Navadna zvezdica ali kurja črevca

  Navadna zvezdica ali kurja črevca
  Deli naprej

  Zelišče: Navadna zvezdica, tudi kurja črevca
  Znanstveno ime: Stellaria media
  Sinonimi: Alsine media, Stellaria Apetala
  Družina: Caryophyllaceae (klinčnice)

  Zdravilna uporaba navadne zvezdice

  Navadna zvezdica ima zelo dolgo zgodovino zeliščne uporabe. Posebej je koristna pri zunanjem zdravljenju katerekoli vrste srbečega kožnega stanja. Znano je, da pomirja hudo srbenje, tudi če so bila vsa druga zdravila neuspešna.

  V prevelikih odmerkih lahko navadna zvezdica povzroči drisko in bruhanje. Nosečnice je ne bi smele uporabljati kot zdravilo.

  Celotna rastlina je adstringentna (krči tkiva), karminativna (preprečuje nastajanje oziroma olajša izločanje črevesnih plinov), demulcentna (naredi zaščitno oblogo na sluznici in tako blažilno vpliva na vneta ali boleča mesta), diuretična (poveča pretok urina), ekspektorantna (olajša izkašljevanje), odvajalna, ima pa tudi hladilen učinek in pomaga pri celjenju ran.

  Notranja uporaba navadne zvezdice je koristna pri zdravljenju prsnih obolenj in v majhnih količinah tudi pomaga pri prebavi. Uporabljamo jo lahko kot obkladke, ki bodo omilili katerokoli vrsto rdečice. Učinkovita je, kjer so šibke površinske žile. Sveže ali posušene rastline lahko dodamo vodi za kopanje. Njen pomirjevalni učinek pomaga zmanjšati vnetja – na primer pri revmatičnih sklepih – in spodbuja obnavljanje tkiva.

  Navadno zvezdico je najbolje nabirati od maja do julija. Uporabljamo jo lahko svežo ali jo posušimo in jo shranimo za kasnejšo uporabo. Uživanje prevretka iz celotne rastline se uporablja kot poporodni depurativ (čisti kri), emenagog (pospešuje menstracijo), galaktogog (spodbuja izločanje mleka) in cirkulatorni tonik (zmanjša krvni tlak in znižuje ravni lipidov). Domneva se tudi, da lajša zaprtje in je koristen pri zdravljenju težav z ledvicami. Prevretek se prav tako uporablja zunanje za zdravljenje revmatičnih bolečin, ran in razjed. Sok, iztisnjen iz te rastline, se uporablja kot tekočina za izpiranje oči.

  Opis

  • Življenjska doba: v glavnem enoletna (izjemoma dvoletna)
  • Višina: 12 cm
  • Cvetenje: od januarja do decembra

  Življenjski prostor zelišča

  Navadna zvezdica raste skoraj povsod, je pogost plevel na vrtovih in njivah.

  Užitni deli navadne zvezdice

  Mlade liste lahko uživamo surove ali kuhane kot zelenjavo. Če zima ni prehuda, so na voljo skozi vso leto. So zelo hranilni. Surove lahko dodamo solatam, medtem ko se kuhani listi komaj razlikujejo od spomladanske špinače. Listi vsebujejo saponine, ki v velikih količinah lahko privedejo do zastrupitve, zato priporočamo nekaj previdnosti. Vsebuje vitamin C, beta karoten, magnezij, kalcij ter druge vitamine in minerale. Seme, zmleto v prah, lahko uporabimo pri peki kruha ali za zgoščevanje juh. Težko bi bilo nabrati določeno količino teh semen, saj nastajajo skozi večino leta v majhnih količinah in so zelo majhna. Seme vsebuje 17,8% beljakovin in 5,9% maščob.

  Širjenje zelišča

  Navadna zvezdica se širi s semeni. Ta vrsta ne bi smela potrebovati nobene spodbude. Veliko bolj verjetno se je boste poskušali znebiti, kot jo uvajati (eden izmed načinov je, da jo jeste).

  Gojenje navadne zvezdice

  Je pogost vrtni plevel, ki raste skoraj povsod.

  Znane nevarnosti navadne zvezdice

  Listi vsebujejo saponine. Čeprav so strupene, se te snovi zelo slabo absorbirajo v telo, zato se v večini primerov izločijo brez povzročanja škode. Tudi temeljito kuhanje jih uniči. Saponine najdemo v številnih rastlinah, vključno s takimi, ki jih pogosto uporabljamo v prehrani (na primer nekatere vrste fižola). Priporočljivo je, da ne uživate večjih količin hrane, ki vsebuje saponine. Saponini so veliko bolj strupeni za nekatera druga bitja, kot so na primer ribe.

  Recepti

  Čaj iz navadne zvezdice

  Za pripravo čaja potrebujemo dve čajni žlički sveže nabrane rastline ali zgolj njenih cvetov ter eno skodelico vrele vode. Ustrezno količino zelišča prelijemo z vrelo vodo in jo pustimo, da se namaka 15 do 20 minut. Nato tekočino precedimo ter jo popijemo. Če jo pijemo redno vsak dan, v obdobju 6 tednov opazimo pozitivne spremembe v obliki izboljšanja počutja, saj čaj telo očisti vseh škodljivih toksinov. A pazljivo! Ker ima navadna zvezdica tudi rahel odvajalni učinek s čajem ne smemo pretiravati.

  Obkladki

  Za pripravo obkladkov uporabimo kar čaj, ki ga pred nanosom seveda dobro ohladimo. Vanj namočeno gazo položimo na obolelo mesto ter jo pustimo delovati 10 minut. Nato jo ponovno namočimo in postopek tri do štiri krat ponovimo.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.