Pomen vitaminov in mineralov v sadju in zelenjavi

  Pomen vitaminov in mineralov v sadju in zelenjavi 1
  Deli naprej

  Sadje in zelenjava vsebujeta veliko zdravilnih snovi, ki v medsebojnih kombinacijah ugodno vplivajo na splošno počutje in ohranjanje zdravja. Lahko celo pomagajo pri določenih obolenjih.
  Človek se že po naravi največ prehranjuje prav s hrano rastlinskega izvora, hrana živalskega izvora je na drugem mestu.

  Človeško telo ni sposobno samo izdelati najbolj pomembnega vitamina C, ki je poleg vode, najbolj pomembno za življenje in obstoj človeka, zato mora potrebne količine vitamina zaužiti s hrano. Največje količine vitamina C, mineralov in drugih, za življenje potrebnih snovi, se nahajajo prav v sadju in zelenjavi. Ljudje smo samo del žive narave, ki mora za svoj obstoj črpati koristne snovi iz narave, enako velja tudi za živali in rastline, ki črpajo svoje potrebe iz zemlje in vode.

  Sveže sadje (pa tudi zelenjava), ki je naravno pridelano, ima zelo dober učinek na človeški organizem, saj dragocene sestavine, ki jih vsebuje, vzdržujejo naš imunski sistem.

  Zato so vitamini in minerali v sadju in zelenjavi zelo pomembni za naše telo. Poglejmo zakaj.

  Pomen vitaminov in mineralov v sadju in zelenjavi

  Vitamini

  So nepogrešljivi in so življenjskega pomena za naš organizem. Telo samo en proizvaja dovolj vitaminov, zato jih moramo dnevno, s pomočjo hrane, vnašati v naše telo. Poznamo približno 20 vrst vitaminov, ki se razlikujejo po topnosti v maščobah ali v vodi.

  Beljakovine

  Sadje in zelenjava sta bogata tudi z beljakovinami, ki vsebujejo veliko koncentracijo, za življenje nujnih aminokislin, ki pomlajevalno učinkujejo na naše telo in nam urejajo tudi presnovo. Aminokisline so gradniki beljakovin, beljakovine pa so nepogrešljive za imunski sistem, vezivno tkivo, naš imunski sistem, pripomorejo k nastanku prenosa živčnih signalov, hormonov, … Zelo zmotno je mišljenje, da se beljakovine nahajajo samo v mesu, ampak jih najdemo tudi v sadju in zelenjavi.

  Minerali

  Minerali anorganske nežive kovine, ki ji rastline z deževnico vsrkavajo vase in uporabijo v celični presnovi. Minerali in vitamini skupaj, so osnova za hranilne snovi, ki že od obstoja življenja na zemlji skrbijo za obstoj rastlin, živali in človeka na zemlji. Res da človeško telo minerale potrebuje v manjših količinah, a so nujno potrebni za pravilno delovanje telesa. Najbolj priporočljiv je vnos mineralov s hrano, pri čemer so si vitamini in minerali med seboj soodvisni.

  Ogljikovi hidrati

  Sadje in zelenjava pridobivata, s pomočjo sončne svetlobe, v svoje celice ogljikove hidrate, ki jih meso, ribe in perutnina vsebujejo v zelo majhnem deležu. Ogljikovi hidrati skrbijo, da obdržimo kondicijo, moč, optimizem in duševno čistost.

  Maščobe

  So nujne za naše zdravje, še posebno maščobne kisline, ki skrbijo za našo presnovo in varujejo varovalne membrane, ki obdajajo telesno celico. Maščobe v telesu imajo zelo važno vlogo, saj so nujno potrebne za življenje pri sintezi hormonov.

  Voda

  Voda, ki je v sadju in zelenjavi je polna različnih mineralnih snovi in soli in je nepogrešljiva za celotno presnovo, zato je najbolj pomembna kot vir zdravja za naše telo. Človeško telo vsebuje kar do dve tretjine vode. Telesa mlajših vsebujejo večji delež kot je to pri odraslih oziroma starejših, zato se z leti začne koža gubati. Če človek vode, sadja in zelenjave ne uživa, umre že v nekaj dneh. Vsak človek naj bi popil dnevno dva litra in pol vode, če pa zaužije veliko sadja in zelenjave, pa se lahko ta količina tudi zmanjša.

  5/5 - (1 vote)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.