Pravi ranjak (Anthyllis vulneraria)

  Ranjak,pravi (Anthyllis vulneraria)
  Deli naprej

  Pravi ranjak (Anthyllis vulneraria), ki mu pogovorno rečejo tudi medvedova šapka, uspeva na pustih sončnih, ne pognojenih pobočjih, na travnikih, ki imajo apnenčasto podlago po vsej Evropi vse do daljnega Kavkaza. Pravi ranjak ima veliko ljudskih imen kot so, zajčja detelja, ranica, mačkina detelja, ranjenik, uročnik, petelički in še veliko drugih imen po ljudskem izročilu. Že  ime rastline nam pove, da ga uporabljamo predvsem pri zdravljenju ran, po starih verovanjih pa naj bi varoval tudi živino, zato so z njim večkrat pokadili tudi hišo in hlev.

  Zdravilni učinki in lastnosti

  Pravi ranjak (Anthyllis vulneraria) nima izrazitega vonja in okusa, uporabljamo pa ga za celjenje in izpiranje ran, zelo je tudi dobrodošel pri zdravljenju žuljev in ozeblin.

  S pitjem čaja si lahko očistimo kri, pomaga zdraviti vnetja, okrepi želodec in olajša kašelj, uporabimo pa ga lahko tudi pri izpiranju ustne votline, ko se nam vnamejo dlesni.

  Ranjak spada med grenčine. Rastlina pa vsebuje čreslovine, ksantofil in saponine, ki so odgovorni za njegove zdravilne učinke. Diši rahlo aromatično, okus pa je povsem nedoločen, pri naših prednikih pa je bil zelo priljubljeno ljudsko zdravilo.

  Nabiranje in shranjevanje

  Stebla pravega ranjaka so ležeča, lahko tudi pokončna in zraste jo v višino do 50 cm, na vrhu stebla v socvetju zrastejo cvetne glavice, ki so rumene do oranžne barve. Samo cvetove nabiramo v mesecu maju in juniju, v lepem suhem vremenu, v neokrnjeni naravi, stran od prometnih cest in naselji. Nabrane cvetove sušimo v senčnem zračnem prostoru, uporabljamo pa lahko tudi sveže. Posušene cvetove ranjaka shranimo v zaprti posodi primerni za shranjevanje živil.

  Stari cvetovi, ki dobivajo že svetlo do temno rjavo barvo, že izgubljajo svojo zdravilno moč, zato jih ne nabiramo.

  Nasveti za pripravo in uporabo čaja in tinkture

  Čaj iz pravega ranjaka pripravimo tako, da dve čajni žlički zdrobljenih cvetov prelijemo z 250 ml vrele vode, nato počakamo 10 do 12 minut in čaj precedimo.

  Čaj je nežnega prijetnega blagega okusa in z njim lahko izpiramo ustno votlino, čistimo rane in jih obložimo z prepojenimi čajnimi obkladki. Dekleta pa s pomočjo čaja ohranjajo mladostno sijočo polt in lepoto, zato ranjak uporabljajo tudi v naravni kozmetiki.

  Iz cvetov ranjaka lahko pripravimo tudi tinkturo, ki ima čistilni učinek, posebno pri vnetju grla in ustne votline. Kapljice tinkture nakapamo v čaj ali vodo, ki ima sobno temperaturo in jo popijemo. Tinktura ni primerna za otroke, nosečnice in doječe matere.

  Tinktura je izvleček alkohola določenih zdravilnih učinkovin, ki jih vsebuje zdravilna rastlina in se v alkoholu ohranijo več let. Pozitivna stran tinkture je tudi ta, da vsebuje več zdravilnih učinkovin, kot če bi si pripravili samo čaj iz iste zdravilne rastline.

  Nosečnice in doječe matere naj se pred uporabo pravega ranjaka posvetujejo s svojim osebnim  zdravnikom.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.