10 blagodejnih učinkov kamiličnega čaja

  Deli naprej
  • 20
   Shares

  Kamilica je učinkovita v boju proti najrazličnejšim bolezenskim stanjem. Ne le, da je kamilični čaj učinkovita prva pomoč ob prvih znakih prehlada ali gripe, ampak ima še mnoge druge blagodejne učinke.

  1. S kamiličnim čajem proti nespečnosti

  Kamilični čaj zaradi učinkovin, ki delujejo pomirjajoče, pomaga zoper nespečnost. Pomaga tudi pri nespečnosti, ki je povezana z občutkom tesnobe.

  V ta namen na dan popijte 3-4 skodelice kamiličnega čaja.  Ob težavah z nočnimi morami pred spanjem popijte skodelico toplega kamiličnega čaja.

  2. Kamilični čaj in prehlad

  Pitje kamiličnega čaja ob prehladnem obolenju vpliva na krepitev imunskega sistema in tako pomaga pozdraviti prehlad. Olajšuje izkašljevanje. Lahko ga pijete tudi preventivno. Ob prvih znakih prehlada začnite s pitjem kamiličnega čaja in tekom dneva popijte nekaj skodelic kamiličnega čaja.

  3. Kamilični čaj zaveznik ženskih bolezni

  Različne raziskave so pokazale, da resno pitje kamiličnega čaja povečuje raven glicina v telesu.

  Ker pa ima kamilica lahko estrogenski učinek, se morajo ženske, ki imajo tumor ali so na hormonskih terapijah, nujno posvetovati s svojim zdravnikom preden pričnejo z uživanjem kamiličnega čaja.

  4. Kamilični čaj za menstrualne težave

  Kamilični čaj je odlično sredstvo za lajšanje menstrualnih krčev in odpravlja menstrualne težave.

  Nosečnicam se pitje kamiličnega čaja ne priporoča, saj je zaradi učinkovin, ki jih vsebuje, lahko tvegano.

  5. Kamilični čaj pomaga pri diabetesu

  Kamilični čaj pomaga pri uravnavanju višine krvnega sladkorja. Pitje se priporoča predvsem bolnikom s sladkorno boleznijo tipa 2, ki naj popijejo 3 skodelice kamiličnega čaja.

  6. Vpliv kamiličnega čaja na kožo

  Kamilični čaj blagodejno deluje na kožne ekceme, kontaktni dermatitis in na izpuščaje nastale zaradi cvetnega prahu. Vpliva tudi na lajšanje razdražene kože. V ta namen kamilični čaj lahko pijemo, ali uporabimo zunanje. Zdravi tudi vnetja.

  7. Kamilični čaj za močnejše kosti in lase

  Kamilični čaj je super za jačanje kosti. Poleg tega pa njegove protivnetne učinkovine pomagajo ublažiti draženje kože, poskrbi za močnejše lasne korenine, in pomaga odpravljati prhljaj in vpliva na zdrav videz las. S kamilico pa si lase na naraven način lahko tudi po-svetlite.

  8. Kamilični čaj za prebavne težave

  Kamilica je že staro ljudsko zdravilo za prebavne težave, kot je zaprtje in drugi črevesni in želodčni problemi.  Raziskave so potrdile, da kamilica stimulira naše telo za proizvajanje prebavnih sokov. Ker pospešuje presnovo tako poskrbi tudi za bolj pogosto praznjenje črevesja. A pozor, kamiličnega čaja od težavah, katere spremlja tudi bruhanje, le-tega ne smemo uživat.

  Priporoča se pitje 1 skodelice kamiličnega čaja na dan, ki bo pomiril krče v trebuhu, zmanjšal napenjanje in vetrove, celo čir na želodcu in vnetje sluznice.

  9. S kamiličnim čajem nad hemoroide

  Kamilice vplivajo na zmanjšanje vnetja v analnem predelu in zaustavljajo krvavitve in popuščanje mišice.

  V ta namen2-3 dnevno pijte kamilični čaj, katerega pripravite po naslednjem postopku:
  nekaj listov kamilice skuhajte v 1 litru vode in kuhajte 7-10 minut. Pustite, da se čaj ohladi, nato pa uživajte 2-3 dnevno.

  10. Kamilični čaj za celjenje, čiščenje ran

  Kamilica je krasno zelišče, ki pomaga pri zdravljenju in celjenju ran. Obkladki se tako odlično obnesejo za celjenje ran (tudi gnojnih) in celo zmečkanin.

  Kamilični čaj pa se krasno obnese tudi v primeru puljenja zob. Saj učinkovito pomaga pri celjenju in pomirjanju rane, ki ostane po puljenju. Pomaga tudi pri granulomu. V obeh primerih kamilični čaj uporabimo za izpiranje ust in ustne votline.

  10 blagodejnih učinkov kamiličnega čaja
  5 (100%) 3