Kako naravno pregnati mravlje iz stanovanja

  Kako naravno pregnati mravlje iz stanovanjaKako naravno pregnati mravlje iz stanovanja
  Deli naprej
  • 50
   Shares

  S prihodom poletja se pojavijo tudi nadležni komarji, razni drugi insekti, še posebej pa mravlje. Ko se mravlje pojavijo v stanovanju ali celo na kuhinjskem pultu, srečanje ni prav nič prijetno. Na srečo obstaja kar veliko rešitev, vendar pa se bomo mi danes osredotočili samo na naravne.

  Obstajajo začimbe, kot so kurkuma in cimet, za katere med ljudmi velja, da odganjajo mravlje, vendar mi z njimi nismo imeli sreče. Zato smo pobrskali in našli nekaj alternativ za sintetične pesticide.

  Eterična olja

  Ko pride mravlja-izvidnik iz skrivališča in začne iskati hrano, označi pot od hrane do gnezda, tako da naredi feromonsko sled. Druge mravlje pa s pomočjo svojih anten sledijo temu vonju do hrane. Nekateri rastlinski vonji pa na te vonjave vplivajo – poglejmo nekaj najučinkovitejših:

  Eterično olje poprove mete (Mentha piperita)

  Ne samo da to eterično olje resnično učinkuje, tudi diši odlično. Poleg tega pa eterično olje poprove mete  pospešuje jasnost naših misli. Blaži tudi občutke manjvrednosti, negotovosti in pomaga pri boljši intuiciji. Ni slabo to imeti v bližini,  mar ne?

  Uporaba: nekaj kapljic olja poprove mete kapnite na vato in namažite na ključnih mestih in tam, kjer mravlje vstopajo v prostor. Namočeno vato z eteričnim oljem poprove mete lahko tudi pustite v sobah in drugih prostorih, če je potrebno. To ponovite vsakih nekaj dni, dokler mravlje ne bodo popolnoma izginile. Spodaj poglejte, kako lahko to olje uporabimo tudi v spreju.

  Kako naravno pregnati mravlje iz stanovanjaKako naravno pregnati mravlje iz stanovanja

  Eterično olje čajevca

  Olje čajevca je odlično vsestransko olje, zato  ga je dobro imeti doma. Uporabljamo ga lahko tudi kot dezinfekcijsko sredstvo v domačih čistilih in kot splošni antiseptik.

  Uporaba:  nekaj kapljic eteričnega olja čajevca kapnite na vato in namažite na ključnih mestih, kjer opazite mravlje in kjer vstopajo v prostor. Napojeno vato z oljem čajevca lahko tudi postavite v sobe in druge prostore, kjer je to potrebno. To ponovite vsakih nekaj dni, dokler mravlje popolnoma ne izginejo. Spodaj poglejte tudi, kako lahko to olje uporabite v spreju za odganjanje mravelj.

  Eterično olje nageljnovih žbic

  Poleg tega, da vpliva na vonjave, ki jih puščajo mravlje, eterično olje nageljnovih žbic ob stiku mravlje uniči.

  Eugenol je sestavina olja nageljnovih žbic. Je hitro delujoč kontaktni insekticid, ki je učinkovit pri različnih škodljivcih v gospodinjstvu, kot so ščurki, mravlje, pršice, muhe, ose, pajki in bolhe. Olje nageljnovih žbic uporabljamo tudi za nekatere škodljivce na okrasnih rastlinah, kot so spodoptera, listne uši in pršice.

  Proizvodi, ki temeljijo na eugenolu, veljajo za pesticide z minimalnim tveganjem, ki imajo zelo majhno tveganje za poškodbe okolja ali uporabnika.

  Uporaba: eterično olje nageljnovih žbic najbolje deluje skupaj z drugimi eteričnimi olji. Je zelo močno, zato ga je priporočljivo uporabljati v manjših količinah. Poglejte spodnji recept.

  Kako naravno pregnati mravlje iz stanovanja

  Eterično olje limone ali pomaranče

  Eterično olje limone vsebuje snov D-limonen, ki je strupen za mravlje. D-limonen zakrije vonj feromona, s katerim označujejo pot do hrane in gnezda. Eterično olje pomaranče, limone in grenivke vsebujej D-limonen.

  Uporaba: nekaj kapljic eteričnega olja limone ali pomaranče kapnite na vato in namažite na ključnih mestih, kjer opazite mravlje in kjer vstopajo v prostor. Napojeno vato z oljem citrusa lahko tudi postavite v sobe in druge prostore, kjer je to potrebno. To ponovite vsakih nekaj dni, dokler mravlje popolnoma ne izginejo. Spodaj poglejte tudi, kako lahko to olje uporabite v spreju za odganjanje mravelj.

  Sprej za odganjanje mravelj

  Sestavine:

  • 1/4 skodelice prevrete oz. destilirane vode
  • 1/4 skodelice alkohola (da se olje in voda lažje povežeta. Če alkohola nimamo pri sebi, lahko uporabimo samo vodo in večkrat pretresemo)
  • 15 kapljic eteričnega olja poprove mete
  • 15 kapljic eteričnega olja čajevca
  • 7 kapljic eteričnega olja citrusa (pomaranče, limone, grenivke) ali 1-3 kapljice eteričnega olja nageljnovih žbic

  Vse sestavine vlijemo v pršilko.

  Kako uporabimo sprej z eteričnimi olji

  Vsebino pršilke dobro pretresite in razpršite po ključnih mestih, vhodnih mestih in povsod, kjer ste opazili mravlje. Če pršite po kuhinjskih pultih in jedilni mizi, namesto eteričnega olja čajevca dajte 15 kapljic eteričnega olja poprove mete. Ponavljajte nekaj dni, dokler se popolnoma ne znebite vseh mravelj.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.