Napitek iz rožmarina in jagod za hidracijo telesa in boljše počutje

  Napitek iz rožmarina in jagod za hidracijo telesa in boljše počutje
  Deli naprej

  Napitek  iz rožmarina in jagod je bogat z zdravimi sestavinami. Pomagal vam bo izboljšati vaše možganske funkcije in vaše splošno počutje bo boljše. Ko gre za zdravo zelišče, rožmarin uvrščamo med tiste na samem vrhu seznama. Ne samo da ima rožmarin dober okus, ampak je tudi dober vir železa, kalcija in vitamina B6. Ko ga združimo z jagodami, nastane odličen napitek za dobro hidracijo in boljše počutje.

  Rožmarin se že od nekdaj uporablja za zdravljenje mišičnih bolečin, izboljšanje spomina, krepitev imunskega sistema in krvnega obtoka ter za spodbujanje rasti las. Rožmarin vsebuje tudi protivnetne sestavine, ki zmanjšajo pogostost napada astme. Poleg tega je bilo dokazano, da rožmarin s tem ko spodbudi pretok krvi v glavo in možgane, izboljšuje koncentracijo.

  Rožmarin se uporablja pri prebavnih težavah, zgagi, napenjanju, težavah z jetri in žolčnikom in pri izgubi apetita. Uporablja se tudi za lajšanje kašlja, glavobola, zniževanje visokega krvnega pritiska in zmanjšanje s starostjo povezano izgubo spomina.

  Jagode so za nas tudi zelo koristne. Ker so bogate z ogromnimi količinami antioksidantov, kot je vitamin C, jih povezujejo z zmanjšanim tveganjem za bolezni srca, kapi in raka. Napitek iz jagod in rožmarina ni samo okusen napitek za hidracijo telesa, ampak tudi odlična kombinacija za boljše zdravje.

  Napitek iz rožmarina in jagod – recept

  Sestavine

  (količina 2 litra)

  • 2-3 vejice rožmarina
  • 15 jagod
  • 2 skodelici ledu
  • voda

  Priprava osvežujočega napitka iz rožmarina in jagod

  V večji vrč dajte vejice rožmarina in na četrtine narezane jagode. Napolnite vrč z vodo in ledom. Napitek pred serviranjem pustite eno uro v hladilniku.

  Ko napitek izpraznite na eno četrtino, vrč ponovno napolnite z vodo in ga dajte nazaj v hladilnik. To lahko ponovite nekajkrat. Napitek hranite v hladilniku do 24 ur.

  Ali ste vedeli …

  … da so stari Grki verjeli, da se bogovi bolj razveselijo rožmarinovega, kakor zlatega venca. Imeli so ga za sveto zelišče.

  … da je po neki legendi 72-letna revmatična madžarska kraljica Elizabeta spet dobila moč dvajsetletnice, ko je baje od nekega angela dobila recept za rožmarinov zvarek in zapeljala poljskega kralja in se poročila z njim. Ta zvarek iz žganja, rožmarina, majarona in sivke poznamo danes pod imenom voda madžarske kraljice.

  … da je že od pradavnine veljal rožmarin za zelišče spomina. Študentje so na izpiti nosili girlande iz rožmarina.

  … da vas jagode ščitijo pred prostimi radikali.

  … da so ameriški staroselci jedli jagode veliko pred prihodom Evropejcev.

  … da ima šest jagod več vitamina C kot pomaranča.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.