Navadni repik ali Gladišnik (Agrimonia eupatoria)

  Navadni repik ali Gladišnik (Agrimonia eupatoria) 1
  Deli naprej

  Navadni repik ali Gladišnik (Agrimonia eupatoria), poznan tudi pod imeni: zdravje celega sveta, griznik, jetranca, kačje rože, treslika, mala torica. Repik so cenila že stara ljudstva, Stari Grki so ga uporabljali za zdravljenje griže, obolenju ledvic, mehurja in hripavost in so zel posvetili boginji Ateni.

  Zdravilni učinki in uporaba

  Cvetoča rastlina vsebuje čreslovine, grenčine, eterično olje, glikozid eupatorin in kremenčevo kislino, njegovo zdravilno učinkovitost uporabljamo pri jetrnih obolenjih,  živčni razdraženosti, kroničnih težavah z žolčnikom in motnjah  pri izločanju soka v prebavilih. Repik znižuje sladkor, blaži vnetja in pospešuje celjenje ran, imel naj bi krčilne (adstringentne) in mokrilne (diuretične) lastnosti.

  Pripravke iz navadnega repika so v ljudskem zdravilstvu uporabljali za zdravljenje driske, vnete želodčne sluznice in pri črevesnih boleznih, kot so: vnetje slepiča ter tankega in debelega črevesa. Poleg tega repik pomaga odvajati žolč, pri nehotnem mokrenju in vnetju mehurja.

  Nabiranje in shranjevanje

  Je trajnica, ki zraste do 100 cm visoko, uspeva po obronkih gozda, gozdnih poti in pašnikih. Njen okus je trpek in grenak, cveti od junija do septembra, cvetovi so razporejeni po steblu in so rumene barve. Liste nabiramo maja in junija, še preden poženejo stebla z nastavki za cvetove, v času cvetenja lahko skupaj nabiramo liste in cvetove, ki ji tudi posušimo. Sušimo na senčnem zračnem prostoru, lahko pa si pomagamo z električnim sušilcem, pri tem pazimo, da temperatura ne preseže 30 °C.  Posušeno zel hranimo v zaprti posodi, primerni za shranjevanje živil, uporabno je najmanj leto dni.

  Uporaba zelišča

  Poparek pripravimo iz dveh žlic posušenih cvetov, ki jih prelijemo z litrom vrele vode, pokrijemo in pustimo stati deset minut. Precedimo. Čaj uživamo trikrat na dan po eno skodelico. Čaj pomaga pri zmanjševanju in uravnavanju sladkorja.

  Poparek za grgranje pripravimo iz ene čajne žličke posušenih cvetov in listov, ki jih prelijemo z 250 ml vrele vode, pokrijemo in pustimo stati približno deset minut. Čaj uporabimo za grgranje pri vnetju glasilk dvakrat dnevno, uporabimo ga lahko tudi za izpiranje ran, ki se slabo celijo.

  Prevretek nam bo pomagal pregnati utrujenost, živčno razdraženost, pa tudi pri odpravi glist. Eno žlico posušenih listov in cvetov zalijemo s pol litra hladne vode in, ko zavre, pustimo vreti petnajst do dvajset minut, pokrijemo in, ko se delno ohladi, popijemo do tri skodelice na dan.

  Prepovedi in opozorila

  Čezmerni odmerki lahko motijo obstoječe zdravljenje visokega ali nizkega krvnega tlaka. Čezmerni rabi se je dobro izogniti tudi med nosečnostjo in dojenjem, saj izsledkov o strupenosti ni, poleg tega pa po ljudskem zel izročilu vpliva na menstruacijski ciklus.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.