Navadni mrzličnik (Menyanthes trifoliata)

  Navadni mrzličnik (Menyanthes trifoliata)
  Deli naprej

  Navadni mrzličnik (Menyanthes trifoliata) je rastlina, ki najbolje uspeva v močvirjih in stoječih vodah, uspeva v Severni Ameriki, severnemu delu Azije in Evrope. Naši predniki so ga uporabljali kot tradicionalno zelišče za nižanje telesne temperature in pridobivanje apetita. Mrzličnik ima tudi druga ljudska imena kot so, mrzlična detelja, deteljica,  grenka detelja, močvirska detelja, mrzlični koren, strmen, ščavnica, treslička, trilisnik, cupalica.

  Zdravilni učinki

  Vsebuje veliko grenčine, čreslovine, flavonoide in pektin, uporabljamo ga za odpravljanje želodčnih težav, prebavnih motenj, črevesnih težavah, zgagi, napihnjenost, prehladnem obolenju, revmi, protinu, vročini. Grenčine, ki jih mrzličnik vsebuje, pa čistijo tudi kri in pospešujejo prebavo.

  Nabiranje in shranjevanje

  Navadni mrzličnik (Menyanthes trifoliata) je grenkega okusa in skoraj brez vonja. Rastlina, ki uspeva v stoječih vodah, njene korenine se razvijajo v vodi in so lahko dolge tudi do enega metra. Listi, ki zrastejo iz glavne korenine, so tridelne oblike, iz korenine pa požene tudi cvetno steblo, ki je rdečkaste barve in zraste v višino do 30 cm, na katerem se razvijajo grozdasta  socvetje. Beli, rožnati ali rdečkasti cvetovi, zvezdaste oblike, cvetijo od maja do junija, takrat tudi nabiramo liste, ki jih posušimo.
  Liste nabiramo v lepem suhem vremenu in jih sušimo v zračnem senčnem prostoru. Liste lahko posušimo na temperaturi do 30 °C tudi s pomočjo električnega sušilca, pri tem si skrajšamo čas in kvaliteto sušenja. Posušene liste hranimo v dobro zaprti posodi, ki je primerna za shranjevanje živil, uporabni so najmanj eno leto.

  Uporaba

  Poparek pripravimo tako, da čajno žličko posušenih in zdrobljenih listov prelijemo z 250 ml  vroče vode, lonček pokrijemo in počakamo 10 minut. Čaj pijemo po dvakrat na dan v primeru vročine, potrebe po čiščenju in krepitvi krvi in pridobivanju apetita.

  Poparek lahko uporabljamo tudi kot obkladek, ali za pripravo kopeli, za odpravljanje kožnih izpuščajev, lišajev in ekcemov.

  Prevretek pripravimo zato, da iz rastline dobimo čim več zdravilnih učinkovin. Čaj pripravimo tako, da eno čajno žličko zdrobljenega in posušenega mrzličnika prelijemo s 250 ml hladne vode, vse skupaj prevremo za 3 do 5 minut, čaj pijemo po požirkih pri želodčnih in črevesnih težavah.

  Tinkturo uporabljamo  za lajšanje bolečin pri bolečinah v mišicah, artritisu, saj hladi in zdravi vnetja. Je primerno zelišče za »vroče« oblike artritisa in bolečine v mišicah. Priporočen dnevni odmerek mrzličnika znaša do 8 ml tinkture. Tinkturo lahko pripravimo sami tako, da v 1 l domačega 40% do 50% žganja namočimo 200 g posušenega mrzličnika, uporabimo lahko tudi 70% alkohol, ki ga dobimo v lekarni. Mrzličnik, ki ga zdrobimo, namakamo 3 do 4 tedne in ga med namakanjem večkrat pretresemo, nato ga precedimo in shranimo v temne stekleničke, ki jih hranimo v temnem neogrevanem prostoru.

  OPOZORILO

  Navadni mrzličnik je delno zaščitena rastlina, zato je priporočljivo, da ga, če je le mogoče, zamenjamo z drugo rastlino s podobnimi učinkovinami. Veliki odmerki lahko povzročijo tudi bruhanje. Pripravkov ne uživamo ob driski ali vnetem črevesju. Mrzličnik ni primeren za nosečnice.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.