Priprava in uporaba rožne vodice

  Priprava in uporaba rožne vodice 1
  Deli naprej

  Vrtnico, Rosa centifolia, kot zelišče smo že spoznali, sedaj pa je čas, da spoznamo pripravke iz cvetov vrtnice, eden izmed njih je rožna vodica, hidrolat, ki je v kozmetiki zelo dobro poznan. Poglejmo si recept za pripravo rožne vodice in načine uporabe.

  Priprava rožne vodice

  Cvetne liste vrtnice, Rosa centifolia, nabiramo v času največjega cvetenja. Nabiramo jih samo v suhem in lepem vremenu, po tem, ko že nekaj dni ni deževalo (vsaj dva dni). Vrtnice, ki jih bomo uporabili za pripravo rožne vodice, ne smejo biti gnojene z umetnimi gnojili ali škropljene s pesticidi

  Načinov priprave rožne vodice je več, mi vam bomo tokrat predstavili način priprave z glicerinom, ki ga lahko kupite v lekarni ali trgovinah kjer prodajajo sestavine za izdelavo domačih kozmetičnih pripravkov. Glicerin, tudi glicerol, je je spojina, ki je zelo dobro topna v vodi. Je ena izmed najpogosteje uporabljenih vlažilnih sestavin v kozmetiki, saj vlaži kožo.

  Sestavine za pripravo rožne vodice

  • 2-3 skodelice cvetov vrtnice (samo listi),
  • 1/2 skodelice glicerina

  Za mero si izberite poljubno skodelico, pazite le, da se boste držali razmerja in da boste obe sestavini odmerjali v isti skodelici oz. skodelici z enakim volumnom.

  Potrebovali pa boste tudi: steklen kozarec za vlaganje in kozico ter štedilnik, gazo in cedilo (naj ne bo kovinsko), glineno ali keramično posodo. In stekleničko s pršilko v katero boste shranili rožno vodo.

  Priprava rožne vodice

  Cvetne liste vrtnic skrbno pregledamo in jih očistimo ter jih damo v steklen kozarec za vlaganje. V kozici na štedilniku segrejte vodo, do vretja. Z vrelo vodo prelijte cvetne liste in jih s kuhalnico potisnite k dnu (ne z žlico) kozarec napolnimo do vrha in če je v kozarcu še kaj prostora, dodamo še nekaj cvetnih listov vrtnice. Tako napolnjen kozarec pustimo stati 6-8 ur. Po tem času vsebino kozarca, v vodi namočene cvetne liste vrtnice prelijemo skozi cedilo v katerega smo pred tem namestili čisto gazo in tekočino ujamemo v glineno posodo (lahko tudi plastično ali stekleno, samo da ni kovinska).
  Cvetne liste, ki smo jih prestregli v gazi dobro ožamemo.

  V dobljeno tekočino vmešamo še glicerin (mešamo s kuhalnico) in rožna vodica je pripravljena.

  Uporaba rožne vodice

  Rožno vodico lahko uporabljamo za nego obraza in jo uporabite kot tonik, ki deluje protibakterijsko in preprečuje vnetja in okužbe. Preprečuje tudi nastanek aken. Prav tako vlaži kožo. Hkrati pa bo kožo tudi očistila.
  Uporabite jo kot obrazno meglico (pršilo za obraz) in navlažite ter osvežite kožo. Primerna je tudi za nego kože po sončenju, še posebej, če vas je malce opeklo. Rožna vodica bo pomirila kožo in jo zmehčala in omilila poškodbe sončnih opeklin. V ta namen malo rožne vodice zmešajte z vlažilnim losijonom za telo.

  Imate težave s podočnjaki in zabuhlo kožo pod očmi? V rožno vodico namočite bombažno blazinico in jo položite na oči za 5 minut.

  Če so vaši lasje suhi in brez leska, si na umite in nekoliko osušene lase razpršite malo rožne vodice. Ne spirajte.

  Primerna je tudi za uporabo v aromaterapiji. Razpršite jo po prostoru, na vzglavnik pred spanjem ..

  5/5 - (7 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.