Nad boleče menstrualne krče z marelicami

  Nad boleče menstrualne krče z marelicami 1
  Deli naprej

  Menstrualni krči so težava, s katero se sooča praktično vsaka ženska. Menstrualni krči so lahko blagi, močnejši ali pa za žensko predstavljajo neznosno bolečino, ki jo ovira tekom vsakdanjih opravil. A na povsem enostaven način, brez uporabe umetnih zdravil in tablet za lajšanje bolečine si lahko pomagate same. Med drugim tudi s suhimi marelicami. Se sliši preveč enostavno, da bi bilo lahko res? Pa ni.

  Kaj so menstrualni krči?

  Menstrualni krči se pojavijo, ko zrelo jajčece, ki po jajcevodu pripotuje v maternico ni oplojeno. Kot posledica se zaradi padca hormonov začne luščiti maternična sluznica in tako nastanejo menstrualni krči, ki iz maternice iztiskajo menstrualno kri.

  Kot že omenjeno je jakost menstrualnih krčev različna, tudi pri posamezni ženski menstrualni krči niso vedno enako intenzivni.

  Katere ženske pa so bolj verjetno nagnjene k bolečim menstrualni krčem?

  • Ženske, ki še niso rodile,
  • ženske, ki so prvo menstruacijo dobile v zelo zgodnjem obdobju deklištva (okoli desetega ali enajstega leta),
  • ženske katerih menstruacija traja več kot 5 dni,
  • ženske, ki imajo težave s hormonskimi motnjami,
  • ženske, ki imajo preveliko telesno težo.

  Kako si pomagati ob bolečih menstrualnih krčih?

  Načinov za samopomoč je veliko. Vse od pravilnega dihanja, kateremu rečemo sprostitveno dihanje, ki je podobno dihanju, pri popadkih. Poskusite lahko tudi s sprostitvenimi vajami in masažo spodnjega dela trebuha.

  Čeprav vas bolečina menstrualnih krčev ovira, je gibanje in telesna aktivnost zelo pomembna in v veliko pomoč pri lajšanju in sproščanju menstrualnih krčev. Zato se takrat podajte na sprehod, med sprehodom bodite pozorni na svoje dihanje in bolečina se bo zagotovo omilila, pa tudi vaše splošno počutje bo boljše.

  V času menstruacije in bolečih menstrualnih krčev se izogibajte kajenju, kofeinu in alkoholu. Ti trije dejavniki namreč negativno vplivajo na pojav bolečih menstrualnih krčev.

  Pomagajo tudi zeliščni čaji, kot sta metin in kamilični čaj. Na lajšanje bolečine ob menstrualnih krčev pa vpliva tudi prehrana, med drugim tudi uživanje suhih marelic.

  Z marelicami nad menstrualne krče

  Suhe marelice vsebujejo veliko vitaminov, katoren, magnezij, fosfor, železo, kalcijev karbonat, …

  In kako si z njimi pomagati za blažitev menstrualnih krčev?

  Vse skupaj je pravzaprav zelo enostavno. Nekaj dni pred pričakovano menstruacijo pričnemo z uživanjem treh (3) suhih marelic na dan. Z uživanjem nadaljujemo v času menstruacije, ko so prisotni boleči menstrualni krči.

  Seveda pa velja opozoriti, da bodite pri nakupu suhih marelic še posebej pozorni na to, da kupite suho sadje, ki ni bilo žveplano ali obdelano s katerim drugim plinom, saj je le-ta škodljiv za naše zdravje.

  5/5 - (4 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja