Propolis

  Propolis 1
  Deli naprej

  Propolis je še eden izmed darov, ki nam ga prinašajo čebele in je vsestransko uporaben v domačem zdravilstvu. Poglejmo kako nastane in pri čem vse nam lahko pomaga.

  Kako nastane propolis?

  Sam izraz propolis izhaja iz grščine in pomeni ”obrambo mesta”, za kar ga tako rekoč uporabljajo tudi čebele, saj z njim premažejo notranje stene panja. Uporabijo pa ga tudi kot sredstvo za s katerim ”zakrpajo” notranje špranje ter za popravilo satja. Torej jim služi kot neke vrste gradbeni material.

  Propolis, ki je tako kot med naravni proizvod čebel, je sestavljen iz različnih vrst rastlinskih smol, ki jih čebele nabirajo na popkih rastlin, predvsem topola in breze. Nabranim smolam čebele dodajo še svoj izloček iz žlez slinavk ter vosek, zaradi katerega snov (propolis) postane bolj lepljiva. Propolis glede na njegov izvor in tudi starost najdemo v različnih barvah, vse od zeleno rumene pa tja do temno rjave, skorajda črne barve.

  Učinkovine, ki jih vsebuje propolis so naslednje: smole, balzami, eterična olja, cvetni prah, flavonoidi in flavoni, aldehidi, nekatere organske kisline ….

  Čebelarji propolis poberejo iz panja, ki pa v takšni obliki ni uporaben, ampak ga morajo še malce predelati in sicer tako, da ga obdelajo s 60-70% alkoholno raztopino. Pridobljen propolis pa nato v zdravilstvu uporabljamo v različnih oblikah.

  Uporaba propolisa v zdravilne namene

  Propolis je v ljudskem zdravilstvu zelo dobro poznan  in njegova uporaba sega v obdobje več kot 300 let pred našim štetjem.

  Uporablja se kot sredstvo, ki preprečuje razvoj in uničuje že nastale bakterije, nekatere vrste glivic (zelo učinkovit je zoper glivice na nohtih) in celo nekatere vrste virusov, saj je propolis naravni antibiotik. Uporablja se tudi za celjenje ran, pomaga celiti vnetja. Propolis deluje tudi kot antioksidant.

  Uporabimo ga lahko za zdravljenje različnih kožnih obolenj in poškodb. Celi tudi poškodbe kože nastale zaradi opeklin in sončnih opeklin.

  Propolis se uporablja za lajšanje simptomov in težav, ki jih prinašajo revmatična obolenja. Zelo pomemben je za krepitev imunskega sistema, zato nikar ne pozabimo nanj v času prehladov in obolenj, saj nas ščiti pred virusi in bakterijami, hkrati pa poskrbi tudi za močan imunski sistem. Propolis s ebo dobro obnesel tudi pri zdravljenju dihal in dihalnih poti.

  Uporablja se tudi za zdravljenje slabokrvnosti. Tudi ob vnetju ustne votline ali dlesni se obnese in pomaga lajšati zobobol.Učinkovit je v boju zoper karies in zobno gnilobo, preprečuje pojav paradontoze in nas sploh pomaga pri vzdrževanju in ohranjanju ustne higiene.

  Propolis blagodejno vpliva in pomaga zoper vnetje želodčne sluznice in vnetje debelega črevesja.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja