Navadna vodna kreša (Nasturtium officinale) – ena izmed najbolj zdravih rastlin na svetu

  Navadna vodna kreša (Nasturtium officinale) - ena izmed najbolj zdravih rastlin na svetu
  Deli naprej

  Navadna vodna kreša (Nasturtium officinale) je rastlina iz družine križnic. Njena uporaba v medicinske namene sega daleč nazaj v zgodovino, v čas antične Grčije. Navadna vodna kreša je evropska rastlina, vendar je danes razširjena že po celem svetu. Rastlino gojijo v vodi in jo pogosto uporabljajo kot zelenjavo v solati.

  Navadna vodna kreša zrase do 40 cm v višino. Listi so lihopernati, sijoči, temnozeleni in  15 cm dolgi. Cvet je dolg 3-5 mm in ima štiri bele latice. Plod je dolg 10-25 mm in 2 mm širok. Vodna kreša ima goste, tanke in vlaknaste bele korenine. Rastlina raste na mokrih in bogatih tleh.

  Zdravilne lastnosti navadne vodne kreše

  Zdravje kože

  Vodna kreša je dober vir luteina in beta-karotena, dveh pomembnih elementov za preprečevanje UV poškodb in ohranjanje zdrave kože, kar je ključnega pomena pri preprečevanju prehitrega staranja kože. Vodna kreša lahko pomaga tudi pri zdravljenju ekcemov, aken in splošno problematične kože.

  Antioksidant

  Vodna kreša vsebuje veliko antioksidantov, ključnih pri preprečevanju raka. Antioksidanti preprečujejo poškodbe celic tako, da nevarne proste radikale vežejo nase in jih nevtralizirajo. Ti aktivni antioksidanti vključujejo vitamine C, A, E in več vitaminov B. Antioksidantne lastnosti vodne kreše še posebej pomagajo preprečevati poškodbe celic, nastalih zaradi kajenja, kar lahko zmanjša tveganje za nastanek raka na pljučih ali žrelu.

  Jetra

  Navadna vodna kreša vsebuje tudi veliko glukozinolatov, v vodi topnih fitokemikalij, ki vsebujejo žveplo. Jetra, del filtrirnega sistema v telesu, čistijo kri. Prav tako tudi nadzirajo sintezo, tvorjenje in razkrajanje beljakovin in imajo ključno vlogo pri ohranjanju zdravega metabolizma. So vitalni organ, ki vplivajo na različne telesne sisteme, navadna vodna kreša pa jih lahko z reguliranjem njihovih encimov pomaga ohranjati zdrave.

  Izguba kilogramov

  V navadni vodni kreši je tudi veliko kalija, ki deluje kot diuretik in iz telesa izloča odvečno vodo. Vodna kreša vsebuje veliko vlaknin, tako da zdravi in preprečuje zaprtje in druge črevesne težave.  Zdrav prebavni trakt je nujen za ohranjanje zdrave telesne teže. Navadna vodna kreša vsebuje tudi jod, pomemben za zdravje ščitnice, ki skrbi za zdravo in aktivno presnovo.

  Vsebuje veliko vitaminov

  Navadna vodna kreša ima še veliko drugih zdravilnih lastnosti in je resnično prava naravna multivitaminska bomba. Vsebuje anmreč številne koristne vitamine in minerale, vključno z naslednjimi.

  • Vitamini A, K, D, E in številnimi vitamini B
  • Železo
  • Kalij
  • Kalcij
  • Glikozidi
  • Beljakovine
  • Omega-3 maščobne kisline
  • Antioksidanti
  • Levcin
  • Jod
  • Vlaknine
  • Žveplo.

  The leaves or stem of watercress are often eaten fresh rather than in capsule form to get the most benefits. It is most nutritious when freshly picked and eaten raw. Use it for a salad or a sandwich for a quick shot of nutrition. It is available all year round.

  Kako uživati navadno vodno krešo

  Navadna vodna kreša ima največ učinkovin, ko je sveže nabrana, zato jo največkrat uporabljamo kar sveže odtrgano. Uporabimo jo za pripravo solat, lahko iztisnemo sok in ga pijemo razredčenega z vodo ali pa pripravimo juho. Ker navadna vodna kreša uspeva celo leto, si lahko svežo privoščimo kadarkoli.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.