1. Vse sestavine dajte v večjo kozico ali lonec, ki ga sicer uporabljate za kuhanje omak. Na srednji temperaturi segrevajte do vretja.
    2. Ko mešanica zavre, zmanjšamo temperaturo in pustimo rahlo vreti 20 – 30 minut.
    3. Mešanico prelijte skozi cedilo v velik steklen vrč ali stekleno skledo.
    4. Vse jagode in koščki zelišč se bodo ujeli v cedilo.
    5. S hrbtiščem lesene žlice ali kuhalnice nekajkrat pritisnite na jagode, da se prepričate, da ste iz njih dobili ves sok.
    6. Zdaj dodajte 2 skodelici lokalnega nepredelanega medu in vmešajte v prej pripravljeno mešanico dokler je še topla, a ne prevroča.
    7. Zdaj lahko sirup natočite v kozarec in ga hranite v hladilniku.

    Na ta način dobite približno 5 skodelic sirupa, kar zadošča za litrski vrč, pa še nekaj ga bo ostalo za preliv na palačinke. V hladilniku se obdrži nekaj mesecev, če ga prej seveda ne porabite.

    Recept za sirup iz bezgovih jagod, ki pomaga pri prehladu
    5 (100%) 8