Zaščita cvetov – ohranjanje čistih semen samooplodnih vrst

  Zaščita cvetov - ohranjanje čistih semen samooplodnih vrst 1
  Deli naprej

  Sezona cvetenja zelenjave na naših vrtičkih je v polnem razmahu. V povezavi s tem se vsako leto začnemo spraševati, kako ohraniti naša semena za naslednje leto. Če želimo sami vzgojiti čista (ne skrižana) semena samooplodnih vrst zelenjave, so tukaj povzete snove zaščite cvetov. Saj cvetove je potrebno zaščititi že pred njihovim odprtjem.

  Torej kako sam vzgojiti “čista” semena paprik, paradižnika, čilijev, jajčevcev, fižola, solate, itd. Tako imenovanih samooplodnih vrst.

  Zaščita še ne odprtih cvetov s čajno vrečko

  Na vejico rastline, ki ima že cvetove izoblikovane a še ne odprte, nataknemo čajno vrečko. Zgoraj vrečko malo razširimo, da ne poškodujemo cvetov in listov, spodaj pri steblu pa vrečko ali zavežemo ali kar parkrat spnemo skupaj s spenjalcem.

  Tu in tam to vrečko oz. vejico malo potresemo, da se cvet ali cvetovi oprašijo. Še enkrat poudarjam, da so te tri metode primerne zgolj za samooplodne vrste. To pomeni, da imajo v enem cvetu moške in ženske dele, zato se lahko oprašijo zgolj s stresanjem.

  Čez teden ali dva to vrečko odstranimo in na oprašene cvetove, torej tiste, ki imajo mali plod, označimo!
  Označimo lahko na več načinov: s kakšnim trakom, ki ga zavežemo narahlo okoli stebla plodu, lahko podolžno prerežemo slamico in jo potem prečno narežemo na pol centimetra velike koščke.

  Te koščke nato razpremo in ovijemo okoli stebla cveta (sliki 6 in 7).

  Pustimo, da plod dobro dozori in poberemo iz njega semena ?

  Lepljenje neodprtih cvetov z lepilom

  Ko je cvet tik pred odprtjem, ga enostavno zlepimo z lepilom, ki pa ne sme vsebovati alkohola ali kakšnih drugih jedkih snovi.

  Zlepimo samo cvetne liste. Ne cvet s “kronico”, torej tistim zgornjim delom, kjer je kasneje plod pritrjen na steblo in rastlino.

  Enako vejico, na kateri je ta zlepljen cvet, večkrat potresemo in označimo, kot je opisano že zgoraj (s trakcem, slamico, itd).

  Plod ponavadi to zlepljeno povrhnjico (zlepljene liste od cveta) sam odvrže. Se pa kdaj zgodi, da smo malo preveč zlepili in to plast previdno mi odstranimo s pinceto.

  Koprena čez celotno rastlino

  Če je rastlina manjše rasti, lahko čez celotno rastlino poveznemo tanjšo kopreno. To moramo storiti, še preden se cvetovi začno odpirati. Kopreno spodaj, ob loncu oz. pri zemlji rastline, dobro zavežemo.

  Kot je opisano že pri prejšnjih dveh postopkih, ko kopreno odstranimo, pogledamo, kateri plodovi so lepo razviti in jih označimo, da bomo kasneje vedeli, kateri vsebujejo čista semena.

  UPAM NA VELIKO ČISTIH SEMEN za naslednjo sezono.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.