Bezgov sirup

  Bezgov sirup 1
  Deli naprej

  Le kdo ne pozna bezgovega sirupa? Poleg drugih kulinaričnih dobrot in seveda bezgovih cvetov, ki jih posušimo, da jih imamo za kasnejšo uporabo v zdravilne namene (čaj), največkrat pripravimo še bezgov sirup, ki je okusna in osvežujoča pijača.

  Tokrat z vami delimo recept za pripravo bezgovega sirupa. Enostavno je.

  Bezeg

  Bezeg, Sambucus nigra, blagodejno vpliva na mnoge bolezni in bolezenska stanja in tako pomaga pri sladkorni bolezni, nespečnosti, ošpicah, išiasu, škrlatinki, revmi.
  Obnese se pri lajšanju simptomov prehlada in povišane telesne temperature, lajša seneni nahod in pospešuje potenje.
  Obnese  se pri zdravljenju bolezni dihal. Čisti kožo in kri. Pomaga pri težavah z zaprtjem in uhajanjem urina. Blagodejno vpliva tudi na zlato žilo in se obnese kot obkladek, ki ga polagamo na boleče mesto.

  Bezgov sirup

  Sestavine za pripravo bezgovega sirupa

  • 30 cvetov bezga,
  • 2,5 litra vode,
  • 1,5 kg sladkorja,
  • 60 g citronske kisline,
  • 4 limone.

  Poleg ostalih pripomočkov boste potrebovali tudi več poljubno velikih steklenic s pokrovčki, ki dobro tesnijo.

  Postopek priprave bezgovega sirupa

  Najprej moramo nabrati bezgove cvetove, pri tem smo pozorni na to, da jih nabiramo v lepem in suhem vremenu. Pred tem naj nekaj dni ne dežuje. Le tako bodo polni dobrega. Doma jih pregledamo in iz njih odstranimo morebitne žuželke, smeti.

  V posodo za kuhanje nalijemo vodo in ji dodamo sladkor, citronsko kislino. Oboje pristavimo na štedilnik in med mešanjem grejemo vodo toliko časa, da se sladkor povsem stopi. Pri tem pazimo, da nam voda ne zavre. Vodo le ogrevamo. Ko se sladkor povsem stopi, posodo odstavimo s štedilnika in pustimo, da se vsebina posode ohladi. V času ohlajanja bo voda s sladkorjem postala gostejše teksture, podobne sirupu.

  Medtem, ko čakamo, da se sladka voda ohladi, dobro umijemo in na kolobarje narežemo limone, ki jih dodamo v ohlajeno sladko vodo. Dodamo tudi cvetove bezga in vse skupaj malo premešamo. Posodo pokrijemo s kuhinjsko krpo in vsebino v njej pustimo, da počiva 24 ur. Lahko tudi kakšno uro več, ne bo nič narobe. V tem času nam vsebine ni treba mešati.

  Naslednji dan, po tem, ko je bezgov sirup počival 24 ur, si pripravimo steklenice, ki jih dobro umijemo in pazimo, da so res čiste. Preverimo ali so pripadajoči pokrovčki dobri in tesnijo.

  Sedaj iz posode s pomočjo penovke ali podobnega pripomočka poberemo cvetove in limone, pustimo, da malo odtečejo, preden jih zavržemo. Ker v posodi ostane nekaj manjših cvetov nato s pomočjo gostega cedila in lija bezgov sirup prelijemo v čiste steklenice, ki smo jih pripravili.

  Steklenice napolnimo do vrha in jih zapremo s pokrovčki. Bezgov sirup je pripravljen. Hranimo ga v suhem, hladnem in temnem prostoru, po odprtju pa najbolje, da v hladilniku.

  5/5 - (5 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.