Potrošnik, navadni (Cichorium intybus L.)

  Potrošnik, navadni (Cichorium intybus L.) 1
  Deli naprej

  Potrošnik, navadni (Cichorium intybus L.) je zelo razširjena zdravilna rastlina, katere zdravilno in čarobno moč so poznali že v starem Egiptu.
  V obdobju antike so ga uporabljali za zdravljenje jeter, Germani pa so ga polagali v postelje pri porodu, žene pa so ga naskrivaj mešale v hrano, da bi njihovi možje ostali zvesti. Potrošnik ima tudi veliko ljudskih imen kot so cikurka, jedrik, ledrig, legvat, mleč, popotnik, revar, skorja …, pri nas pa ga najbolj poznamo pod imenom cikorija, saj so po zgodovinskih virih posušene korenine zmleli in jih uporabljali kot nadomestek kave.

  Zdravilni učinki in lastnosti

  Zeliščarstvo je bilo in je še danes najbolj razširjeno zdravljenje na svetu, tako je navadni potrošnik po zeliščarju Bachu na osmem mestu, saj deluje proti sebičnosti, samo-pomilovanju, motnjah čustvenosti in samožrtvovanju. Blagodejno delovanje potrošnika na naš prebavni trakt pospešuje apetit, ureja redno izločanje blata, želodčnih in črevesnih prebavnih žlez, izboljšuje pa tudi funkcioniranje jeter, žolčnika in ledvic. Zaradi velike količine inulina, potrošnik spodbuja rast več vrst bakterij v črevesni flori in deluje kot probiotik pri lenem črevesju in napenjanju.

  Nabiranje in shranjevanje

  Potrošnik, navadni (Cichorium intybus L.) je divja odporna trajnica, ki jo za zdravljenje uporabljamo celo; korenine, liste in cvetove. Zraste v višino do enega metra.
  Listi so pritlični, z globokimi zarezami, v višji legi stebla pa suličasti in zaviti ob steblo. Cvetovi so vijoličasto modre barve in jih nabiramo od junija do septembra v dopoldanskem času, ko je suho sončno vreme in so cvetovi odprti. Liste, nabiramo za čaj v času polnega cvetenja rastline. Če uporabljamo sveže korenine, ki so grenkega okusa in brez vonja, jih izkopavamo lahko celo leto, za sušenje pa v pozni jeseni. Nabrane liste in cvetove sušimo ločeno na zraku v senci, ali električnem sušilcu, pri tem moramo paziti, da temperatura ne preseže 30 °C.
  Korenine, ki smo jih izkopali v jesenskem času, dobro očistimo in operemo, jih prerežemo in sušimo v sušilcu pri 40 °C. Pri koreninah moramo biti pazljivi, da so dobro posušene, saj zelo rade plesnijo. Posušene cvetove, liste in korenine hranimo v zaprti posodi, primerni za shranjevanje živil v temnem prostoru.

  Priprava čajev in tinktur

  Čaj, pripravljen iz posušenih korenin, listov in cvetov potrošnika pripravimo tako, da 20 do 30 g mešanice prelijemo z litrom hladne vode, kuhamo 5 minut, nato precedimo in pijemo pred jedjo zjutraj in zvečer.

  Tako pripravljen čaj pomaga pri težavah z jetri, ledvicami, ublaži kolcanje, uravnava prebavo in odpravlja napihnjenost. Čaj pomaga tudi pri slabem nemirnem spanju in prebujanju, zato popijte skodelico toplega čaja in vaše spanje se bo umirilo.

  Če imamo želodčne težave, si pripravimo poparek iz posušenih cvetov tako, da dve čajni žlički prelijemo z 200 ml vroče vode, počakamo 5 do 8 minut, nato čaj precedimo in ga po požirkih počasi popijemo, sladkorni bolniki pa naj zvečer dve čajni žlički posušene korenine namočijo v hladno vodo, zjutraj prevrejo za 3 do 5 minut, precedijo in pijejo počasi čez cel dan.

  Cvetovi, namočeni v žganju, pa z masažo oživljajo ude po kapi.

  Potrošnik, navadni (Cichorium intybus L.) nima stranskih učinkov.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.