Recept za domač vosek za depilacijo

  Recept za domač vosek za depilacijo 1
  Deli naprej

  Nezaželene dlake in dlačice so nadloga marsikatere ženske, pa tudi moškega. Tudi tu nam lahko na pomoč priskoči mati narava. Iz naravnih sestavin, ki jih najdemo v praktično vsaki kuhinji si lahko sami doma pripravimo domač vosek za depilacijo, ki ga lahko uporabimo na različnih delih telesa. Torej, zakaj bi posegali po kemiji in industrijsko proizvedenih depilirnih kremah in voskih, ko pa imamo vse to na dosegu roke?

  Pa si poglejmo kakšen je recept za domač vosek za depilacijo.

  Domač vosek za depilacijo

  Potrebujete le tri sestavine, ki niso prav nič eksotične ali posebne, ampak gre za vsakomur med nami dobro poznana živila: vodo, limono in sladkor.

  Poleg sestavin boste potrebovali še posodo za kuhanje in leseno kuhalnico za mešanje. In, če bi se zgodilo, da ste naredili preveč domačega vodka za odstranjevanje dlačic še npr. steklen kozarček za vlaganje s pokrovčkom, v katerem si lahko domač vosek za depilacijo shranite do naslednje uporabe.

  Priprava domačega voska za depilacijo

  Potrebujete:

  • 25 g vode (vodo enostavno stehtajte),
  • 25 g sveže iztisnjenega limoninega soka,
  • 200 g sladkorja (bel ali rjavi).

  Vse sestavine odmerimo v posodo, ki jo pristavimo na štedilnik in na nižji temperaturi pričnemo segrevati sestavine za domač vosek za depilacijo. Medtem mešamo. Masa se bo počasi segrevala in sladkor se bo stopil. Vse skupaj kuhamo tako dolgo, da postane temno rjave barve. Ta postopek traja nekje 15-20 minut. Medtem ves čas mešamo, saj se sladkor ne sme prismoditi, prav tako imamo ves čas kuhanja nastavljeno nizko temperaturo štedilnika.

  Ko zmes, domač vosek za depilacijo postane zlato-rjave barve, je vosek gotov. Zmes prav tako postane gostejša, lepljiva. Domač vosek za depilacijo odstavimo s štedilnika in pustimo, da se ohladi. Počakamo toliko, da je še vedno voljan za oblikovanje, a ni prevroč, da ne bi poškodovali (opekli) kože.

  Uporaba domačega voska za depilacijo

  Od celote voska, ki smo ga pripravili vzamemo del, ki ga bomo potrebovali. Depilirnih lističev oz. trakov ne potrebujemo, seja bomo vosek nanesli neposredno na predel, ki ga nameravamo depilirati, npr. noge ali podpazduhe in ga nanesemo v smeri rasti dlačic. Nanašamo ga lahko z leseno paličico, ki je tudi sicer namenjena nanašanju voska za depilacijo ali drugim podobnim pripomočkom, ki naj ne bo oster.

  Vosek s hitrim potegom v nasprotni smeri rasti dlačic (torej, v nasprotni smeri, kot smo ga nanesli), odstranimo s kože in z njim tudi neželene dlačice. V kolikor bi kakšna dlačica še ostala na mestu, ki ga voskamo (depliliramo), postopek ponovimo. Na kožo lahko nanesemo kar isti kos voska. Vosek uporabljamo tako dolgo dokler je še vedno voljan in mehek, primeren za nanos na kožo.

  Po končanem voskanju, vosek za depilacijo, ki je morebiti še ostal shranimo v npr. steklen kozarček in ga zapremo. Pred ponovno uporabo domač vosek za depilacijo ponovno segrejemo (bodisi na štedilniku ali s pomočjo mikrovalovne pečice, če jo imamo), počakamo, da se ohladi na temperaturo primerno za nanos na kožo in pričnemo z depilacijo.

  4.3/5 - (7 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.