Naravno zdravljenje pasastega izpuščaja

  Naravno zdravljenje pasastega izpuščaja 1
  Deli naprej

  Pasasti izpuščaj, znan tudi kot herpes zoster, je virusna okužba senzoričnih živcev. Povzroča ga isti virus kot norice. Kar pri četrtini odraslih in tudi pri nekaterih otrocih se ponavadi zaradi šibkega imunskega sistema na koži pojavi mehurčkast in izjemno boleč izpuščaj. Bolezen se pojavi ob ponovni aktivaciji virusa, ki po prvotni okužbi noric počiva v začetni gangliji hrbtenjače in kasneje lahko postane simptomatičen. Pasasti izpuščaj se najpogosteje pojavlja pri ljudeh, starejših od 50 let, vendar ogroža tudi mlajše posameznike, ki imajo šibek imunski sistem zaradi kroničnih zdravstvenih stanj ali prekomernega stresa. Za najboljše rezultate zdravljenja tega bolečega stanja je najbolje raziskati kombinacijo farmacevtskih in naravnih zdravil za pasasti izpuščaj.

  Standardi nege pri pasastemu izpuščaju

  Pogosto vam bo pri prvih znakih izbruha pasastega izpuščaja vaš osebni zdravnik predpisal protivirusno zdravilo, da pospeši čas zdravljenja in zmanjša resnost izbruha. Pri močnih bolečinah lahko predpiše tudi analgetike (zdravila za lajšanje bolečin). Da ustavite napredovanje in zmanjšate resnost izbruha, je pomembno, da začnete jemati protivirusno zdravilo pri prvih znakih okužbe. Za najboljše rezultate je to zdravljenje krasno dopolnjevati z naravnimi in zeliščnimi terapijami. Večina izbruhov pasavca ne traja dlje kot teden dni.

  Naravne in zeliščne terapije pri pasastem izpuščaju

  Lahko se odločite združiti naslednja naravna zdravila s svojimi predpisanimi protivirusnimi zdravili za izboljšanje učinka ali pa izberete uporabo le-teh kot samostojno nego pri izbruhu pasastega izpuščaja. Prednost naslednjih naravnih in zeliščnih zdravil je zaščita in obnova živcev, ki je na voljo preko teh zelišč, ki niso na voljo v običajnih protivirusnih zdravilih.

  V več študijah se je izkazalo izkazalo, da vitamin C lajša izbruh pasastega izpuščaja z zaviranjem replikacije (podvojevanja) virusa. Vitamin C tudi znižuje bolečine, ki jih čutimo po začetnem izbruhu in so pogosto lahko hujše kot izvirna bolečina živca pred izpuščajem. Povprečen priporočen odmerek je 1.000 mg trikrat na dan v času trajanja izbruha pasastega izpuščaja.

  L-lizin je aminokislina. Tako kot vitamin C zavira replikacijo virusa herpes zoster. Priporočen dnevni odmerek je 1.000 mg trikrat na dan v času trajanja izbruha pasastega izpuščaja in enkrat dnevno kot vzdrževalni/preventivni odmerek.

  Šentjanževka (Hypericum perforatum) je zel, ki se uporablja pri bolečinah živcev in pasastem izpuščaju. Aktivni sestavini sta hypericin in hyperforin, ki dajeta svoj delež protivirusnega in protivnetnega delovanja pri zaščiti in obnovi živcev. Šentjanževka zelo olajša bolečino in skrajša trajanje virusa herpes zoster. Predlagan dnevni odmerek je 900 mg zeliščnega prahu v kapsuli ali 2-3 ml zeliščne tinkture tri ali štirikrat na dan. Šentjanževka v telesu močno poveča aktivnost encimov, ki so odgovorni za razgradnjo zdravil. Ob sočasnem jemanju šentjanževke in drugih zdravil je učinek teh zdravil zmanjšan.

  Golostebelni sladki koren, tudi likviricija (Glycyrrhiza glabra) ima glukokortikoidni učinek, ki uravnava delovanje imunskega sistema. Deluje protivirusno na virus herpes zoster ter protivnetno in pomirjevalno na prizadeto živčno tkivo. Glavna sestavina golostebelnega sladkega korena je glicirizinska kislina, znana tudi kot glicirizin ali gliciretinska kislina. Predlagan dnevni odmerek je 900 mg zeliščnega prahu v kapsuli ali 2-3 ml zeliščne tinkture tri ali štirikrat na dan. Prekomerno uživanje sladkega korena oziroma njegovih izvlečkov je toksično za jetra in srčno+žilni sistem ter lahko privede do povišanja krvnega tlaka in edema.

  Začetek uporabe naravnih in zeliščnih zdravil ob prvih znakih izbruha pripomore k  znatnem zmanjšanju bolečin in skrajšanju trajanja izbruha pasastega izpuščaja. Čeprav so to naravna zdravila, je pomembno, da se v izogib kakršnemu koli negativnemu medsebojnemu vplivanju zelišč in predpisanih zdravil pred jemanjem zeliščnih dopolnil o njihovi uporabi pogovorite s svojim osebnim zdravnikom, če trenutno jemljete farmacevtska zdravila ali ste imeli povišan krvni tlak. Poiščite nasvet pri zdravniku, ki je dobro seznanjen z naravnim zdravilstvom ali pri preverjenem zeliščarju.

  5/5 - (7 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.