Bezgov med

  Bezgov med 1
  Deli naprej

  Pripravite si bezgov med, vsestranski pripravek iz domače zeliščne lekarne, ki bo prišel še kako prav.

  Bezeg in med

  Bezgov med pripravimo iz zgolj dveh sestavin – cvetov bezga in medu. A še preden si pogledamo recept zanj, si poglejmo zdravilne učinke bezga in medu.

  Bezeg

  Prvi bezeg, lat.  Sambucus nigra, zacveti že v maju, sicer pa praviloma cveti v juniju.

  Bezeg blagodejno vpliva na mnoge bolezni in bolezenska stanja in tako pomaga pri sladkorni bolezni, nespečnosti, ošpicah, išiasu, škrlatinki, revmi.
  Obnese se pri lajšanju simptomov prehlada in povišane telesne temperature, lajša seneni nahod in pospešuje potenje.
  Obnese  se pri zdravljenju bolezni dihal. Čisti kožo in kri. Pomaga pri težavah z zaprtjem in uhajanjem urina. Blagodejno vpliva tudi na zlato žilo in se obnese kot obkladek, ki ga polagamo na boleče mesto.

  Med

  Med, darilo narave, ki ga prinašajo čebele vsebuje vitamine skupine B, vitamin C, folno kislino, natrij, kalij, kalcij, magnezij, silicij, fosfor, železo, aminokisline, encime …. Vsebuje tudi flavonoide in antibakterijske snovi.

  Kot takšen med učinkuje proti mnogim bakterijam, prav tako uničuje in preprečuje nadaljnji razvoj nekaterih glivic. Sicer pa je med odlično sredstvo za celjenje ran in nego suhe ter razpokane kože, pomirja razdraženo kožo. Primeren je za zdravljenje najrazličnejših vnetij, ščiti tudi pred nastankom novih vnetij.
  Pozitivno vpliva tudi na zmanjšanje bolečine. Med zelo pomembno vpliva na obrambo telesa pred prostimi radikali. Blagodejnodeluje na prebavila in jetra. Pomaga zoper mišične krče, saj jih umirja.
  Uspešno pomaga zdraviti prehladna obolenja in bolezni dihal, saj pomirja pljuča in lajša izkašljevanje, olajšuje dihanje. Obnese se tudi pri hripavosti in vnetem grlu in žrelu. Ker pomirja, nam med pomaga do boljšega spanja in sproščenosti.

  Za uživanje se priporoča vsem, ki so slabokrvni ali podhranjeni, imajo oslabljen imunski sistem. Priporoča se tudi nosečnicam in starejšim osebam.

  Bezgov med

  Za pripravo potrebujete:

  • sveže nabrane cvetove bezga,
  • med (poljubne sorte).

  Potrebovali pa boste tudi večji stekleni kozarec s pokrovčkom.

  Priprava bezgovega medu

  Cvetove bezga nabiramo v lepem in sončnem vremenu, pazimo, da pred tem nekaj dni ne dežuje. Le tako bodo cvetovi polni dobrega.
  Nabran bezeg pregledamo in mu odstranimo morebitne smeti, žuželke … Cvetove damo v večji stekleni kozarec (cvetov ni potrebno osmukati, lahko pa jih, če želite). Čez cvetove prelijemo med. Uporabimo toliko medu, da z njim prekrijemo vse cvetove bezga. Kozarec zapremo in ga pustimo stati na sobni temperaturi 7-10 dni. Po tem času vsebino precedimo (če boste precejali skozi cedilo, pazite, da ne bo kovinsko) in dobimo bezgov med, med, ki ima močno aromo po bezgu.

  Koristni učinki in uporaba bezgovega medu

  Koristni učinki so mnogi (glejte zdravilne učinke bezga in medu), zato se priporoča uživanje ene čajne žličke bezgovega medu na dan, zjutraj na tešče. V času prehladnih obolenj ali preventivno, za dvig imunskega sistema si ga lahko dodate tudi v čaj, smuti, limonado.

  Pri uživanju bodite pozorni na to, da bezgov med vedno zajemate z leseno, plastično ali porcelanasto žličko in ne z leseno.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.