Uporaba borage ali zvezdne rože v domači lekarni

  Uporaba borage ali zvezdne rože v domači lekarni 1
  Deli naprej

  Boraga ali zvezdna roža (Borago officinalis) izvira iz Male Azije in so jo v Evropo prinesli že stari Rimljani v 16. stoletju, poznana je tudi pod drugimi ljudskimi imeni kot so, boreč, boreček, zvezdna roža, poraga murkovec, lisička … V zdravilstvu so jo že od nekdaj cenili in uporabljali za odpravljanje srčne slabosti in vročine, saj sodi v šopek zdravilnih rastlin, ki krepijo srce.

  Poglejmo si nekaj pripravkov iz borage, kako jih pripravimo in pri čem nam lahko pomagajo.

  Boragov čaj

  Topel ali ohlajen čaj deluje kot blago pomirjevalo, blaži otožnost in žalost ter tako pomaga pri blažji depresiji. Deluje in pomaga pri vnetju notranjih membran in trebušne mrene.  Uporaben je za blaženje prehladnih obolenj, saj pospešuje potenje in izločanje seča, zbija vročino, umirja kašelj, lajša težave revmatikov, pomaga tudi pri bronhitisu in čisti organizem.

  Priprava čaja kot poparek

  Za pripravo čaja kot poparek, lahko uporabimo vse dele rastline, predvsem mlade liste in cvetove.

  Potrebujemo:

  • 2 čajni žlički posušenih listov ali cvetov
  • 250 ml vrele vode.

  Zel prelijemo v vrelo vodo za kratek čas, samo toliko, da cvetovi ne izgubijo barve, nato čaj precedimo. Na dan popijemo 2 do 3 skodelice sveže pripravljenega toplega ali ohlajenega čaja.

  Priprava čaja kot preliv

  Potrebujemo:

  • 2 čajni žlički zdrobljenih listov
  • 250 ml hladne vode.

  Zel prelijemo z mrzlo vodo in pustimo stati najmanj 2 uri, lahko tudi preko noči, nato precedimo in popijemo 1 skodelico počasi, po požirkih na dan. Čaj zmanjšuje bolečine in zdravi različna vnetja, lahko pa si pripravimo tudi obkladke, ki pomagajo pri vnetju oči.

  Boragovi kašasti obkladki

  Za zdravljenje in lajšanje bolečin pri opeklinah, sesekljamo sveže liste borage in jih samo rahlo polagamo na opečeno mesto.

  Boragov kis

  Boragov kis, ki ga lahko uporabimo v zdravstvu in kulinariki pripravimo tako, da v steklenico volumna 1 l natočimo domači jabolčni kis in dodamo 10 do 12 cvetov borage, steklenico dobro zamašimo in jo za 10 do 12 dni postavimo na soncu. Tako pripravljen in razredčen kis uporabimo za čiščenje kože tako, da ga v kožo vtiramo in istočasno pijemo po požirkih.

  Z razredčenim borgovim kisom si lahko tudi dvakrat na teden umijemo glavo za odpravljanje prhljaja.

  Boragovo olje

  Boragovo olje, ki ga pridelujejo s hladnim stiskanjem semen in ga lahko kupimo tudi v obliki kapsul, lahko uporabljamo tako za uživanje ali pa za nego kože in regeneracijo gub. Pri uporabi boragovega olja se moramo točno držati navodil proizvajalca.

  Opozorilo

  Dolgotrajna in čezmerna uporaba zeliščna nista priporočljivi zaradi vsebujočih hepatotoksičnih pirolizidinskih alkaloidov. Iz istega razloga in zaradi pomanjkanja splošnih podatkov o strupenosti, naj ga sploh ne uporabljajo niti nosečnice niti doječe matere.

  5/5 - (1 vote)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.