Melisin sirup

  Melisin sirup 1
  Deli naprej

  V času, ko je melisa v polnem zagonu rasti, kar ne vemo kako bi jo še lahko porabili, razen, da jo posušimo za čaj. Seveda je melisin čaj krasen in se dobro obnese tudi v zdravilstvu, a iz melise si lahko pripravite še en okusen napitek, melisin sirup, ki vas bo osvežil in odžejal v toplejših mesecih, če ga bo pa kaj ostalo, ga boste kasneje lahko kot sladilo in dodatek dodali tudi čajem.

  Melisa

  Melisin sirup ne le da prijetno osveži, ampak poskrbi za celostno dobro počutje.
  Melisa, Melissa officinalis, ob rednem uživanju poskrbi celo za znižanje previsokega krvnega tlaka.  Poleg tega pa melisa pomaga pri urejanju prebave, preprečuje bruhanje, pomirja krče in omedlevico. Pozitivno vpliva na srce, saj ga krepi in poživlja, prav tako pa pomirja premočno bitje srca. Pomirja glavobol, tudi migreno. Razkužuje in pomaga pri celjenju ran. Krepi spomin in odganja občutek tesnobe in pomaga zoper depresijo. Primerna je tudi za uporabo v nosečnosti, saj preprečuje oziroma lajša nosečniško slabost in bruhanje. Odpravlja utrujenost in pomaga zoper revmo in še kaj bi lahko našteli o koristnih lastnostih melise.

  Melisin sirup

  Priprava melisinega sirupa se seveda prične z nabiranjem melise, pri čemer moramo biti zelo pozorni na to, da pred tem vsaj dva dni ne dežuje.  Le takšna zel, ki jo naberemo ob suhem in lepem vremenu je polna koristnih in zdravilnih učinkovin.

  Prav tako je zelo pomembno, da melise ne nabiramo s pomočjo nožka ali škarij, saj melisa ne sme priti v stik s kovino.

  Sestavine za melisin sirup

  • večji šop melise,
  • 3 litre vode,
  • 3 kilogrami sladkorja,
  • 50 g citronske kisline.

  Priprava sirupa iz melise

  V večji lonec odmerimo vodo, ji dodamo sladkor in med mešanjem na štedilniku segrevamo (ne zavremo) tako dolgo, da se sladkor stopi. Nato odstavimo s štedilnika, pustimo, da se malce ohladi in v še vedno toplo sladko vodo dodamo citronko in meliso (meliso natrgamo na manjše kose), premešamo s kuhalnico. Pokrijemo posodo z gazo ali čisto kuhinjsko krpo in pustimo namočeno 24 ur (lahko tudi kakšno uro, dve dlje).

  Po tem času vsebino v posodi precedimo skozi gosto cedilo in pri tem pazimo, da v sirup ne zaidejo morebitni delci melise. Sirup prelijemo nazaj v posodo in pristavimo nazaj na štedilnik kjer sirup zavremo. Ko melisin sirup zavre, ga prelijemo v čiste steklenice, ki smo jih pripravili. Steklenice z melisinim sirupom zapremo s pokrovčki, ki dobro tesnijo in pustimo, da se sirup počasi ohlaja (steklenice lahko pokrijemo z odejo). Ko je melisin sirup ohlajen, ga hranimo v temnem, suhem in hladnem prostoru, po odprtju pa najbolje, da v hladilniku.

  4.2/5 - (13 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.