Domači balzam za ustnice

  Balzam za ustnice
  Deli naprej

  V zimskem času koža potrebuje posebno nego, še posebej na udaru so ustnice. Ustnice se lahko na mrazu in vetru hitro izsušijo in razpokajo, zato morajo biti ustrezno zaščitene in navlažene. Mraz lahko povzroči tudi pojav herpesa na ustnicah. Namesto kupljenih, lahko to zimo pričnete izdelovati svoje balzame za ustnice. Postopek je zelo enostaven, potrebujete le nekaj sestavin, zraven se boste zabavali in na koncu izdelali nekaj, kar je naravno in koži prijazno.

  Težava pri kupljenih balzamih je ta, da so narejeni večinoma iz naftnih derivatov, ki škodujejo telesu. Če pa se odločite, da boste balzam izdelali doma, pa lahko sami kontrolirate sestavine. Uporabite lahko različna zelišča z domačega vrta ali travnika, npr. kamilice, meto, ognjič.

  Spodnji recept je zelo fleksibilen, saj lahko sestavine prilagajate svojim potrebam oz. temu, kar imate doma.

  Domači balzam za ustnice – recept

  Po tem receptu boste napolnili tri 10 mililitrske posodice. Lahko pa seveda povečate količino, če želite izdelati več mazila.

  Potrebujete:

  • 1 čajna žličko trdega olja, voska ali masla (npr. čebelji vosek, kakavovo maslo itd.)
  • 4 čajne žličke tekočega olja (npr. olje grozdnih pečk, riževo olje, mandeljevo olje itd.)
  • zelišča, ki delujejo pomirjujoče na kožo (meta, kamilica, ognjič, trpotec, sivka …)
  • po želji lahko dodate tudi 3 kapljice naravnega in koži prijaznega eteričnega olja, npr. metino ali kamilično eterično olje

  Če želite, da bo vaše mazilo bolj kompaktno, uporabite manj tekočega olja in več trdega. Če pa želite mehkejše mazilo, pa uporabite nekoliko več tekočega olja in manj trdega.

  Embalaža za balzam za ustnice

  Pripravite manjše posodice, stekleničke, plastične ali kovinske škatlice. V specializiranih trgovinah ali na spletu lahko kupite tudi originalno kozmetično embalažo. Reciklirate pa lahko tudi stare balzame in šminke. Pazite samo, da jih dobro očistite in osušite, preden jih boste ponovno uporabili. Lahko jih operete v pomivalnem stroju ali pa v vroči vodi z milnico. Ko so čisti jih obrišite s suho krpo. Vlaga lahko namreč povzroči, da olja v mazilih postanejo žarka.

  Dodajanje zelišč v olja

  Obstajata dva načina, kako suha zelišča vmešati v olje: hladno mešanje ali vroče mešanje.

  Pri hladnem mešanju zmešajte 8 čajni žličk tekočega olja s tremi čajnimi žličkami suhih zelišč v stekleni posodi. Zaprite s pokrovom in shranite na toplem mestu, npr. na okenski polici ali na kuhinjskem pultu. Posodo vsak dan rahlo pretresite. Po 2 – 4 tednih olje precedite in ga uporabite v tem receptu.

  Pri vroči metodi pa zmešajte enako količino tekočega olja in zelišč v manjšem loncu ali posodi, ki ga postavite v večji lonec z vodo. Vodo zavrite in pustite da počasi brbota približno pol ure. Po 30-ih minutah olje precedite in takoj uporabite za pripravo balzama.

  Če v precejenem olju plavajo ostanki zelišč, to ni nič narobe.

  Izdelava balzama za ustnice

  V manjši lonec ali posodo naložite trda olja, vosek ali maslo in ga podobno kot pri prej opisani metodi postavi v večji lonec z vodo. Vroča voda bo stopila olja. Ko so olja stopljena, dodajte še tekoča olja. Zraven dobro premešajte. Na koncu dodajte še zelišče in dišeča olja.

  Zmes prelijte v ustrezno embalažo in pustite, da se ohladi na sobno temperaturo. Potem posodice zaprite s pokrovčki. Balzam lahko začnete uporabljati takoj. Rok trajanja je najbolje določiti glede na najbližji datum uporabe vmešanih sestavin, načeloma pa ga lahko hranite do dve leti.

  Pa še namig: balzam lahko izdelate sami, lahko pa povabite k izdelavi tudi svoje prijatelje in na tak način popestrite vaše druženje. Izdelate ga lahko za lastno uporabe ali pa kot darila za družino in prijatelje v prihajajočih decembrskih dneh.

  Foto: katrien berckmoes

  4.2/5 - (35 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.