Škrlatni ameriški slamnik – Echinaceja purpurea

  Škrlatni ameriški slamnik - echinaceja purpurea
  Deli naprej

  Ameriški slamnik spada med košarice in je trajnica, ki zrase od 30 do 60 cm visoko. Ima velike vijolične in roza cvetove. Korenika ima številne stranske koreninice. Slamnik cveti skozi vse poletje. Ameriški slamnik je bil ena najpomembnejših zdravilnih rastlin severnoameriških Indijancev. Cvetovi ameriškega slamnika se uporabljajo za zelo priljubljen čaj za krepitev odpornosti.

  Zanimivosti

  Indijanci so slamnik uporabljali za zdravljenje in preventivo pri vnetju dihalnih poti stoletja pred prihodom evropskih priseljencev. Na začetku 19. stoletja so rastlino sprejeli tudi belci in jo preselili v Evropo. Njena priljubljenost v Evropi je narasla nekje v sredini devetdesetih, ko so v Nemčiji naredili raziskave, ki so potrdile njeno učinkovitost.

  Nemška komisija E (vladna komisija za preučevanje utemeljenosti uporabe tradicionalnih zdravilnih rastlin) je odobrila ameriški slamnik za uporabo pri zdravljenju prehlada in kroničnih okužb dihal, kot tudi okužbe spodnjega urinarnega trakta. Številne raziskave so potrdile imunostimulativne in antibakterijske lastnosti slamnika.

  Druga imena za ameriški slamnik

  Rudbekija

  Kje raste?

  Ameriški slamnik raste v razpršenih skupinah na bogati prerijski zemlji ali peščenih tleh od Alabame do Teksasa in na severozahodu.Pri nas ga najdemo na domačih vrtovih in njivah.

  Učinkovine

  Ehinacih, eterično olje, fitostern, grenčine, glikozid, ehinakozid, sladkorje, škrob, sluzi, smole

  Kdaj ga nabiramo?

  Celo rastlino nabiramo poleti. Največ učinkovin ima v korenini, zato jih nabiramo spomladi ali v jeseni.

  Kaj nabiramo?

  Celo rastlino.

  Učinkovanje in uporaba

  Ameriški slamnik uporabljamo (notranje) za krepitev imunskega sistema in (zunanje) za celjenje rad ter kot razkužilo pri abscesih, turih in površinskih ranah. Slamnik pa se uporablja tudi pri opeklinah in zastrupitvah.

  Opombe

  • Če ameriški slamnik jemljemo skupaj z vitaminom C, se možnost, da dobimo prehlad zmanjša za 86 odstotkov.
  • Nosečnicam in doječim materam odsvetujejo.

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.