Čemaževa juha za dobro počutje

  Čemaževa juha za dobro počutje 1
  Deli naprej

  Že zgodaj spomladi nas razveseli čemaž, imenovan tudi divji česen. Čemaž je zelo zdrav in še kako priporočljiv za uživanje. Danes vam predstavljamo enostaven recept za čemaževo juho, ki bo pregnala spomladansko utrujenost, očistila jetra in še in še.

  Čemaževa juha za dobro počutje

  Sestavine za čemaževo juho:

  • 2 šopka čemaževih listov,
  • 4 krompirji (srednje velikosti),
  • sol po okusu,
  • poper po okusu,
  • 2-3 ščepci muškatnega oreščka,
  • oljčno ali arašidovo olje,
  • cca. 500-800 ml vode.

  Priprava čemaževe juhe za dobro počutje

  Čemaž naberemo in ga očistimo morebitne nesnage (iglic, vejic, trave …), na hitro ga splaknemo pod hladno vodo in pustimo, da se odteče. Čemaž nato sesekljamo. Krompir olupimo in narežemo na manjše, grižljajem primerne kose. Pripravimo si še začimbe, da bodo pri roki in začnemo s kuhanjem čemaževe juhe.

  V posodi segrejemo olje in na njem prepražimo nasekljane liste čemaža. Toliko, da lepo zadiši in listi nekoliko uplahnejo. Nato dodamo olupljen in na kocke narezan krompir, premešamo in v pokriti posodi dušimo 5-7 minut. Vmes občasno premešamo.

  Dolijemo vodo – toliko, da sta krompir in čemaž lepo pokrita in dodamo sol, poper in muškatni orešček. Premešamo in v pokriti posodi kuhamo še približno 15 minut, toliko, da se krompir skuha.

  juho lahko postrežemo takšno, če pa želite, lahko sestavine tudi spasirate in dobite kremno juho, v katero lahko po želji vmešate še malo sladke ali kisle smetane.

  Čemaž in krompir

  Tako čemaž kot krompir sta zelo zdrava in priporočljiva v naši vsakdanji prehrani.

  Čemaž

  Čemaž, Allium ursinum, ki so ga zelo cenili že v času Starih Rimljanov, je naravni antioksidant in antibiotik. Krepi naš imunski sistem in pripomore k razstrupljanju telesa in čiščenju krvi. Pomaga tudi pri odvajanju vode iz telesa. Blagodejno vpliva na uravnavanje holesterola v krvi in tudi na povišan krvni tlak. Čisti črevesje in pomaga urejati slabo prebavo, vetrove, vrača apetit in odpravlja drisko in napihnjenost, napenjanje. Pozitivno vpliva na jetra in pospešuje njihovo delovanje. Prav tako pospešuje delovanje žolčnika.

  Čemaž deluje poživljajoče in pomaga pregnati spomladansko utrujenost, ugodno vpliva na živčni sistem.

  Krompir

  Krompir, Solanum tuberosum, je živilo vsakdanje uporabe in je zelo zdravo. Največ zdravilnih učinkovin ohrani, če ga skuhamo v olupku. Krompir vsebuje veliko vitaminov, med drugim vitamine A, B, C in F. Bogat je tudi s kalcijem, železom in magnezijem.

  Krompir ugodno vpliva na prebavo in prebavni trakt. Ustavlja drisko in odpravlja zaprtje.
  S krompirjem lahko uspešno preženemo tudi glavobol.

  Pripravite si čemaževo juho in na en mah poskrbite za sit in zadovoljen želodček, kot za splošno dobro počutje.

  5/5 - (6 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.