Ingverjev liker: okusna eksotika v vsakem požirku

  Ingverjev liker: okusna eksotika v vsakem požirku
  Deli naprej

  Ingver e s svojim aromatičnim in rahlo pekočim okusom priljubljena začimba, ki se pogosto uporablja v kulinariki in tradicionalni medicini. Poleg tega je ingver odlična sestavina za izdelavo domačih likerjev. Ingverjev liker je osvežujoč in aromatičen napitek, ki ga lahko uživate samostojno, uporabite v koktajlih ali pa ga ponudite kot darilo. Tukaj je nekaj informacij o tem, kako pripraviti ingverjev liker in zakaj bi ga morali poskusiti.

  Sestavine za ingverjev liker

  • 250 g svežega ingverja
  • 250 ml vode
  • 250 g sladkorja (po želji lahko uporabite manj sladkorja ali nadomestke)
  • 500 ml vodke ali žganja
  • Limonina lupinica (po želji)

  Priprava ingverjevega likerja

  Olupite in nasekljajte svež ingver. Če želite, lahko dodate tudi limonino lupinico za dodaten okus.

  V majhni posodi zavrite vodo in sladkor. Dodajte ingver (in limonino lupinico) ter kuhajte na nizkem ognju približno 15 minut, da se ingver zmehča in sladkor popolnoma raztopi.

  Po kuhanju pustite sirup, da se ohladi na sobno temperaturo. Nato precedite mešanico skozi cedilo ali gazo, da odstranite trdne delce.

  V večji stekleni kozarec ali steklenico zatesnite svež ingver in sirup. Dodajte vodko ali žganje ter dobro premešajte. Pokrijte steklenico in jo postavite na hladno in temno mesto, da se sestavine dobro prepojijo.

  Liker pustite, da počiva na hladnem in temnem mestu vsaj 2-3 tedne, čeprav bo še boljši, če ga pustite stati nekaj mesecev.

  Ingverjev liker je pripravljen za uživanje. Uporabite ga kot digestiv po obroku, dodajte ga kozarcu ledu za osvežitev v vročih poletnih dneh ali pa ga uporabite za pripravo eksotičnih koktajlov, kot je moskovska mula.

  Poleg svojega edinstvenega okusa ima ingver številne zdravstvene koristi. Šteje se za naravno sredstvo za lajšanje prebavnih težav, slabosti in vnetij. Ingverjev liker je zato ne samo okusna pijača, ampak tudi prijeten način za uživanje zdravilnih koristi te čudovite rastline.

  Z izdelavo ingverjevega likerja doma lahko prilagodite sladkost in okus glede na svoje preference, s čimer ustvarite popolno različico, ki bo zadovoljila vaše brbončice. Torej, zakaj ne bi eksperimentirali in ustvarili lastnega ingverjevega likerja, ki bo popestril vaše kulinarične užitke?

   

  Rate this post

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.