Koprivni sirup

  Koprivni sirup 1
  Deli naprej

  Kopriva je v zeliščarstvu zelo cenjena zel. Kljub temu, da nas ob dotiku neprijetno opeče, se primerno opremljeni (košara za nabiranje zelišč, škarje in rokavice) le odpravite v neokrnjeno naravo in naberite koprivo. Bodisi za čaj ali pa koprivni sirup. Danes spoznajmo slednjega in si poglejmo kako ga pripraviti.

  Koristi koprivnega sirupa

  Koprivni sirup lahko mešamo z vodo in tako v poletnih dneh dobimo okusno in osvežilno pijačo, ali pa ga dodajamo čaju, namesto sladila. Njegova priprava je enostavna, blagodejni učinki na naš organizem pa mnogi.

  Kopriva je v ljudskem zdravilstvu zelo dobro poznana.
  Odlična je za čiščenje krvi, zdravljenje in lajšanje bolezni mehurja, sečil in ledvic. Tako kopriva pomaga pri zastajanju seča, vnetju sečil, preprečuje nastajanje ledvičnih kamnov, zdravi in lajša vnetje ledvic …

  Vpliva tudi na presnovo, saj jo spodbuja. Krepi organizem in njegovo naravno odpornost. kopriva je priporočljiva tudi v prehrani diabetikov, saj pozitivno vpliva na zmanjšanje rani sladkorja v krvi.

  Kopriva pa vpliva tudi na naš lep izgled, saj krepi in utrjuje lase in uspešno odpravlja prhljaj.

  V koprivnem sirupu se skrivata tudi med in limona in oba imata veliko pozitivnih lastnosti in blagodejno vplivata na naše telo. Tako je koprivni sirup nekaj, kar bi morali vsekakor imeti na zalogi med domačimi pripravki in si z njim posladkati čaj ali pa pripraviti okusen napitek.

  Priprava koprivnega sirupa

  Priprava je enostavna, potrebujemo pa le nekaj sestavin. Poglejmo.

  Sestavine za koprivni sirup:

  • 1 liter vode
  • 1 liter mladih vršičkov koprive,
  • 1 limona,
  • 400-450 g medu.

  Postopek priprave koprivnega sirupa

  Najprej naberemo vršičke kopriv. Le-te nabiramo v čistem okolju, stran od naselij in cest. Nabrane vršičke bomo najlažje odmerili tako, da jih enega za drugim dajemo v posodo namenjeno merjenju tekočin.
  Po tem, ko smo nabrali koprive, v loncu zavremo vodo. Ko zavre z njo prelijemo vršičke kopriv, malo premešamo, toliko, da so vse koprive pokritem nato pa pustimo, da se vse skupaj nekoliko ohladi. Toliko, da lahko s čistimi rokami ožamemo koprive, ki so namočene v vodi in iz njih ”stisnemo sok”.

  Vodo nato precedimo, da ujamemo morebitne liste kopriv, ki bi ostali v njej. V vodo, ki je še vedno topla, sedaj dodamo med in ga med mešanjem (nič ne kuhamo, lonec naj bo odstavljen s štedilnika) počasi topimo. Mešamo tako dolgo, da se med stopi. Na  koncu ožamemo še limono in njen sok dodamo k zmesi in koprivne vode in medu.

  Sirup nalijemo v stekleničke (svetujemo manjše) z zamaški, ki dobro tesnijo in jih ogrnemo z odejo in pustimo, da se sirup počasi popolnoma ohladi. Koprivni sirup hranimo v hladnem in suhem prostoru.

  5/5 - (1 vote)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.