Kako prepoznati čemaž?

  Kako prepoznati čemaž? 1
  Deli naprej

  Pri nabiranju čemaža moramo biti izjemno pozorni, da ga ne zamenjamo za šmarnico ali jesenski podlesek, saj so posledice takšne zmote ob zaužitju lahko celo usodne.

  Čemaž ima sicer svoj prepoznavni vonj po česnu, a vseeno ga lahko zelo hitro zamenjamo. Zato si danes poglejmo kako prepoznati čemaž, da ga bomo lahko brez dvoma in slabe vesti nabrali in seveda zaužili, saj je čemaž zdravilen. Stari Rimljani so ga cenili celo bolj kot česen, ki je, kot vemo, zelo cenjen naravni antibiotik.

  Kako prepoznati čemaž?

  Kako pri nabiranju čemaža vemo, da gre res za čemaž in ne jesenski podlesek ali šmarnico?

  Kako prepoznati čemaž? 2

  Čemaž, jesenski podlesek (foto: Carbon, Wikimedia), šmarnica.

  Vonj

  Listi čemaža imajo svoj značilen vonj po česnu, ki je tudi njihov najzanesljivejši prepoznavni znak, saj so listi šmarnice in jesenskega podleska brez vonja. A kljub tako očitni razliki, lahko med nabiranjem pride do zamenjave, saj po tem, ko smo po vonju prepoznali prvih nekaj listov, vonj ostane v naših nosnicah in ga imamo že na rokah in tako se nam hitro lahko zgodi, da spregledamo, da rastlina, ki jo bomo nabrali naslednjo, ni čemaž, saj je po vonju sploh ne ločimo (prepoznamo) več.  Zato je pomembno, da vemo, kako še drugače, poleg vonja prepoznati čemaž.

  Listi

  Čeprav se listi na prvi pogled zdijo identični (še posebej pri šmarnici), pa se vendarle razlikujejo med seboj. Zato je zelo pomembno, da si zapomnite naslednje značilnosti.

  Čemaž nima stebla in ima le dva do tri pritlične liste, torej čemaž zraste iz listnih pecljev, ki gledajo iz tal.

  Značilnost listov pri jesenskem podlesku je, da vsi listi rastejo v rozeti, v navidezno enotnem steblu. Listi podleska so v spodnjem delu žleboviti, rastlina je toga in raste navpično. Listi čemaža so mehki, listi jesenskega podleska pa trši in na koncu zaobljeni.

  Kaj pa šmarnica? Šmarnica iz zemlje požene kot zvitek, šele kasneje, ko zraste, se njeni listi odprejo. Od čemaža pa jo ločimo po tem, da ima šmarnica po dva lista skupaj, ki tvorita navidezno steblo. Listi čemaža pa so vedno enojni in se nikoli ne držita  po dva skupaj.

  Cvetovi

  Drobni beli cvetovi čemaža, ki so užitni, se povsem razlikujejo od cvetov šmarnice, ki cvetijo v obliki grozda majih belih cvetov, ki imajo tudi močan in značilen vonj. Jesenski podlesek pa cveti v jeseni, ko ni nobenih listov več, cvetovi so rdeče vijolično obarvani.

  Tako se pri nabiranju čemaža zanašajte na svoj vonj, vid in tudi otip. Nabirajte vsak list posebej in ne nabirajte celih šopov.

  V primeru, če bi vendarle prišlo do zastrupitve, nemudoma obiščite zdravnika, še pred tem si dobro sperite ustno votlino z vodo in ni kar ne pozabite s seboj vzeti ostankov rastline, ki ste jo zaužili.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.