Lavandin liker – uživajte v cvetličnem okusu narave

  lavandin liker
  Deli naprej

  Lavandin liker je osvežujoča pijača, ki nas popelje v svet cvetočih lavandinih polj. S svojo nežno cvetlično aromo in prijetnim okusom je priljubljen med ljubitelji narave in domače ustvarjalnosti. V tem prispevku bomo raziskali, kako in kdaj nabirati sivkine cvetove, kakšne koristi ponuja lavandov liker, ter kako ga pripraviti kar doma.

  Lavanda (Lavandula angustifolia) je čudovita rastlina z aromatičnimi cvetovi, ki najbolj cvetijo poleti, običajno v juniju in juliju. To je optimalen čas za nabiranje cvetov za pripravo lavandinega likerja. Pri nabiranju se osredotočite na zrele cvetove, ki imajo bogato aromo in svetlo vijolično barvo. Izogibajte se preveč starim cvetjem, saj ima mlada lavanda boljšo aromo in okus.

  Lavandin liker ni le okusna pijača, temveč prinaša tudi različne koristi. Lavanda velja za pomirjujočo rastlino, ki lahko pomaga pri sprostitvi in zmanjšanju stresa. Likeri iz lavande lahko služijo kot naravno sredstvo za lajšanje tesnobe in nespečnosti. Poleg tega ima lavanda protivnetne lastnosti in je bogata z antioksidanti, kar lahko prispeva k splošnemu dobremu počutju.

  Recept za lavandin liker

  Za pripravo lavandinega likerja boste potrebovali naslednje sestavine:

  • 2 skodelici svežih lavandinih cvetov (po možnosti neprešanih)
  • 750 ml vodke
  • 1 skodelica sladkornega sirupa (lahko ga naredite z 1 skodelico vode in 1 skodelico sladkorja)

  Priprava lavandinega likerja

  1. Nabiranje cvetov: Cvetove sveže in zrele lavande nabirajte zjutraj, ko je njihova aroma najmočnejša. Uporabite škarje in pustite dolge stebelce, da boste cvetove lažje ločili od stebel.
  2. Namakanje: Cvetove prenesite v stekleno posodo in jih prelijte z vodko. Zaprite posodo in jo postavite na temno mesto, da se cvetovi namakajo približno 2-3 tedne. Redno premešajte, da se okusi dobro premešajo.
  3. Priprava sladkornega sirupa: Medtem ko se cvetovi namakajo, pripravite sladkorni sirup tako, da zavrete enako količino vode in sladkorja. Pustite, da se ohladi.
  4. Filtriranje: Po dveh do treh tednih cvetovi v vodki postanejo aromatični. Nato vsebino prelijte skozi fino cedilo, da odstranite cvetove. Dodajte pripravljen sladkorni sirup k vodki in temeljito premešajte.
  5. Shranjevanje: Končni liker prelijte v steklenice in ga hranite na hladnem in temnem mestu. Liker bo sčasoma pridobil na okusu, zato ga pustite nekaj tednov preden ga ponudite.

  Lavandin liker je prava poslastica za ljubitelje narave in vse, ki si želijo uživati v cvetličnem okusu narave. Poleg svojega čudovitega okusa prinaša tudi koristi za sprostitev in zdravje. S preprostim receptom ga lahko pripravite kar doma in razveselite sebe ter svoje najbližje z unikatnim in okusnim darilom. Lavandin liker je odlična izbira za sproščene večere in posebne trenutke, ko si želite privoščiti nekaj posebnega.

  5/5 - (1 vote)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.