Naravna pomoč pri zgagi

  Naravna pomoč pri zgagi 1
  Deli naprej

  Zgaga je lahko prava ”zgaga”. To ve vsak, ki se je z zgago že srečal.
  Zgaga je tisto neprijetno spahovanje hrane, ko se, tisto, kar smo pojedli ali popili brez bruhanja vrne nazaj v usta. Zgago zelo pogosto spremlja tudi bolečina v prsih, ko se pripognemo ali ko ležemo. Ste vedeli, da se kar desetina prebivalcev Slovenije  vsakodnevno srečuje z zgago? Tretjina prebivalcev pa ima težave z zgago le občasno.

  Veste kako si pri težavah z zgago pomagati na naraven način? Danes vam bomo predstavili nekaj naravnih metod, še prej pa poglejmo kaj zgaga je.

  Zgaga

  Zgaga ali refluks kisline, je boleč in pekoč občutek v žlički in tik za prsnico, ki se največkrat pojavi po jedi, a ni nujno. Lahko se pojavi nepovezano z uživanjem hrane. Lahko se pojavi celo ponoči.
  Bolečina, ki je povezana z zgago je posledica želodčne kisline v požiralniku. A zgaga se ne pojavlja, ker bi bili želodčne kisline preveč, ampak zato, ker mišična pregrada med požiralnikom in želodcem popusti in je vseskozi odprta.

  Torej, če povemo preprostejše, gre za čezmerno zatekanje želodčne kisline v požiralnik. Razlogi za to so različni: starost, prehitro požiranje hrane, debelost, celo najrazličnejša zdravila lahko vplivajo na pojav refluksa, način življenja (pitje alkohola, kajenje), zmanjšana odpornost želodčne sluznice, kila požiralnika …

  Ali nas mora skrbeti?

  Če se vaše težave z zgago ne pojavljajo redno in jih imate le občasno, potem ni razloga za skrb. V kolikor pa je zgaga pogost pojav, potem le obiščite zdravnika.

  Preventiva

  Lahko preprečimo pojav refluksa kisline oziroma zgage? Seveda, kot vedno, je tu preventiva. Izogibamo se alkoholu, cigaretam in živilom, ki izzovejo zgago, ne nosimo pretesnih oblačil, poskrbimo za manj stresa in zdrav življenjski slog in primerno telesno težo, spimo na privzdignjenem vzglavniku, …

  Kaj pomaga, ko peče zgaga?

   

  Kis

  Kis, bodisi jabolčni ali vinski pomešamo z malo vode in popijemo 1 žlico takšnega pripravka ob težavah z zgago.

  Sok aloe vere

  Ob napadu zgage popijemo 1 dl soka aloe vere in stanje bi se moralo umiriti.

  Soda bikarbona

  Soda bikarbona je resnično vsestranska in tako pomaga tudi v boju z zgago.

  V ta namen potrebujemo:

  • 1 žlico sode bikarbone,
  • 1 dl vode.

  Sodo bikarbono zmešamo z vodo, da dobimo enotno tekočino oz. zmes in na dušek (eks) popijemo.

  Kajenski poper

  Tudi kajenski poper pomaga zoper zgago.

  Potrebujemo:

  • 1 čajno žličko kajenskega popra,
  • 1 dl vode.

  Obe sestavini zmešamo in popijemo na dušek.

  Zeleno zelje

  Zoper zgago pomaga tudi sveže iztisnjen sok zelja. Ob težavah z zgago popijemo 1-1,5 dl zeljnega soka.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.