Veliki jesen – več kot le drevo

  Veliki jesen - več kot le drevo 1
  Deli naprej

  Jesen nas pogosto (še posebej jeseni, ko si nadene jesenske barve) očara s svojo velikostjo in mogočnostjo. Saj lahko zraste tudi do 40 metrov visoko in v premer meri tudi 100 centimetrov. Ampak, ali ste vedeli, da tudi jesen spada med zdravilne rastline? Spoznajmo njegovo zdravilno moč.

  Veliki jesen

  Veliki jesen, Fraxinus excelsior, najdemo praktično po vsej Sloveniji, najboljše pa uspeva na globokih, svežih, vlažnih, bogatih ter humoznih tleh.  Nima rad suše, niti močvirnatih tal. Prepoznamo ga po sivem lubju, ki je pri mladih drevesih gladko, kasneje pa le-ta razpoka. Brsti so si v parih nasprotno nameščeni. Listi so lihopernato sestavljeni in so lahko dolgi do 40 centimetrov in so suličaste oblike. Jesen cveti v aprilu in maju. Njegovi plodovi so krilati in podolgovati oreški rjave barve, ki so združeni v goste šope.

  V zdravilne namene uporabljamo liste, plodove in lubje, katere sušimo v senčnem in zračnem prostoru. Če sušimo s pomočjo aparata za sušenje ali v pečici sušimo največ to temperature 40 °C.
  Tako v času od maja do junija nabiramo liste, v enakem obdobju nabiramo in olupimo lubje z mladih vejic in vej. Plodove velikega jesena pa nabiramo kasneje, v septembru in oktobru.

  Zdravilni učinki velikega jesena

  Čaj iz listov pomaga pri zdravljenju revme in vodenice. Pomaga tudi zoper protin. Deluje pa tudi kot blago odvajalo in pospešuje izločanje seča. A piti ga moramo vsaj 14 dni.

  Čaj iz jesenovega listja pomaga tudi pri čiščenju krvi, zato ga lahko dodajamo čajnim mešanicam.

  Čaj si lahko skuhamo tudi iz plodov. Takšen čaj pomaga pri zastoju v jetrih, ledvičnih boleznih, zlatenici, vodenici in kamnih ter pesku v mehurju.

  Tudi jesenovo lubje je zdravilno in pomaga pri zdravljenju vročice in pri odpravljanju glist.

  Priprava jesenovega čaja

  Zeliščne čaje pa moramo znati tudi pripraviti, zato si poglejmo, kako skuhati jesenov čaj iz lubja in listja.

  Jesenov čaj iz listja

  Za pripravo ene skodelice čaja potrebujemo:

  • 1-2 čajni žlički zdrobljenih listov jesena,
  • 2,5 – 3 dl vode.

  Priprava čaja

  Vodo zavremo in s kropom poparimo listje. Pustimo stati 3 minute, nato odcedimo. Pijemo nesladkan čaj. Za izboljšanje okusa pa ga lahko skuhamo skupaj z poprovo meto. Pijemo počasi, po požirkih skozi cel dan, na dan lahko popijemo dve do tri skodelice čaja.

  Jesenov čaj iz lubja

  Za pripravo ene čajne skodelice čaja iz lubja potrebujemo:

  • 1 čajna žlička lubja jesena,
  • 2,5 dl vode.

  Priprava čaja

  V hladno vodo damo čajno žličko lubja in vse skupaj postavimo na štedilnik. Ko zavre, kuhamo 3 minute, nato precedimo in pijemo. Tudi tu lahko za izboljšanje čaja dodamo malo porove mete. Sicer pa pijemo nesladkan čaj in lahko spijemo do 3 skodelice čaja dnevno. Pijemo ga po požirkih.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.