Kako naredimo zeliščni sirup

  Kako naredimo zeliščni sirup
  Deli naprej

  Zeliščni sirupi so krasen način jemanja zeliščnih zdravil. So prijetno sladki, slajeni z medom (najpogosteje), ki pa ga lahko nadomestimo tudi s sladkorjem, javorjevim sirupom, ali rastlinskim glicerinom, v kombinaciji s koncentriranimi zeliščnimi izvlečki. Tako pri otrocih kot odraslih se zeliščni sirupi uporabljajo za zdravljenje različnih simptomov in tegob, kot so prehladi, gripa in sezonske alergije. Zeliščni sirupi omogočajo lokalno delovanje v žrelu. Lahko jih jemljemo tudi za telesno in čustveno dobro počutje, na primer za krepitev imunskega sistema, sproščanje napetosti in stresa, spremembe razpoloženja in še marsikaj.

  V zeliščnem sirupu lahko uporabite vsa zelišča z vašega vrta. Meto, meliso, sivko, rožmarin, žajbelj, timijan, liste vrtnic … Skratka prav vsa zelišča, iz katerih si običajno kuhate čaj. Iz pravilne kombinacije zelišč lahko pripravite sirup za višjo odpornost (žajbelj in timijan), za koncentracijo (meta in rožmarin) ali za pomiritev (sivka in melisa).

  Kaj je zeliščni sirup?

  Zeliščni sirup je mešanica koncentriranega zeliščnega koncentrata in medu.

  Običajno so sirupi prijetno ravnovesje med zdravilnimi in aromatičnimi zelišči – če ima zdravilno zelišče močan ali grenak (ali kako drugače neprijeten) okus, lahko za izboljšanje okusa dodamo aromatično zelišče (in za njihove zdravilne koristi, saj ima veliko aromatičnih zelišč svoje lastne koristne lastnosti).

  Med uporabljamo v sirupih iz več razlogov. Prvi razlog je zagotovo ta, da je odličen konzervans. Drugi razlog je, da je med sam odlično naravno zdravilo. Deluje protivnetno in antibakterijsko, je pa tudi zelo hranljiv za naše telo. Med so stoletja uporabljali kot zeliščno zdravilo. Vsebuje veliko vitaminov, mineralov, aminokislin in encimov, ki so zelo koristni za naše telo, vendar pa moramo uporabljati surov (nepasteriliziran) med, zlasti med iz svoje regije bivanja, da bi lahko ohranili vse te čudovite hranilne vrednosti. Pasterizacija medu uniči koristne probiotike in encime in vpliva na mnoge beljakovine, ki dajejo medu njegove zdravilne lastnosti.

  Lokalno pridelan med je odlično zdravilo ali tonik za sezonske alergije. Dolgotrajno jemanje medu (nekaj jedilnih žlic vsak dan) pomaga ojačati naš imunski sistem. Lokalno pridelan med vsebuje različne vrste cvetnega prahu, nabranega na vašem področju, kar pomaga premagati preobčutljivost telesa na alergene.

  Sestavine za zeliščni sirup

  Za pripravo zeliščnega sirupa potrebujemo:

  • 60 ml zeliščne mešanice
  • 1 l vode
  • 1 skodelico surovega ekološko pridelanega medu lokalne pridelave

  Navodila za pripravo zeliščnega sirupa

  V loncu na nizki temperaturi zmešajte zeliščno mešanico in vodo. Tekočino povrite na pol litra (približno na pol količine prvotno dodane vode). Tako dobite zelo koncentriran čaj.

  Nato s pomočjo gaze ali cedila ločite zelišča od tekočine. Zelišča prihranite za kompostiranje, tekočino pa zlijte nazaj v lonec.

  Zdaj dodajte eno skodelico medu (ali drugega naravnega sladila, kot npr. javorjev sirup, rastlinski glicerin ali rjavi sladkor).

  Če pripravljate večjo količino sirupa, na vsakega pol litra (dve skodelici) koncentrirane tekočine dodate eno skodelico sladila.

  V loncu skupaj segrevajte med in tekočino le toliko časa, da se obe sestavini popolnoma združita. Nekateri recepti narekujejo kuhanje medu in tekočine skupaj na visoki temperaturi 10-30 minut da se masa zgosti, toda to lahko uniči encime v medu.

  Ko sta sestavini popolnoma združeni, imate na izbiro, ali boste sirupu dodali eno do dve kapljici eteričnega olja (*opozorilo: pozanimajte se glede količine uporabljenega eteričnega olja!) ali majhno količino žganja, ki bo pomagalo ohraniti sirup in bo delovalo kot relaksant v sirupih proti kašlju.

  Sirup odstavite z vročine in ga ustekleničite. Stekleničko obvezno opremite z nalepko z imenom sirupa, datumom izdelave, sestavinami in namenom uporabe. Če boste sirup hranili v hladilniku, bo uporaben nekaj tednov.

  Navodila za doziranje zeliščnega sirupa

  Sirup, narejen po tem receptu, lahko uživate večkrat na dan – eno čajno žličko vsako uro ali vsakih nekaj ur za odraslo osebo, odvisno od uporabljenih zelišč.

  Foto: Marianna (oblizniprste)

  4.5/5 - (13 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.