Knajpanje ali hidroterapije

  knajpanje alih hidroterapija
  Deli naprej

  Knajpanje ali hidroterapija je pristop, ki je namenjen imunski krepitvi telesa, je pristop k izboljšanju in ohranjanju zdravja človeka, kot tudi za premagovanje različnih bolezni.

  Knajpanje je uporaba hladne ali vroče vode za utrjevanje zdravja, izboljšanje prekrvavitve in spodbujanje presnove, vse postopke izvajamo v obliki kopeli, prhe, obkladkov, drgnjenja in hoje po mrzli vodi. Danes ima hidroterapija ali knajpanje veliko zagovornikov, posebno med tistimi, ki zagovarjajo zdrav način življenja. Knajpanje se imenuje po znanem zdravilcu Kneipu, ki je način zdravljenja povzel po poznanem naravnem zdravilcu Hipokratu, ki je živel leta 500 p.n.š. in že takrat ugotovil, da lahko različne bolezni zdravi s kopeli in oblivanjem s svežo vodo, Kneip pa je to znanost dodatno razvil in ugotovil, da se tudi z vodo, sadjem, zelenjavo in zelišči lahko ozdravijo različne bolezni.

  Vodna kopel ali knajpanje

  Knajpanje je del hidroterapije. Voda je vir življenja moči in zdravja, odpravlja vse tegobe, obup, malodušje, pobitost in nerazpoloženje, saj si s svežo toplo in mrzlo vodo lahko očistimo telo, si povrnemo in vzdržujemo naše zdravje.
  Koža je največji organ našega telesa in z negovanjem tega organa uravnavamo pravilno delovanje osnovnih funkcij telesa. Voda zaradi različnih temperatur tudi različno učinkuje in vpliva na naše telo in tudi zdravje. Z izmeničnim prhanjem mrzle in tople vode si knajpanje pripravimo lahko tudi doma, tako da začnemo s toplo vodo in nadaljujemo do vroče, nato pa nenadoma nadaljujemo z hladno vodo in ta postopek večkrat ponovimo, izmenjavo vroče in mrzle vode vedno začnemo pri nogah. In kar je zelo pomembno, nikoli pri srcu!

  Hidrotermoterapija je zdravljenje z vodo v vodi in pri tem uporabljamo učinke tople vode, hidrotermoterapijo izvajamo v bazenih z namakanjem, podvodnimi curki in v masažnih kadeh. Z masažo v masažnem bazenu boste lahko zmanjšali stres, olajšali bolečine v mišicah, ter izboljšali cirkulacijo v telesu, pri tem se vaše misli zbistrijo, telo se umiri in vi se počutite spočiti.

  Vroča voda širi žile, pomirja in sprošča, pomaga pri kroničnih bolečinah, krčih v organih in v sklepih.

  Hladna voda je kratek čas na površju kože in najprej žile zoži, kasneje pa jih znova razširi, s tem poveča vnos kisika, s tem poveča pretok krvi, hladna voda nas poživlja, zmanjšuje bolečino, blaži glavobole in znižuje temperaturo.

  Blago topla voda je uporabna pri bolečinah v sklepih, ušesih in nevralgijah.

  Vlažna toplota (ovitki, obloge, obkladki) – vsi ti pripomočki pomagajo in olajšajo prodor toplote v globino.

  Menjajoče se hladne in tople kopeli (knajpanje) spodbujajo odzive in krepijo obrambne moči telesa.

  Pri vsem tem pa moramo vedeti, da smo ljudje zelo različni in zato vsak posameznik mraz in toploto občuti različno.

  5/5 - (3 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.