Navadni ožepek (Hyssopus officinalis)

  Navadni ožepek (Hyssopus officinalis) 1
  Deli naprej

  Navadni ožepek (Hyssopus officinalis), je najbolj poznana vrsta zeli iz rodu ožepek ali ožep, ki izvira od srednje Azije do vzhodnega Sredozemlja in raste po suhih skalnatih krajih. Navadni ožepek gojijo tudi izven izvirnega področja, na vseh kontinentih in ga uporabljajo v medicini, kulinariki in kozmetiki.

  Zdravilni učinki in lastnosti

  Za zdravilne namene lahko uporabimo celo rastlino, ki jo uporabljamo za čaje in čajne mešanice in pripravo eteričnega olja.

  Ožepek vsebuje čreslovine, grenke glikozide, urzolno kislino, flavonoide in eterična olja.
  Rastlina zelo pozitivno deluje na nas, če smo depresivni, nemirni, nas muči tesnoba, pomaga pri zdravljenju bolezni dihal, kašlja, bronhitisa in prehlada. Ožepek je poznan tudi potem, da čisti kri in uravnava krvni obtok.
  S čajem si lahko zdravimo tudi astmo, okužbo prstnega koša, z grgranjem pa tudi ustno votlino.
  Eterično olje uporabljamo  v obliki kopeli, ki pomirja in blaži tesnobo, uporablja se tudi v aromaterapiji.
  Obkladki iz svežega ožepka, ki jih pripravimo vroče, pomagajo tudi pri celjenju ran.

  Nabiranje in shranjevanje

  Navadni ožepek (Hyssopus officinalis) je vedno zeleno trajno zelišče, ki zraste v višino do 60 cm in ima globok koreninski sistem, razvejana stebla, ki so na koncu posuta s finimi dlačicami. Listi so podolgovati in temno zelene barve, dolžine do pet centimetrov z majhnimi vijoličnimi, modrimi ali temno rožnatimi cvetovi, ki cvetijo v poletnem času na zgornjih vejah rastišča. Raznobarvni cvetovi imajo zelo močan vonj po medu, zato privabljajo čebele, metulje in žuželke.

  V času bujnega cvetenja, ko vsebujejo največ eteričnega olja, nabiramo cvetove in liste in jih ločeno sušimo v senčnem zračnem prostoru.

  Liste ožepka uporabljamo v kulinariki, v zdravstvu pa poleg listov tudi cvetove.
  Sveže ali suho cvetje lahko uporabimo tudi za šopke in aranžmaje, posušene liste pa lahko shranimo v vrečke iz blaga in z njim preganjamo bolhe in molje.
  Posušeni ožepek, liste in cvetove ločeno najprej shranimo v papirnati vrečki, ko smo prepričani da je dovolj suh, pa ga shranimo v zaprti posodi primerni za shranjevanje živil.

  Kuhanje čaja in ostalih pripravkov

  Za kuhanje čaja uporabimo dve čajni žlički sveže narezane rastline ali zdrobljene in posušene, ki jo prelijemo z 200 ml hladne vode, zavremo za dve do tri minute in precedimo. Pijemo dve do tri skodelice toplega čaja dnevno. Z vročim čajem si lahko pripravimo tudi obkladke, ki jih polagamo na manjše rane, da se hitreje celijo.

  Eterično olje deluje protivirusno in antiseptično, pomaga pri težavah dihal, krepi živčni sistem, spodbuja koncentracijo, dviga razpoloženje in pomaga pri hitrejšemu celjenju ran, pri uporabi upoštevajte navodila, ki so priložena.

  V kulinariki liste ožepka uporabljamo zaradi rahlo grenkega aromatičnega okusa, svežega ali posušenega, kot začimbo pri pripravi vseh vrstah mesa, juh, solat in enolončnic.

   Uporaba pripravkov iz ožepka se med nosečnostjo odsvetuje.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.