Naravno pršilo proti klopom

  Naravno pršilo proti klopom
  Deli naprej

  Če ste ljubitelj narave in se pogosto odpravite v hribe, je naravno pršilo proti klopom pravi recept za vas. Naša koža vpije vse, kar na njo nanesemo, zato je zelo pomembno, da se zavedamo posledic kemičnih izdelkov in storimo več za naše zdravje.

  Obstajajo številni spreji in kreme proti klopom, ki jih lahko dobimo v trgovini, a so nujne sestavine strupene tako za nadležne in nevarne klope kot tudi za naše telo.

  Kaj je potrebno vedeti, ko se odpravljamo po gozdnih poteh?

  Preden se odpravimo v gozd, bo najbolje, da oblečemo oprijeta oblačila, tako bo klop težko zlezel in se pritrdil na našo kožo. Pomembno je, da se, če je to mogoče, izogibate poti ob samem robu gozda, kajti klopi se ob robovih gozdov največkrat zadržujejo. Dele telesa, ki niso pokriti z oblačili, dobro in temeljito posprejamo. Naravno pršilo proti klopom nima stranskih učinkov, zato ga lahko nanesemo po celem telesu, tudi na obraz in lasišče.

   

  Pripomočki za izdelavo pršila proti klopom

  • Posoda velikosti 1l za kuhanje citrusov
  • Manjša posoda za odcejanje citrusov
  • Deska in nož za rezanje citrusov
  • Cedilo
  • Kuhalnica
  • Flaška z pršilom

  Sestavine za pripravo naravnega pršila proti klopom

  • 2 celi limeti
  • 3 cele limone
  • 100 % bio sivkino eterično olje
  • 2 dl vode

  Kako naredimo naravno pršilo proti klopom

  Naravno pršilo proti klopom naredimo zelo hitro in preprosto. Najprej operemo citruse in pripravimo posodo velikosti enega litra.

  Citruse prerežemo na polovico in sok iztisnemo v posodo. Iztisnjene lupine citrusov položimo na desko za rezanje in narežemo na manjše kose.

  Narezane citrusove lupine dodamo iztisnjenemu soku in vlijemo 2 dl navadne vode. Posodo postavimo na štedilnik in kuhamo na močnem ognju okoli 10 minut. Po desetih minutah posodo odstranimo z ognja in sestavine precedimo skozi cedilo.

  Ko se sok citrusov popolnoma ohladi, ga prelijemo v strekleničko s pršilom in vanj dodamo 15 kapljic sivkinega eteričnega olja. Naravno pršilo proti klopom je pripravljeno.

  Tako narejeno pršilo ne bo odganjajo samo klopov, vonja sivke v kombinaciji z citrusi ne prenesejo niti komarji. Naravno pršilo proti klopom lahko uporabite tudi na vaših hišnih ljubljenčkih, je popolnoma naravno in ima odličen učinek.

  Citrusi

  Citrusi imajo številne zdravilne lastnosti. Uporabljamo jih v zdravstvu, kulinariki in kozmetiki. Lupine citrusov odlično ščitijo kožo pred vsemi oblikami patogenih bakterij. Sok citrusov vsebuje veliko mineralov in vitaminov, pri katerim ključen vitamin C. Nahaja se tako v samem soku kot tudi v lupini citrusov, v razredčeni obliki je poleg številnih zdravilnih učinkovin tudi odlično dezinfekcijsko sredstvo.

  Vonj citrusov je odličen odganjalec insektov.

  Sivka

  Poleg čudovitega vonja in barve ki nam ju podarja sivka, je že vrsto let znana in uporabna tako v zdravstvu kot tudi v kozmetiki.

  Iz sivke izdelujejo eterična olja, ki jih uporabljamo kot dodatek k milu, kopeli, olju ali drugim izdelkom za izboljšanje strukture naše kože. Sivka uspešno zmanjšuje živčno napetost in pomirjevalno deluje na naše telo, uporablja se tudi za zdravljenje kožnih bolezni, vnetij in okužb dihal.

  Je nenadomestljiva na našem vrtu, kajti poleg prijetnega vonja ima sposobnost, da odganja uši in druge škodljivce na rastlinah, ki se nahajajo v njeni bližini. Prav tako kot vonj citrusov tudi vonj sivke uspešno odganja muhe, komarje, klope in številne druge insekte.

  Izberite naravno pršilo proti klopom in se na povsem naraven in koži prijazen način zaščitite pred piki žuželk.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.