Navadni lučnik – Verbascum phlomoides

  Navadni lučnik - Verbascum phlomoides
  Deli naprej

  Navadni lučnik je dvoletna zelnata rastlina. Steblo je ravno, večinoma nerazvejano, pokrito z mehkimi, kratkimi prašnimi dlačicami, ki jim dajejo siv videz. Zrase do dveh metrov v višino. Listi so zeleni, se le malo ali sploh ne iztezajo po steblu in niso dlakavi.Cvetovi rastejo v sovetjih. Cvetni venec je širok nad 3 cm, rumen, prašne niti so belo dlakave. Cveti od junija do septembra.

  Zanimivosti

  Ravna stebla lučnika, prepojena s smolo ali voskom, so v antiki uporabljali kot bakle – odtod verjetno izvira ime rastline.  Adam Lonicerus je bil eden prvih zdravnikov, ki je lučnik uporabljal za zdravljenje kašlja, vročine in srčnih obolenj pa tudi pri spodbujanju rasti las. Lučnik je kot slez in slezenovec zdravilna zel. Danes je lučnik sestavina lekarniških prsnih čajev, saj je poleg slezenovca in navadnega sleza najbolj bogat s sluzmi.

  Druga imena

  Papeževa sveča, svečnik

  Kje lučnik raste?

  Najdemo ga na sončnih prodnatih tleh, v gramoznicah ob železnih progah in po gozdnih posekah po vsej Sloveniji.

  Učinkovine

  Sluzi, iridoidi, triterpenski saponini, flavonski glikozidi in fenolkarboksilne kisline, rumeni karotenoidi in invertni sladkor.

  Kdaj ga nabiramo?

  Lučnik nabiramo od junija do avgusta.

  Kaj nabiramo?

  Nabiramo predvsem rumene cvetove, redkeje liste v suhem in lepem vremenu v času cvetenja.

  Učinkovanje in uporaba

  V ljudski medicini lučnik uporabljamo za lažje izkašljevanje pri dražečem kašlju, vnetju sapnika in bronhitisu. Pripomore k izločanju čezmerne sluzi. Pri gripoznih infekcijah čaj niža povišano telesno temperaturo. Iz cvetov se delajo sirupi za kašelj in bolečine v grlu.

  Opombe

  • Lučnik je zelo primeren za otroke.

   


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.