Z ameriškim slamnikom nad akne in vneto kožo

  Z ameriškim slamnikom nad akne in vneto kožo 1
  Deli naprej

  V kolikor imate težave z aknami na obrazu, ki so posebej izrazite v najstniških letih, ali pa je vaša koža občutljiva in nagnjena vnetjem, potem je ameriški slamnik odlična naravna rešitev za vas. Ameriški slamnik je rastlina ki, izvira iz Amerike in je bila znana po svoji učinkovitost ter zdravilnimi lastnostmi že veliko let nazaj. Ta zdravilna rastlina je že pri Indijancih veljala za čudežno rastlino in se je uporabljala za lajšanje bolečin pri zobobolu. Pogosto so jo uporabljali pri bolečinah in vnetju grla pa tudi proti steklini.

  Ameriški slamnik se pri nas uporablja od 20. stoletja. Takrat so prišle prve raziskave zdravilnih učinkov te rastline. Zaradi njenih velikih in lepih cvetov jo pogosto srečamo kot okrasno rastlino v vrtovih, ki cveti od junija do septembra. Ameriški slamnik ima zelo močno in globoko zasidrano korenino, 40 do 50 cm dolgo steblo in na vrhu stebla košarico z velikimi in vpadljivimi cvetovi svetlo vijolične barve. V zdravilne namene večinoma uporabljamo korenino, lahko pa uporabimo tudi njene nadzemne dele, a se ti uporabljajo redkeje. Iz rastline lahko izdelamo  tinkture in mazila ter jo uporabimo za obkladke pri bolečinah v mišicah in sklepih.

  Pripomočki za izdelavo pripravka iz ameriškega slamnika:

  • Posodica ali lonček za kuhanje s pokrovom
  • Čajna žlička
  • Sterilna gaza ali sterilnih robčki (3 – 5 kosov)

  Sestavine za izdelavo:

  • Dve čajni žlički posušene korenine ameriškega slamnika
  • 2,5 dl vode

  Priprava:

  V posodico ali lonček damo 2,5 dl vode, namestimo pokrovček in kuhamo okoli 10 minut. Po poteku tega časa, odstranimo posodico z ognja in pustimo da, se ohladi na okoli 80 °C. Nato dodamo 2 čajni žlički zmlete in posušene korenine ameriškega slamnika ter sestavine premešamo. Ponovno namestimo pokrov in pustimo, da ameriški slamnik učinkuje 30 minut. Po poteku tega časa čaj precedimo skozi sterilno gazo. Morebitne ostanke pripravka ne shranjujemo. Za vsak naslednji tretma naredimo svež pripravek.

  Uporaba:

  Dele telesa ali obraza, k, jih želimo negovati, najprej umijemo in odstranimo morebitno umazanijo, ostanke ličil, če gre za kožo obraza. Nato vzamemo sterilno gazo in jo namočimo v narejen pripravek ter nanesemo na kožo. Postopek ponovimo vsaj dvakrat. Tako namočeno kožo pustimo da se nekoliko posuši in jo ne brišemo z brisačo, temveč nanjo položimo čisto sterilno gazo, ki smo jo pred tem v celoti namočili v ostanek narejenega pripravka in pustimo, da na koži učinkuje vsaj 20 minut. Po poteku tega časa odstranimo gazo in pustimo kožo na tretiranem mestu da se sama posuši. Pomembno je da, pripravek ne nanašamo vroč in da pred vsakim nanosom obvezno vzamemo čisto sterilno gazo.

  Terapijo izvajamo vsak tretji dan vsaj en mesec, po poteku tega časa bomo tudi opazili izboljšavo tretiranega dela kože. V kolikor bomo vztrajni in dosledni, se bomo po enem mesecu v večini primerov znebili blažjih kožnih izpuščajev in vnetja. Odpravili bomo tudi akne ter preprečili nadaljnje okužbe.

  4.7/5 - (3 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.