Doma narejene sveče iz sojinega voska

  Doma narejene sveče iz sojinega voska
  Deli naprej

  Sveče z eteričnimi olji so zelo učinkovite pri odganjanju mrčesa. So naravne in zelo preproste za izdelavo. Ključnega pomena je pravilna izbira materialov in sestavin, torej voska, stenja in olj. Predstavljamo vam dober in enostaven recept, ki vam bo prihranil kar nekaj časa in slabe volje. Zagotavljamo vam, da vam bo že prvič uspelo izdelati čudovite sveče.

  Čajne svečke vs. navadne sveče

  Zakaj ravno čajne svečke? Seveda se lahko odločite in izdelate večje sveče, toda čajne svečke so veliko bolj praktične za uporabo na prostem. Ker so majhne, jih lahko brez težav spravite v nahrbtnik ali košaro za piknik. Čas gorenja pa je dovolj dolg, od 4 do 5 ur. Tudi če jih boste uporabljali doma na vrtu, dvorišču ali terasi, lahko z njimi čudovito popestrite mizo in ustvarite enkratno vzdušje.

  Sestavine in oprema

  Po našem receptu dobite približno 12 čajnih svečk standardne velikosti. Na spletu lahko kupite aluminijaste posodice za čajne svečke s stenjem. Ponavadi jih prodajajo po 100 komadov skupaj. Kupite pa lahko tudi ostale sestavine, kot so vosek in eterična olja.

  Potrebujete:

  • 185 g sojinega voska
  • 15 ml eteričnega olja (najboljše je citronela ali mešanica citronele in sivke)
  • 12 čajni alu posodic za svečke s stenjem
  • digitalni kuhinjski termometer
  • kovinsko ali silikonsko žlico za mešanje
  • kuhinjska tehtnica
  • pipeta

  Korak 1: priprava čajnih alu posodic

  Najbolje je, da nabavite čajne alu posodice, ki imajo stenj že vključen. Prihranili boste kar nekaj časa, saj vam ne bo treba rezati in lepiti stenj v vsako posodico posebej.

  Razvrstite čajne posodice na peki papir ali pa v pekač za peko mafinov, če ga imate. Tak pekač je zelo praktičen, saj bo preprečil premikanje svečk, ko je vosek še vroč in tekoč.

  Korak 2: taljenje voska

  Kosmiče sojinega voska stalite v mikrovalovni pečici. Če je nimate, si pomagajte z vodno kopeljo: vosek položite v posodo, ki jo postavite v večjo posodo napolnjeno z vodo in segrevajte. Vosek se zelo hitro stali, zato bodite pozorni. Če boste vosek pregreli, boste morali čakati, da se spet strdi in začeti znova.

  Uporabite lonec ali kozico z izlivom, saj boste tako lažje izlivali vosek v čajne posodice.

  Korak 3: dodajanje eteričnih olj

  Če želite, da vaše čajne svečke odganjajo mrčes in oddajajo prijeten vonj, morate uporabiti 8-10% koncentrirana eterična olja. Če eterična olja niso dovolj močna, svečke ne bodo oddajale vonja.

  Eterična olja dodajte v vosek pri temperaturi 49 ºC. Mešajte približno 30 sekund in ponovno izmerite temperaturo. Idealno bi bilo, da se spusti na 38 ºC.

  Korak 4: vlivanje voska

  Ko se vosek in eterična olja ohladijo, mešanico prelijte v čajne alu posodice. Napolnite jih do vrha. Pazite, da stenji stojijo naravnost navzgor.

  Korak 5: ohlajanje

  Pustite, da se svečke ohladijo, vsaj eno uro. Po potrebi pristrizite stenje, če se vam zdijo predolgi.

  Sedaj so svečke pripravljene za uporabo.

  Čiščenje

  Sojin vosek je enostaven za čiščenje. Posodo, dokler je še topla, obrišite s papirnato brisačo, potem pa jo umijte z detergentom za pranje posode. Če se tekoči vosek razlije po površini, počakajte, da se strdi, potem pa ga enostavno spraskajte in pobrišite z mokro krpo.

  Nasvet

  Med gorenjem postane vosek tekoč in se lahko razlije. Svetujemo vam, da uporabite steklene ali keramične svečnike, v katere položite čajne svečke. Taki svečniki poskrbijo za varnost, dodajo pa tudi estetsko noto. Tudi svečnike lahko izdelate sami. Pazite tudi, da svečke ne gorijo v bližini vnetljivih materialov, kot so prti, zavese in namizna dekoracija.

  Foto: Annie Pilon


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.