Drago kot žafran

  Drago kot žafran
  Deli naprej

  Vijolične cvetove navadnega žafrana (Crocus sativus) obirajo jeseni, v času cvetenja. Kot začimba in zdravilo se uporabljajo posušene brazde pestičev. Ni gotovo od kod žafran dejansko izvira, toda na območju severozahodnega Irana se nahajajo prazgodovinske slikarije stare več kot 50.000 let, barve pa vsebujejo pigmente žafrana. Danes 90% svetovne pridelave žafrana izvira iz vzhodnega Irana, natančneje iz province Korasan. Nabira se v začetku novembra. Obiralci začnejo z delom še pred sončnim vzhodom, preden se cvetovi odprejo. Ko sonce vzide, se delo konča in nadaljuje naslednje jutro. Obrane cvetove razprostrejo po mizi in iz slehernega cveta skrbno poberejo po tri cvetne brazde oz. stigme. Za 1 gram začimbe je potrebno zbrati približno 463 cvetnih brazd. Tukaj tiči razlog za njegovo ceno, saj je pridelava žafrana tako zamudna. Žafran je namreč najdražja začimba na svetu, za gram je treba odšteti približno 12 evrov. Veliko ljudi se zato izogiba uporabi žafrana v kulinariki. Toda vzgoje in pridelave žafrana se je mogoče priučiti in začimbo si lahko pridelate tudi doma. Tako se boste lahko neomejeno razvajali z omamno dišavo in okusom, podobno kot pri uživanju vanilije, kakava ali kave.

  Uporaba žafrana

  Uporaba žafrana je zelo vsestranska, od kulinarike, do kozmetike in v zdravilne namene. Dodaja se v jedi z rižem, v enolončnice, sladice, napitke, olja za telo, losijone in parfume. Če ste vzgojili cvetlico doma, oberite pestiče in jih posušite. V kamnitem možnarju stolcite 7 do 9 pestičev v prah. Stresite žafran v majhno posodico in dodajte malo tolpe vode. Lahko pa namesto vode uporabite tudi toplo ghee maslo, toplo mleko ali rožno vodo.

  V Evropi se žafran kot zdravilna rastlina ne uporabljajo več, v Indiji, na Kitajskem in na Japosnkem pa še vedno. V tradicionalni iranski kulturi se uporablja za širok spekter zdravstvenih težav. Ker  žafran pomirja krče, se ga uporablja tudi pri glavobolu in bolečinah v mišicah. Kir Veliki, ustanovitelj Ahemenidskega perzijskega cesarstva je prisegal na žafranove kopeli. Verjel je, da mu pomagajo pri celjenju ran, saj naj bi imel žafran tudi antiseptično delovanje. Zelo razširjeno pa je prepričanje, da deluje kot afrodiziak. Kleopatra je s svojimi ljubimci pila vino, začinjeno z žafranom. Iz grško-rimske mitologije pa izhaja legenda, da so cvetovi žafrana zrasli iz semenske tekočine bogov. Perzijci so verjeli, da mošnjiček z žafranom obešen okrog vratu privablja ljubezen. V Iranu žafran dodajamo čajem, sirupom, pikantnim jedem, sladicam, parfumom, deodorantom, mazilom, oljem in kadilom. Obstaja nešteto različnih receptov in načinov uporabe, meni najljubša priprava pa je tista, ki me spominja na otroštvo – to je rahlo sladkano žafranovo mleko. Žafran obarva mleko v rumeno zlato barvo, njegov pikanten okus, z dodatkom vrtnice in kardamoma pa pričara cvetličen in božanski okus.

  Recept za žafranovo mleko

  Žafranovo mleko zelo prija v hladnejši polovici leta, saj ogreje telo in poživi duha. Ko se dnevi krajšajo in pritiska mraz, nas zlata žafranova barva spominja na sonce in poletje.

  Potrebujete:

  • 7-9 pestičev žafrana
  • 5-7 strokov kardamoma
  • 4 skodelice mleka po izbiri (tradicionalno se uporablja ovčje mleko, lahko pa se uporabi katerakoli vrsta mleka, tudi rastlinskega)
  • pest posušenih cvetnih listov vrtnic
  • 1 palčka cimeta
  • 1 čajna žlička rožne vode (po želji)
  • Sladilo (sladkor, med)

  V možnarju posamično zdrobite žafran in kardamom v fini prah. Vsakega posebej stresite v posodico. V kozico vlijte mleko, dodajte kardamom, cvetne liste vrtnic in cimet ter segrevajte do vretja. Ko začne mleko rahlo brbotati, dodajte žafran, rožno vodo in sladilo. Pustite rahlo vreti 2-4 minute, da se mleko obarva v zlato barvo. Občasno pomešajte. Napitek precedite in postrezite še toplega. Uživajte!

  5/5 - (2 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.