Netresk, limona in med – naravno zdravljenje hemoroidov

  Netresk, limona in med - naravno zdravljenje hemoroidov
  Deli naprej

  Povečane  ali otečene žile na koncu debelega črevesa, torej rektuma imenujemo hemoroidi. Nahajajo se pod sluznico debelega črevesa. Vsaj polovica odraslih ima vsaj enkrat do starosti 50 let  hemoroide. Lahko so notranji ali zunanji. Simptomi se spreminjajo, vendar lahko vključujejo bolečino v zadnjiku in srbenje, bolečino v črevesju, ranice v bližini zadnjiku in kri na toaletnem papirju po brisanju. Potencialni vzroki za nastanek hemoroidov so nosečnost, prekomerna teža, dolgotrajno sedenje, kronične prebavne težave in prehrana z nizko vsebnostjo tekočin in vlaknin.

  Naravno zdravljenje hemoroidov

  Hemoroidi se najpogosteje pojavijo zaradi nezdravega načina življenja. Poleg zgoraj naštetih rizičnih skupin, lahko vsak dobi hemoroide zaradi: slabe prehrane, premajhnega vnosa sadja in zelenjave, majhnega vnosa vlaknin. Tudi preveč slana ali kisla hrana lahko povzroči nastanek hemoroidov. Premajhen vnos tekočine v telo (manj kot 2 litra na dan), pitje alkohola in gaziranih pijač ter pomanjkanje telesne aktivnosti tudi lahko privedejo do tega problema.

  Hemoroidi so zelo pogosta težava ljudi po vsem svetu in večini  je zaradi tega nerodno oz. neprijetno in zato le redko obiščejo zdravnika, kar pa lahko privede tudi do resnejših posledic. Na srečo pa obstaja nekaj naravnih rešitev, še posebej učinkovito naravno sredstvo je pripravljeno iz netreska, limone in medu, ki lahko ozdravi hemoroide brez stranskih učinkov.

  Netresk, limona in med za naravno zdravljenje hemoroidov

  Sestavine:

  • 300 g netreska
  • 1 limona
  • 750 g cvetličnega medu

  Priprava:

  Limono operite in jo položite v vodo z žličko sode bikarbone in pustite stati eno uro. Potem jo olupite, operite in narežite na rezine. Narezane limone in 300 g čistih listov netreska zmeljite in dobljeno zmes odsedite skozi gazo. Dodajte 750 g cvetličnega medu in pomešajte z leseno ali plastično žlico. Sirup hranite v hladilniku. Vsako jutro vzemite žličko sirupa na prazen želodec. Količina vam bi morala zadostovati za meseci in pol, kar je dovolj časa za zdravljenje hemoroidov.

  Opozorilo: Pri jemanju sirupa iz netreska in medu pa morate biti previdni, saj v večjih količinah lahko povzroča bruhanje.

  Še nekaj drugih naravnih načinov za odpravljanje hemoroidov

  Svečka iz netreska za zdravljenje hemoroidov

  Naberite nekaj listov netreska in jih zmeljite skupaj s svinjsko mastjo, nato iz mase oblikujte svečke in jih postavite v zamrzovalnik za nekaj ur. Svečke uporabite 1-3 krat dnevno.

  Šentjanževka v oljčnem olju

  lajša bolečine in se pogosto uporablja kot naravno zdravilo za zdravljenje hemoroidov. Priprava tega učinkovitega olja je preprosta. Naberite šentjanževko, natrgajte cvetoče poganjke, ki ne smejo biti mokri. Prozoren kozarec napolnite s cvetočimi poganjki, vendar jih ne tlačite. Nato dolite toliko oljčnega olja, da prikrije vse poganjke. Kozarec dobro zaprite in ga pustite na soncu 6 – 7 tednov. Po pretečenem času lahko olje nanesete direktno na zunanje hemoroide.

  Poleg teh naravnih pripravkov za zdravljenje hemoroidov, morate prilagoditi tudi vašo prehrano.

  Priporočena hrana za odpravo hemoroidov

  • Jogurt in kefir
  • Sadje in zelenjava
  • Cela zrna
  • Voda

  Izogibajte se pekoči in vroči hrani ter zmanjšajte vnos alkohola in kave.

   

  5/5 - (2 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.